Categorie: MUSICAL, MUZIEK

Maandag 24 Maart 2014 at 10:21 am

“Tick Tick Boom, bijna 30 en nog niets bereikt”, kleine “musical” met grootse stemmen.

Tick Tick Boom

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Een nieuwe theaterproducent aan het front, die heeft lef, dacht ik toen ik daar van hoorde, temeer omdat juist in de afgelopen periode enkele theaterproducenten sneuvelden vanwege het ongezonde financiele klimaat in theaterland.  Dan moet je wel lef hebben om je nek te gaan uitsteken en dan komt die nieuwe producent Bastiaan Roeters met zijn Tresore producties ook nog eens met een in ons land vrij onbekende off Broadway productie “Tick Tick Boom – bijna dertig en nog niets bereikt” een eigentijdse relatie musical, Die ook voor een heel groot deel gaat over keuzes maken en dromen nastreven.Twee dagen na de premiere in Leiden besloot ik in Rotterdam in het Oude Luxor deze voorstelling te gaan bekijken.

Het eerste dat mij opviel was de slecht publieke opkomst misschien net iets meer dan 100 bezoekers, geheel onterecht zou later blijken. Dat moet voor de cast een hell of a job zijn om in die flinke zaal, waar al halverwege het gordijn is dichtgetrokken, en die dan nog redelijk leeg overkomt aan je weten te binden.

Zoiets, binden van een te lege zaal is wel mogelijk mits voldaan aan enkele randvoorwaarden, en die zijn a priori; een goed boeiend stuk en kwaliteit in de cast. Nou met die kwaliteit in de cast zit het wel goed, naast hoofdrolspeler John Vooijs (Jonathan) Renée van Wegberg (ondermeer als zijn vriendin Suzan maar ook als moeder en enkele andere goed neergezette karakters) en Sander van Voorst tot Voorst (als zijn boezemvriend Michael maar tevens in enkele andere rollen) is de cast sterk ingevuld. De stem van Renée van Wegberg maar vooral die van Sander van Voorst tot Voorst zijn geweldig en over Vooijs waren we het al eerder eens die spettert. Het verhaal, op zich lijkt het wat magertjes, maar het bevat zoveel lagen, waardoor de mooi uitgediepte karakters voor een pakkend en vooral boeiend verhaal zorgen. Jonathan is bijna dertig en in de week voorafgaand aan die verjaardag begint het gevoel bij hem op te spelen dat hij na jaren van ploeteren nog steeds niets heeft bereikt. Hij is componist (zoals ook de maker van deze productie Jonathan Larson) en droomt van een eigen rockmusical die volle zalen zal gaan trekken. Kortom succes, naar Jonathan zijn grote voorbeeld, Hennie Vrienten, die als muzikant/zanger maar ook als componist van o.a. filmmuziek zeer succesvol is. Insderdaad het verhaal dat zich oorspronkelijk in Amerika afspeelt is verplaatst naar Amsterdam en krijgt daar heel af en toe een wat verwrongen sfeer door, maar dat terzijde.Tijdens een workshop waar hij zijn ruwe product aan de man tracht te brengen blijkt ook Vrienten aanwezig te zijn, uitgenodigd door zijn agent, die zich ogenschijnlijk niet al te druk maakt voor Jonathan.
Hoe zou Vrienten het vinden, maar Hennie is na afloop direct vertrokken dus wat zijn visie is blijft onduidelijk voor Jonathan. Daarnaast hebben zijn vriendin die steeds verder van hem verwijdert en zijn vriend die ondanks al zijn succes daar niet van kan genieten een enorme impact op hem. Welke keuzes zal Jonathan maken, stapt hij net als Suzan en Michael uit de artistieke wereld om zijn talenten elders aan te wenden of blijft hij zijn dromen najagen en wat is er voor nodig om zijn keus te laten bepalen. In het kielzog van het nastreven van zijn dromen krijgt Jonathan heel wat te verwerken, vooral in de relationele sfeer loopt het allemaal anders dan verwacht. Hoewel het verhaal mogelijk wat magertjes overkom, zit er een aantal mooie lagen in verwerkt en dat tilt het geheel juist naar dat niveau waarmee je het publiek kunt enthousiasmeren. Dat laatste lukt ook volledig in het kille en te lege Oude Luxor theater.
Als het slot daar is, dan gaat het aanwezige publiek werkelijk uit zijn dak en dat mag deze avond best een graadmeter genoemd worden.

Vooral door de sterke cast de heerlijk strakke band er achter, die overigens naast hun taken als multi-instrumentalisten, ook nog eens figureren in het verhaal, wat een mooi extraatje biedt., maken “Tick Tick Boom” tot het terechte succes.

“ Tick Tick Boom – bijna dertig en nog niets bereikt” is een mooie kleine en knap ingetogen muziektheaterproductie, met een ijzersterke cast die ieder voor zich ook weer een instrument bespelen, een goede band voor de begeleiding en meer, en met een verhaal dat bij nadere beschouwing talloze lagen bevat, die nagenoeg allemaal heel knap zijn uitgewerkt. Kortom een aanrader.

Voor info en speellijst zie: www.tresore.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.