Categorie: THEATER, MUZIEK, POP-ROCK

Vrijdag 25 April 2014 at 11:19 pm

The Webb Sisters, waar Leonard Cohen terecht zijn hoed voor afnam.

Webb Sisters foto Joke Schot Webb Sisters foto Joke Schot Webb Sisters foto Joke Schot

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P - Fotografie: Joke Schot.

Je bent niet de eerste de beste als je wordt uitgenodigd voor de wereldtournee van Leonard Cohen. Als je dan ook tijdens de show nog een eigen muzikaal blokje krijgt toebedeeld en de grote Cohen zelfs een diepe buiging voor je komt maken dan heb je toch wel een bijzondere status verdiend. Dit overkwam The Webb Sisters, Charley en Hattie. En hoewel de dames al jaren hoog aan het internationale folk en country rock firmament timmerden werd de wereldtournee met Leonard Cohen pas echt de grote doorbraak bij het brede publiek.

Webb Sisters foto Joke Schot Webb Sisters foto Joke Schot Webb Sisters foto Joke Schot

Onlangs waren Hattie en Charley voor enkele concerten in Nederland. De korte tournee eindigde in het Rotterdamse Lantaren/Venster theater. Voor een nagenoeg uitverkochte zaal toonden de twee multi-instrumentale zussen hun veelzijdigheid en kwaliteiten. Samen bespelen ze o.a. gitaren, harpen, percussie instrumenten, mandoline en piano en daarnaast beschikken  zowel Hattie als Charley over een meesterlijk mooi stemgeluid. Hattie durf ik zelfs qua toonsoort en klankkleur te vergelijken met Sandy Denny, zo mooi en breekbaar maar gelijk ook weer krachtig en sterk. Ze brachten een mooie mix van oud en nieuw materiaal, de dames hebben inmiddels twee ep’s en twee albums en op hun naam staan. Vanzelfsprekend kwam het meeste materiaal tijdens deze korte Hollandse tour van de meest recente EP “ When Will You Come Home”.

Het concert zat boordevol met mooie muzikale en vocale juweeltjes. Na de opening met “Always on my mind”  brachten ze songs zoals “Show me the place” wat ze schreven voor Clannad, maar ook op het eigen rertoire plaatsten en “It may be spring but I still need a coat”  een nummer dat ze opnamen in New York tijdens de repetities van de Cohen wereldtournee waarmee ze maar liefst 247 concerten speelden. |In die repetitie periode was er af en toe wat tijd en na enig zoeken werd een geschikte studio gevonden waar dit nummer voor een EP werd opgenomen. En zo gaat het met heel veel bij de multitasking zussen. Tussendoor wordt er nog van alles geregeld en bedacht terwijl ze bezig zijn met complete andere zaken.

Drukke zussen dus, vandaar dat ik Hattie vroeg; “Is het niet enorm slopend om na die ellenlange tournee met Cohen al weer zo snel met je eigen tournee te beginnen. Na een wat schuchter lachje gaf Hattie toe dat het inderdaad heel veel inbreuk maakt op het privé leven. “De laatste tijd leven wij uit onze koffers en trekken van hotel naar hotel, we missen onze familie en vrienden en bekenden omdat we vaak als we thuis zijn (In Kent Engeland) we zoveel te doen hebben en zoveel moeten regelen dat we amper toekomen aan een sociaal leven. Maar door het enthousiasme van ons publiek tijdens de tournee krijgen wij weer de benodigde energie om door te gaan. Ons publiek houdt ons op de been en daar zijn wij ze heel dankbaar voor”.

Omdat het concert van de beide zussen maximaal anderhalf uur duurt hebben ze tijdens deze korte tournee een eigen voorprogramma geboekt en dat is de singer –songwriter Sion Russel Jones, een Welshman, die binnenkort, na een eerdere single, EP en twee albums zijn derde album “Lost no More” uit zal brengen, en de aandacht die hij krijgt tijdens deze tournee dus heel goed kan gebruiken. Daarnaast is de keuze van Hattie en Charley om Sion uit te nodigen een heel passende keuze geweest. Het materiaal wat hij brengt heeft qua stijl wel enige verwantheid met het materiaal van de zusters Webb en vormt de ideale opwarmer van de set van The Webb Sisters. Voor hen die deze tournee gemist hebben en daarmee een unieke kans op een lekker dubbelprogramma en daarin die meer dan geweldige Webb Sisters, raad ik aan om de site van de zussen in de gaten te houden en er bij een volgende mogelijkheid proberen er bij te zijn. Cohen nam terecht zijn hoedje af voor de zusters Webb na dit concert weet ik dat nu ook zeker.

Voor Info over THE WEBB SISTERS verwijs ik je naar de website: www.thewebbsisters.com
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.