Categorie: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zondag 04 Mei 2014 at 2:27 pm

Gery Mendes is gegroeid tot een absolute topper

Gery Mendes foto Jacques Nachtegaal Gery Mendes foto Jacques Nachtegaal Gery Mendes foto Jacques Nachtegaal

Tekst & fotografie: Jacques Nachtegaal –Het Collectief N & P

Onlangs presenteerde Gery Mendes zijn tweede album “Caminho” met een geweldig concert in het Rotterdamse Lantaren Venster. In een sfeervolle zaalopstelling met een tribune en grote vrije swing vloer inclusief bar was het van meet af aan een gezellig bijeenzijn van heel veel vrienden en bekenden en natuurlijk de echte Rotterdamse BNers scene.

Een concert van Mendes is altijd een feestje. De eerste keer dat ik GMB  zoals Mendes ook wel genoemd wordt zag, was in de inmiddels ter ziele gegane Rotterdamse club Watt op de Kruiskade in 2009. Dat werd een concert, waarin Mendes zich o.a. liet begeleiden door een groep strijkers van Codarts, dat ik nooit zal vergeten, zo’n geweldige indruk maakte Mendes en de zijnen op mij. Ik was dus enorm benieuwd naar hetgeen Mendes anno 2014, na zijn succes in een tweetal musicals en vele spectaculaire events, w.o. een geweldige performance op het North Sea Jazz festival, zou brengen.

Gery Mendes foto Jacques Nachtegaal Gery Mendes foto Jacques Nachtegaal Gery Mendes foto Jacques Nachtegaal

Mijn verwachtingen werden zelfs overtroffen. Mendes had een geweldige band rond zich heen verzameld met naast Gery als zanger gitarist, eigenlijk multi-instrumentalist, spelen verder Efraim Denijs (drums), Ricardo Lekatompessy  (bas), Hassan Ait Moumad (gitaar), Joel Dieleman (toetsen) en Djocelyn Mendes  (achtergrondzang). Een band die staat als een huis en een achtergrondzangeres die wat mij betreft zo front stage kan, want ze heeft een geweldige strot. Gery speelt naast oud werk en zelfs verzoekjes uit het publiek vooral materiaal van het nieuwe album “Caminho” wat “weg” of “vertrek” in het Portugees betekent. Het album is een mooie gebalanceerde mix van Hip Hop, Rap, jazz en soul. Kortom een heerlijk album wat na het concert ook gretig aftrek vond. Het concert wat in het geval van Mendes altijd te kort duurt, temeer omdat de sfeer tijdens de optredens altijd weer steeds maar meer en meer stijgt en het publiek bijna in extase raakt van de kwaliteit van het materiaal en vooral de musici.

Natuurlijk zijn er altijd uitschieters in een band en in deze band van Mendes is dat vooral gitarist Hassan Ait Moumad, die man is werkelijk virtuoos en kan zich meten met de allergrootsten op de gitaar, maar ook Mendes zelf is zo geweldig gegroeid, niet alleen qua materiaal en stem maar vooral ook in zijn stage performance is hij echt een groot entertainer geworden. In no time weet hij de zaal mee te krijgen en doen ze wat Mendes wil, moeten ze dansen, moeten ze klappen, Gery zegt het soms niet eens, vaak volstaat een simpel handgebaar en het publiek, waaronder heel veel vrouwen, gaat uit zijn / haar dak. Maar ook in de wat meer ingetogen momenten ligt de zaal aan zijn voeten. Hoewel in 2009 Mendes mij al imponeerde ben ik nu echt zwaar onder de indruk van hoe hij zijn publiek begeestigd en in zijn greep heeft.

Mogelijk is dit iets wat hij heeft geleerd tijdens de twee musicals waarin hij een belangrijk aandeel had en een regisseur hem heel goed heeft gewezen op de macht die je kunt uitoefenen vanaf het podium, maar het zal ook voor een heel groot deel liggen aan Mendes eigen progressie. Rotterdam kan trots zijn op dit talent die ook in zijn nummers de liefde voor zijn stad laat doorklinken. Niet langer woonachtig in het centrum van Rotterdam, maar op de kop van Zuid blijft hij een man die midden in het leven van de stad staat en dat klinkt duidelijk door in zowel zijn stage performance als op zijn schitterende album “Cominho”, waarvan ik je vooral wil attenderen op de tracks:”Memories” (vooral om de muzikale omlijsting en het arrangement) en “African Princess” wat mij een beetje doet denken aan de hoogtijdagen van Osibisa. Met dit album levert Mendes een uiterst gevarieerd meesterwerk af wat ik met grote regelmaat in mijn cd-speler zal draaien.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.