Categorie: FESTIVAL

Donderdag 29 Juni 2006 at 09:54 am

25e ODE AAN DE ZON in Lelystad deel 3


Door Stéphanie de Wal met foto's van Jeroen Rommen (klik voor vergroting)

Op de bijzondere locatie Observatorium Robert Morris, een landschapskunstwerk in Lelystad langs de weg naar Swifterbant, vond zaterdag 24 juni voor de 25e keer het Sunsation Festival plaats. Rond de langste dag van het jaar begroeten de bezoekers 's morgens vroeg in het landschapskunstwerk de opkomende zomerzon met kunst en cultuur (poëzie, muziek, theater, beeldende kunst en dans). Omdat het de optredende kunstenaars tekort zou doen om maar een enkel regeltje aan hun bijdrage te besteden, doen we verslag van dit evenement in drie delen op drie opeenvolgende dagen. Dit is deel drie.

Performance Job Cornelissen
Job Cornelissen voert samen met Irene én met een touw een bewegingsact op. Job en Irene staan beide aan het eind van een lang touw. Ze doen pogingen het touw laag over de grond onder het publiek door te manouvreren. Vanaf de plek waar wij zitten is niet goed te zien wat precies de bedoeling is. Even later zijn beide aan het touw vastgebonden. Zij beelden een verhaal uit dat de strijd van de mens tegen de zee verbeeldt. De twee maken trage beweg ingen . A an het eind omhelzen ze elkaar.
Na de bewegingsact van Job Cornelissen laat de zon zich vol overtuiging zien. Om mij heen zie ik mensen met de ogen gesloten en het hoofd achterover geleund genieten van haar kracht en warmte. Tijd voor weer een stuk poëzie. Peter Verhelst
Het programma loopt al een half uur achter op de planning als het de beurt is aan de Vlaamse schrijver (dichter, romanschrijver, toneelauteur, theatermaker, performer) Peter Verhelst. Zijn schrijfstijl wordt gekenmerkt door een zintuiglijke manier van schrijven. Op zijn aangename stemgeluid luistert het publiek achtereenvolgens naar 4 gedichten voor een man, 4 gedichten voor een vrouw en tot slot horen we een gedicht voor een hert.Wim Trieller
De Flevolandse dichter laat zich in veel van zijn werken inspireren door de Mont Ventoux, die hij jaarlijks met zijn zoon op de fiets heeft beklommen. Ook de bezoekers van Sunsation krijgen een aantal van deze gedichten te horen: herkenbare beschrijvingen voor wie zelf ook op de Mont Ventoux is geweest!

Robin Block
Alweer zo’n verrassende act is die van Robin Block en zijn 2 begeleidende muzikanten (o.a. trommel en gitaar). In zijn muzikaal uitgevoerde gedichten klinkt veel ritme en klankspel door. Het publiek hoort Robin herhaaldelijk zeggen: “Wat stil staat, bestaat niet, dus blijf bewegen!”. Een slogan die nog lang in mijn hoofd blijft hangen.

Samba Schutte
Samba ‘Dirk-Jan’ Schutte is geboren in Mauritanië, opgegroeid in Ethiopië en sinds 2001 woonachtig in Nederland. Zijn moeder komt uit Mauritanië en zijn vader is Nederlands. Alhoewel hij pas 2 jaar geleden is gestart met stand-uppen, won de veelzijdige podiumkunstenaar in 2006 met grote overtuiging de jury- en publieksprijs van het Leids Cabaret Festival. De jury formuleerde het aldus: “Zijn bewegingen, dansjes en mimiek zijn van een grote natuurlijke soepelheid, zijn podiumprésence is sterk, hij weet in de stand-upmomenten hilariteit te bewerkstellingen, maar schrikt niet terug voor kleinere, gevoelige scènes.”
In het korte optreden van 15 minuten op Sunsation geeft hij blijk van veel van deze facetten. Onder andere leert hij het publiek een Mauritaans lied, waarin hij ieder van ons laat zweren, zo blijkt achteraf, een Mauritaans weeskind te zullen adopteren.
Zodra zich een kans voordoet, ga ik zeker meer van hem zien.

Adriaan Jaeggi
Jaeggi, is columnist van de Volkskrant, chef poëzie bij Het Parool en publiceert columns en verhalen in diverse bladen. Daarnaast is hij dit jaar de stadsdichter van Amsterdam. Achtereenvolgens leest Jaeggi Anders' grote ontdekking (lang, verhalend gedicht), Fritz en Fritz 2. Hij eindigt met Wolfgang.

Marije Langelaar
Vervolgens luisteren we naar een aantal gedichten voorgedragen door de zachte, lieflijke stem van dichter en beeldend kunstenaar, Marije Langelaar, geboren in Goes.Willem van Ekeren ( Bach - Bukowski)
Willem van Ekeren brengt een bluesy-jazzy mengsel van zang en piano, waarin hij de teksten van Bukowski combineert met de muziek van Bach. Zijn optreden wordt enigszins verstoord door een klein vliegtuigje dat over komt vliegen en witte rozenblaadjes laat neerdwarrelen. De rozenblaadjes komen helaas nét buiten het Observatorium terecht. Maar het idee was leuk.
Hoewel het programmaschema behoorlijk uitloopt en de organisatie Willem te kennen geeft dat zijn tijd erop zit, wil hij, in ruil voor de verstoring door het vliegtuigje, graag nog één laatste nummer ten gehore brengen.

Tjitske Jansen
De laatste dichter tijdens deze editie van Sunsation is Tjitske Jansen. Tjitske Jansen werkt o.a. als toneelschrijfster, actrice, theater- en schrijfdocent. Ze won in 2001 de jury- en publieksprijs tijdens de Poëzieslag in 'Festina Lente' in Amsterdam met het voordragen van haar poëzie. Op parlando wijze dicht Tjitske Jansen over grote thema’s als liefde, dood en verbondenheid.

Wende Snijders
Voor de muzikale slotact van het festival is dit jaar de keuze gevallen op Wende Snijders en haar muzikanten. Het publiek is één en al luisterend oor tijdens haar vertolkingen van o.a. de liederen van Jacques Brel én van het vanuit het Nederlands in het Frans vertaalde ‘Chaque fois’ (Telkens weer). Het is fantastisch om te zien hoe Wende volledig op gaat in de muziek en de teksten: het komt zichtbaar recht uit haar hart. Een overtuigende afsluiting van een jubilerend festival!

"Wat een ontzettend leuk, afwisselend programma!" waren na afloop de woorden van de altijd kritische vriend die met mij mee was naar het festival. Deze reactie kon ik meteen beamen: ook ik had genoten van het gevarieerde aanbod van dichters, musici, zangers en theatermakers. Ook de volgorde van de programmering klopte en zorgde voor een geheel dat zeer harmonieus aanvoelde.

Met trage tredgang keerden wij huiswaarts. Loom en slaperig, vervuld van mythische magie. Maar niet voordat we nog de mooie dichtbundel "Ode aan de zon", een bloemlezing van 25 jaar Sunsation hadden aangeschaft!Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.