Categorie: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 23 Mei 2014 at 4:58 pm

Gent en Antwerpen hebben hun Jazzprogramma’s voor deze zomer klaar.

Dave Holland Photo Hans Speekenbrink Joshua Redman Photo Hans Speekenbrink Chick Corea Photo Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Na een eerdere persconferentie over Gent Jazz in die heerlijke stad aan de Leije  was het recent in Antwerpen tijd om de media volledig op de hoogte te stellen van alle whereabouts van Jazz Middelheim.
Beide Jazzfestivals; Gent Jazz en Jazz Middelheim in Antwerpen resorteren onder festival directeur Bertrand Flamang, hij en zijn staf hebben de afgelopen jaren bewezen in beide steden met mooie brede programma’s te kunnen schitteren waardoor beide Jazz festivals meetellen in de Internationale Jazz Scene.


Gent Jazz, valt zoals gebruikelijk uiteen in twee delen, die plaats vinden van 10 tot en met 19 juli aanstaande op de Bijlokesite in Gent. Evenals vorig jaar wordt er naast het hoofdpodium ook dit jaar weer gewerkt met een Gardenstage, hetgeen vorig jaar zeer succesvol bleek. Het hoofdpodium biedt ook dit jaar weer plaats aan een zeer uitgebreid en breed scala musici onder wie; Dave Holland, Chick Corea & Stanley Clarke, Bobby McFerrin, Richard Bona in een mooi collectief met o.a. Stefano Di Battista. Verder zullen Ibrahim Maalouf, de waanzinnig getalenteerde pianiste Hiromi en haar trio, Joshua Redman en zijn Quartet, Melanie De Biasio, Jose James en Gabriel Rios naar Gent Jazz 2014 komen.

Hiromi, photo Hans Speekenbrink Jose James, photo Hans Speekenbrink Melanie De Biasio, photo Hans Speekenbrink

Hoewel Het eerste deel van Gent Jazz gelijktijdig is met het North Sea Jazz festival, zijn het zeker geen concurenten van elkaar. Is het North Sea een klein gekkenhuis met zoveel zalen waarin overal wel iets interessants te zien is, Gent Jazz schittert juist door zijn mooie kleinschaligheid, met een hoofdpodium en een Gardenstage waardoor het publiek zich geen hartinfarct hoeft te rennen van het een naar het ander optreden. Daarbij biedt de locatie op Bijloke op zich al een heel ontspannen sfeer. Wat dat aangaat is Gent Jazz, net als Middelheim overigens een oase van rust met heerlijke muziek, waar het overigens ook voor de inwendige mens heel goed toeven is door het uitgebreide, mooie aanbod van eten en drinken.

Wayne Shorter photo Hans Speekenbrink Ahmad Jamal photo Hans Speekenbrink Avishai Cohen photo Hans Speekenbrink

Jazz Middelheim volgt een maand later van 14 tot en met 17 augustus en is gesitueerd in een der mooiste delen van Antwerpen, in het Park Den Brandt, vlak bij de ring van Antwerpen, waardoor het makkelijk bereikbaar is. Dit festival kenmerkte zich al sinds mensenheugenis door de altijd sfeervolle en steeds weer verrassende concerten van Jean Toots Thielemans. Echter toen Toots enkele maanden geleden besloot dat het nu toch echt welletjes was en hij nu definitief met pensioen ging, was het even schrikken op de burelen van Jazz Middelheim. Hoe vangen ze dit jaarlijks terugkerend zaterdagavondconcert nu op. Ook de vele fans en de media melden zich direct bij Flamang en de zijnen. De festivalorganisatie heeft alles in het werk gesteld dit eerste jaar zonder Toots er toch een heel duidelijk Toots tintje aan te geven. Door de komst van Toots vaste begeleiders, is het project “The Music of Toots Thielemans” tot stand gekomen. Naast Karel Boehlee, Hein van der Geyn en Hans van Oosterhout zullen een aantal bijzondere gasten ten tonele verschijnen, onder hen zijn o.a. Kenny Werner, Bert van den Brink en Philip Catherine. Het lijkt dus ondanks Toots afwezigheid, hoewel daar nu al de wildste geruchten de ronde over doen, toch een ouderwetse zaterdagavond in het park te worden.

Vijay Iyer photo Hans Speekenbrink Herbie Hancock photo Hans Speekenbrink Dave Douglas photo Hans Speekenbrink

Na het success in Gent met de Garden Stage heeft Middelheim nu ook een tweede podium; het Club Stage, gedurende de festivaldagen wordt op dit podium, tussen de concerten op het hoofdpodium door, door leden van een groep telkens in sets van 30 minuten, diverse projecten en combinaties gebracht, wat zo op het eerste gezicht, zeer interessant oogt. Voor het hoofdpodium zijn ook dit jaar weer uitgelezen jazz musici geprogrameerd zoals; Herbie Hancock & Wayne Shorter, Ahmad Jamal, Enrico Rava & Stefano Bollani, het Dave Douglas Quintet, Stacey Kent, Jeff Neve en Avishai Cohen.
Na Tigran Hamasyan als premiere van the Artist In Residence vorig jaar , is het dit jaar de beurt aan Vijay Iyer, die met uitzondering van de vrijdag, drie dagen met verschillende samenstellingen het festival zal opluisteren.

Kortom zowel Gent Jazz als Jazz Middelheim bieden deze zomer meer dan voldoende redenen om naar het land van onze Zuiderburen af te reizen en in de bijzonder relaxte sfeer te gaan genieten van heerlijke Jazz concerten. Gent en Antwerpen wachten op ons en wij laten het zeker niet afweten.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.