Categorie: JAZZ, MUZIEK

Maandag 02 Juni 2014 at 8:17 pm

Jazz met zomers karakter in de regio Leiden

Photo R. Andrew Lepley Jose James photo Hans Speekenbrink Rokia Traore photo Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel. Foto's: PR en Hans Speekenbrink


'Jazz met een zomers karakter', dat is meer dan jazz. Dat is jazz met Caribische ritmiek zoals de Amerikaanse saxofonist/fluitist T.K. Blue die samen met Nazz naar Jazz in Oegstgeest bracht. En Oegstgeest ligt niet ver van het Leidse Hout waar zondags Summerjazz plaatsvond onder zomerse temperaturen. T.K Blue had behalve de energieke en sterk spelende saxofoniste Naomi Adriaansz ook de al jaren in Nederland wonende Amerikaanse percussionist Eddie Conard in de gelederen die T.K Blue's kleurrijke jazz geweldig liet grooven. En Summerjazz gaf ruimte aan José James wiens mix van jazz, soul en funk menig (jazz) festival een moderne kleur geeft. James is sowieso een geweldige zanger en performer.

T.K. Blue die me al had opgewarmd met zijn laatste album A Warm Embrace verklaarde schatplichtig te zijn aan de inmiddels 80-jarige jazzpianist Randy Weston, is zelf een veelzijdige saxofonist, een uitstekende performer en speelde met Naomi menig unisono saxofoonduet. Hij haalde Conard achter zijn percussieset vandaan in Stormy Monday, refereerde naar Charlie Parker. Op de fluit creëerde hij een melodische zeebries in een latin jazz-achtige compositie. Bij T.K. Blue was het topjazz en het was dan ook zeer jammer dat er weinig publiek naar Duinzigt was gekomen, de locatie waar Jazz in Oegsgeest haar concerten organiseert.
T.K. Blue zou op een festival als Summerjazz zeker niet misstaan, sterker: ze zouden er in 2015 moeten staan. T.K. Blue gaf zijn concert zelfs een Afrikaans tintje door voor Naomi's aanwezige moeder een mooi stuk op de Afrikaanse duimpiano te spelen. Het resulteerde in een pittig stuk Afrojazz.
Afrikaanse muziek was er ook op Summerjazz. Rokia Traoré uit Mali dit keer (vorig jaar Fatoumata Diawara). Haar Afropop is gebaseerd op de traditionele muziek van Mali maar is ook zeer beïnvloed door Westerse pop en rock, zo laat ze op haar laatste albums Tchamantche en Beautiful Africa horen. De Afrikaanse klanken klonken warm en fraai in het Leidse Hout. Een advies aan de organisatie voor volgend jaar: haal de in België wonende Dobet Gnahoré (uit Ivoorkust) in huis. Zij wordt door haar Panafrikanisme al vergeleken met Miriam Makeba en is behalve zangeres ook nog eens geweldige danseres.
Afrobeat was er ook op Summerjazz, gebracht door Antibalas uit New York. Net als Rokia kwam de band langzaam op gang. En toen was er José James, ik zag hem al eerder op North Sea en Gent Jazz. Ik miste eigenlijk de trompettist die hij in 2013 in Gent bij zich had maar die is inmiddels voor zichzelf begonnen. Toch stond zijn muziek als een huis, afwisselend ingetogen, soulful en funky.
Maar waar is nu de echte jazz? In Leiden leeft jazz al jaren via de Leidse Jazzweek ( in januari), Hot House en jazzcafé De Twee Spieghels (met elk weekend optredens en elke maandag een jazzsessie. Je kunt er soms pianist Karel Boehlee zien spelen, Frans Heemskerk, Robin Koerts, Tom Beek en Lo van Gorp). Summerjazz is eigenlijk een festival voor een andere generatie. Vergeleken met het publiek van Jazz in Oegstgeest is het publiek een stuk jonger, weinig 30 plus. Dat heeft zeker te maken met het feit dat het festival in 2011 voor het eerst door studenten werd georganiseerd.
Het jonge gezelschap Windkracht 7 speelde in de tent achter op het festivalterrein. Heavy jazz met een experimenteel en soms psychedelisch karakter. En met de geweldige gitarist Reinier Baas in de gelederen, een moderne virtuoos met veel power.
Het festival werd swingend afgesloten door Sven Hammond Soul. De band rond Hammond organist Sven Figee heeft net een nieuw album uit en had er duidelijk in zin in. Voor de Leidse gitarist Tim Eijmaal was het een mooie thuiswedstrijd. Zanger liet weten zijn inspiratie uit grootheden als wijlen Marvin Gaye en Prince te halen. De band bewoog het publiek zelfs tot een opmerkelijke choreografie. En dat publiek had er net als de band goed zin in. Zo eindigde Summerjazz in een soulful feestje.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.