Categorie: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Vrijdag 20 Juni 2014 at 9:18 pm

Toumani & Sidiki wonderlijk mooi in Paradiso

Toumani and Sidiki Diabaté photo Hans Speekenbrink Toumani and Sidiki Diabaté photo Hans Speekenbrink Toumani and Sidiki Diabaté photo Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink ( klik voor vergroting)


Toumani en Sidiki Diabaté samen op het podium van Paradiso. Twee generaties koraspelers uit Mali, vader en zoon. Sidiki, genoemd naar zijn grootvader 'The King of Kora', leerde het van zijn vader. En dan te weten dat dit 71 generaties teruggaat naar het Mandingo rijk dat 700 jaar geleden in West-Afrika bestond en de schoonheid van deze muziek onderkende, die was er deel van. 'Muziek van de kleurrijke stilte' noemde ik de koramuziek toen ik die voor het eerst hoorde in het zuiden van Senegal, ooit ook deel uitmakend van het Mandingo rijk.

Toumani Diabaté is een levende legende die in 1987 het album Kaira uitbracht dat als het beste kora-album ooit wordt beschouwd. Ook werd hij bekend door zijn samenwerking met Ali Farka Touré op In the heart of the moon (2005) en door zijn werk met niet-Afrikaanse musici als Björk, Ketama, Manu Chao en Dee Dee Bridgewater.

Toumani and Sidiki Diabaté photo Hans Speekenbrink Toumani and Sidiki Diabaté photo Hans Speekenbrink Toumani and Sidiki Diabaté photo Hans Speekenbrink

Toumani & Sidiki hebben net een gezamenlijk album uitgebracht, geproduceerd door Nick Gold en uitgebracht op World Circuit. Voor veel jonge Malinezen is Sidiki een hiphopster door zijn samenwerking met rapper Iba One. Hij treedt in Mali op voor een publiek van 30.000 man. In het eerste nummer rockt Sidiki op zijn kora, het lijkt wel of hij verschillende melodieën tegelijkertijd speelt. Soms lijkt hij verzonken in beeldrijke klanken en als zijn vader Toumani erbij komt- met groot applaus ontvangen door het publiek- ontstaat er eerst een unisono geheel waar vervolgens diverse melodieën omheen dansen. Niet alleen is er een grote melodische rijkdom maar ook een ritmische. Betoverende hemelse klanken dalen af van het podium. Het is een fraai gezicht vader en zoon zo naast elkaar te zien zitten terwijl ze hun virtuositeit op de kora ten toon spreiden..

Als toeschouwer ben je benieuwd door welke snaren- het zijn er 2x21- de klanken worden voortgebracht en kijk je daar naar. Maar dan is het tijd om de ogen te sluiten en de heldere tintelende stroom van klanken binnen te laten komen. Als Toumani vertelt over de generaties, het Mandingo rijk, de griots en de duizenden songs die op de kora zijn gecomponeerd, komt ook de muzikale geschiedenis van West-Afrika weer eens goed binnen. 700 jaar geleden waren er geen boeken in het West Afrika, het was de taak van de griots om via de muziek boodschappen over te brengen, de communicatie ging via de muziek, onder andere via de kora. Kijkend en luisterend naar Toumani & Sidiki gaat er een wondermooie muzikale wereld open maar zij hangen niet in verleden maar kaarten ook de actualiteit van nu aan zoals in de toegift Lampedusa. Toumani verwijst in zijn aankondiging naar de 300 vluchtelingen die onlangs bij Lampedusa verdronken zijn. "We weten niet wat de oplossing is maar mensen in Afrika hebben een verkeerd beeld van de Westerse wereld, ze denken dat ze het daar beter hebben wat niet zo is." En moeten dat regelmatig met hun leven bekopen. Op verzoek van Toumani sluit ik net als anderen mijn ogen en laat ook deze schokkende en trieste werkelijkheid binnenkomen. En luister het nummer thuis gekomen nog eens na op het album van Toumani & Sidiki.




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.