Categorie: THEATER, TONEEL

Donderdag 02 Oktober 2014 at 4:01 pm

Moesson

Foto Ben van Duin Foto Ben van Duin Foto Ben van Duin

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Jongstleden zaterdag ging in de Leidse Schouwburg de Hummelinck Stuurman Toneelproductie “Moesson” naar een boek van Acteur/auteur Eric Schneider in première.

In de drie hoofdrollen zien we Bram van der Vlugt als Mees Stork, Kitty Courbois als Mw. Aronius en Thom Hoffman als haar zoon Ferdy.

Het toneelstuk gaat in de eerste plaats over een paar oude mensen die destijds in toenmalig Nederlands Indie een buitenechtelijke relatie hadden. Sinds zij weer in Holland wonen komen zij jaarlijks bijeen in het hotel van Mees Stork, aan de Hollandse Noordzeekust, om de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki te vieren. Die betekenden het einde van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands Indie.

Mevrouw Aronius was de echtgenote van dominee Aronius en  Mees Stork was een hoteleigenaar in Indie maar bovenal vrouwenverslinder en charmeur.

De zoon uit het huwelijk van het echtpaar Aronius, Ferdy Aronius is diplomaat, vrijgezel en daarom altijd geplaatst in oorlogs of dreigingsgebieden. Ook hij viert jaarlijks het feestje mee. Vorig jaar was ook de dominee er nog bij, maar die is in de tussentijd overleden. Hierdoor ziet Mees Stork zijn kans schoon om Mw. Aronius na al die jaren ten huwelijk te vragen.

De drank vloeit rijkelijk en het wordt steeds duidelijker hoe de verhoudingen onderling liggen. “Ik had twee zonen” zegt vrouw Aronius steeds weer, en later zal blijken dat de overleden zoon Don stierf t.g.v. een overval, toen hij compleet in verwarring verkeerde van hetgeen hij vlak daarvoor had aanschouwd. Pas nu, 45 jaar later, het stuk speelt in 1990, komt de waarheid naar boven. Zo komen er steeds meer verborgen en onuitgesproken geheimen naar voren mede door het drankgebruik maar ook omdat er een sfeer ontstaat van niets meer willen verbergen.

Deze toneelproductie is er één in het kader van Toneel Plus, producties die Hummelinck Stuurman jaarlijks op de planken brengt, teneinde gelouterde acteurs op leeftijd nog steeds op het toneel te zien schitteren, zoals Courbois en Van der Vlugt in deze voorstelling ook geweldig doen, maar het meest indrukwekkend is toch wel de vertolking van Ferdy door Thom Hoffman. Hoewel ook zeker het spel van Van der Vlugt als meesterlijk aangemerkt moet worden.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.