Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 16 Oktober 2014 at 5:06 pm

Flamencogitarist Tomatito komt weer naar Nederland

Tomatito Photo Hans Speekenbrink Tomatito Photo Hans Speekenbrink Tomatito Photo Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Tomatito, een van de grootste flamencogitaristen van dit moment, komt weer naar Nederland, onder andere naar Paradiso waar hij een aantal jaar terug een onvergetelijk concert gaf. "Bij Tomatito is grote klasse nog een understatement," schreef ik toen.

Tomatito Photo Hans Speekenbrink Tomatito Photo Hans Speekenbrink Tomatito Photo Hans Speekenbrink

In de loop van 2013 bracht Tomatito, opgegroeid in een flamencofamilie in Almería, het album Soy Flamenco uit waar ook zijn dochter Maria Angeles en zoon Tomate jr aan mewerkten. Zij zullen er ook bij zijn tijdens zijn Nederlandse tour. Tomatito is een vernieuwer die stevig geworteld is in de traditie van de flamenco. De februari dit jaar overleden Paco de Lucia had grote invloed op zijn spel, Tomatito verrijkte die met zijn 'toque gitano' (aanslag met de duim van de rechterhand). Zijn spel is verfrissend, subtiel, met veel nuances en lyrische klankkleuren. Zijn meesterschap over de compas, de ritmische ruggegraat van de flamenco, en zijn fabuleuze techniek brachten hem de hele wereld over. Hij  speelde met Paco de Lucia en de legendarische zanger Camarón de la Isla.

Bulería

Tomatito groeide op met het gecompliceerde bulería ritme, waarvan 4 verschillende versies op Soy Flamenco staan. "Het is mijn favoriete ritme, het is een deel van mezelf geworden," vertelde hij me eind 2013 vlak voor een grandioos optreden in de Palau de la Musica in Barcelona. Hij koppelde zijn virtuoze techniek aan veel gevoel.  Wie Tomatito ooit heeft zien optreden, weet dat het een genot is oom naar zijn spel te luisteren. Tomatito heeft goede herinneringen aan zijn optredens in Nederland. "Ik heb vaak in Nederland opgetreden. Het Nederlandse publiek heeft veel kennis van flamenco. Ik voel me thuis in Nederland omdat het Nederlandse publiek zo warm is."

Potpourri

Op de vraag wat hij gaat spelen, zegt hij: “Mijn concerten zijn meestal een potpourri van mijn albums. In ieder nummer speel ik delen van verschillende tracks. Het concert in Paradiso is speciaal omdat Mor Karbasi nummers zal zingen samen met mijn dochter Mari Angeles. Zij heeft net een album uit: ‘Mirame’ en zal daar een nummer van zingen. Zij heeft zich sterk ontwikkeld sinds het album uit is, en ze is heel flexibel in haar zang. Mijn zoon is de derde gitarist, hij legt een stevige basis voor de zang en dans. Deze tour heeft sowieso een intieme sfeer omdat we allemaal familie zijn. Ieder concert is anders, ook al spelen we dezelfde nummers. Het publiek speelt daarin een belangrijke rol.”           

Ik ben flamenco

Tomatito heeft veel samengewerkt met musici uit andere stijlen zoals met pianist Michel Camilo ( latin), de Turkse percussionist/baglamaspeler Omar Faruk Tekbilek en George Benson. Ook waagde hij zich aan Piazzolla's tango's en roept zijn spel associaties op met klassieke muziek. Maar wat hij ook doet, zijn spel blijft puur flamenco. Dat is ook wat hij wilde uitdrukken met het album Soy Flamenco (vertaald: ik ben flamenco). " Paco de Lucia heeft me verleid me open te stellen voor andere stijlen. Maar hij zei ook: je bent flamenco, meer zul je nooit worden ondanks alle schatten aan muziek die je aanboort."

Paco de Lucia

Over Paco de Lucia zegt hij het volgende: “Ik kan zeggen dat er een groot gat is ontstaan in de muziekwereld sinds hij is overleden. Flamenco artiesten proberen dit op te vullen voor zover ze dat kunnen. Maar Paco was uniek en niemand kan hem evenaren. Door zijn dood wordt duidelijk wat hij heeft betekend voor de Spaanse gitaar. Hij bracht die naar de wereld en daarom ben ik waar ik nu ben. Wij zijn hem alles verschuldigd. De groei en de verbreiding van de flamenco over de wereld is aan hem te danken; en van ook van de Spaanse cultuur en van Spanje zelf. Viva España, viva Paco de Lucia!”

De Sefardische zangeres Mor Karbasi staat op 23 oktober in de bovenzaal van Paradiso ter promotie van haar album La Tsadika. Samen met Mari Angeles zal zij begeleid door Tomatito tijdens zijn show twee nummers zingen, een van haarzelf: Ladona de Granada; en een van Mari Angeles. 

Optreeddata Tomatito:

17 oktober Oosterpoort Groningen

23 oktober Paradiso Amsterdam

24 oktober Parkstad Limburg Theater Heerlen

25 oktober MC Enschede
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.