Categorie: MUZIEK

Maandag 20 Oktober 2014 at 12:41 am

BELLISSIMO

foto Joke Schot foto Joke Schot foto Joke Schot
Tekst Roland Huguenin en fotografie van Joke Schot (klik voor vergroten)

Kalm betreden drie muzikanten het podium. Met een vriendelijk handgebaar maant Gianmaria Testa het publiek tot stilte. “… Dames en heren… goedenavond;… …Welkom!…” Met een grijns gaat hij zitten en pakt zijn gitaar.
Akkoorden vloeien als kabbelend water door de zaal. Met zijn broze stem prevelt Testa zijn eerste tekst. Fluisterzacht proeft hij zijn eigen woorden zonder ze direct te kleuren. Het is meer aftasten en zacht masseren. Testa neemt je mee in zijn poëzie en dompelt je onder in zijn stemgeluid. Een stem van ongepolijste schoonheid.
Gianmaria Testa maakte een korte tour en gaf twee concerten in Nederland. Twee kansen om een singer-songwriter te ontmoeten die muziek weet terug te brengen tot essentie en eenvoud. Onder de titel ‘Men at work’ grijpt hij in dit concert terug op zijn hele oeuvre. In 2013 kwam onder dezelfde titel een dubbel-cd met live opnames uit.

foto Joke Schot foto Joke Schot foto Joke Schot

Het levensverhaal van Testa laat zich eenvoudig beschrijven. Hij is geboren en getogen in de Noord-Italiaanse stad Cuneo en werkt daar vijfentwintig jaar als stationschef. Terwijl hij dagelijks talloze mensen ziet komen en gaan is hij gebonden aan zijn stad. Tijdens stille momenten in het werk, schrijft hij liedjes. In 2005, tien jaar na het uitbrengen van zijn eerste album, verlaat hij het station en wordt zelf reiziger. Het podium is zijn nieuwe thuisbasis geworden.
Testa verwerkt in zijn muziek en zijn teksten wat het leven hem aanreikt. Zijn heldere verwerking daarvan is goed te volgen. Met eenvoud brengt hij raffinement en de magie van het ongrijpbare. Zijn muziek ademt rust en ruimte. Alles is in evenwicht. Binnen de eenvoud van ogenschijnlijk voorspelbare melodieën, verrast Testa voortdurend met onverwachte melodische wendingen.

foto Joke Schot foto Joke Schot foto Joke Schot

Dit concert is contrastrijk en boeit tot aan de laatste noot. Gitarist Giancarlo Bianchetti en bassist Nicola Negrini vormen in hun samenspel met Testa een trio met een hechte eenheid. Er is veel ruimte voor uitstapjes waarin de twee begeleiders kunnen excelleren.
In een lied voor een auto wordt de Fiat Cinquecento verpakt in een blues met een smakelijk uptempo  en fratsen. Ook de Italiaanse trein wordt hartstochtelijk bezongen. Testa imiteert vocaal een puffende locomotief. De elektrische gitaar van Bianchetti fluit als een trein die zich door de prairie beweegt. Deze sfeer doet verlangen naar een Italiaanse western. In een bluegrass-achtig stuk is veel ruimte voor wegstervende noten die overgaan in klankloos praten.
Ontwapenend droog kondigt Testa een stuk onvervalste bluesrock aan. Met een quasi macho handgebaar verwisselt hij zijn bril voor een gelikte zonnebril.
In Vitamia legt Testa zijn vinger op tere plekken in onze ziel. Duiding van het leven brengt niet altijd het verwachte perspectief. Bij deze voordracht klinkt de gitaar van Testa helder en teder.
Er ontstaat een dreigende atmosfeer in een ambient instrumentaal stuk waarin de contrabas en elektrische gitaar met geluidseffecten worden omgeven. Daarna volgt er een charmante meezinger.
Verrassend is een ‘kerkelijk gezang’ waarin Testa zingt met een geschoold stemgeluid.

Met zijn manier van schrijven en musiceren heeft Testa een geheel eigen signatuur gecreëerd. Hij probeert dingen uit en verkent de mogelijkheden van zijn kunnen. Daarbij blijft hij dicht bij zichzelf. Zonder modieus te zijn en zonder effectbejag weet hij het publiek voor zich te winnen. Testa raakt je met zijn innemende oprechtheid.

donderdag 9 oktober 2014, LantarenVenster, Rotterdam
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.