Categorie: FESTIVAL, OEROL

Dinsdag 27 Juni 2006 at 3:13 pm

OEROL: 2006 Een terugblik

Tekst Oerol met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Vier ijle Sirenen tekenen zich af aan de horizon. Met hun verleidelijke kracht bespelen zij duizenden toeschouwers…

Op de Noordsvaarder openden de Sirenen van de Franse groep Mécanique Vivante samen met Het Nieuw Trombone Collectief

Sirens of Terschelling 

met Jörgen van Rijen en studenten uit de tromboneklas van het Rotterdams Conservatorium het 25ste Oerolfestival met The Sirenes of Terschelling. Het onvergetelijk mooie vuurwerk van Ephémère vormde zowel met geluid en als met beeld een onderdeel van de adembenemende compositie.

De officiële opening

Nadat Nynke Laverman een set met prachtige liedjes uit haar voorstelling De Maisfrou had gezongen, trok Terts Brinkhoff gezeten achter de Vliegende Vleugel met zijn Flying Festival over het Groene Strand. De creatief directeur van collega-festival De Parade had de eervolle taak om het jubilerende Oerol in woord en gebaar officieel te openen. Zijn Mobiele Keuken verzorgde een speciaal jubileum-diner voor Oerol.

Internationaal

Ter gelegenheid van het jubileumthema Landverhuizers verhuisden onder meer de Franse straattheatergroep Le Phun, Compañìa Gran Reyneta uit Chili en de theatermakers van Asterions Hus uit Denemarken naar het eiland.

Gran Reyneta

Compania Gran Reyneta had met Roman Photo een spectaculaire hit vol vliegensvlug drama en zwarte humor in handen. De voorstelling was gratis te bezoeken voor iedereen en was een doorslaand succes.

Favoriet Le Phun bracht met Les Gûmes de meest fantasierijke voorstelling. Tijdens een wandeling door het duinlandschap leerde je inspirerende figuren kennen die een onweerstaanbaar sprookje over hun leven en het ontstaan van de halfgroente-halfmensen vertelden. Zij lieten het ademloze publiek pas na bestuiving weer gaan.

 

Asterions Hus was één van de ontdekkingen van 2006. Regisseur Peter Kirk en zijn groep blijken rasvertellers en bewegingskunstenaars met een zeer aanstekelijke timing. Het spelen op en met de locatie is hen op het lijf geschreven. De voorstellingen Babylon en The Iliad zijn beiden zeer goed ontvangen. Maar ook straattheaterartiesten als Johhny Melville, Leandre & David Moreno, Tango Sumo, Claire en de poppenspeler Barti werden alom geprezen.

Werkplaatsfunctie & Productieplatform

Onder de bezielende begeleiding van Riet Mellink hebben verschillende piepjonge theatergroepen een grote stap voorwaarts kunnen zetten. In de werkplaats namen dit jaar de Transformers, David Goddyn & Kim Scheerder, NOOM, Begane Grond en E74 & van Oort plaats. De veelal piepjonge makers verrasten in duinpan, schuur en bos. E74 & van Oort namen de bezoeker mee op een sprookjesachtige theaterwandeling in het Hoornse bos en NOOM nodigde je uit aan tafel voor een dialoog tussen een tekenaar en danseres. Transformers bouwden schuur Cupido om tot intieme speelruimte voor beeld en geluid. David en Kim zorgden voor een lach en een traan met Krop Op, waar Begane Grond confronteerde met vervreemding in een duinpan.

Transformers

David Goddyn & 

Kim Scheerder

NOOM

E74 & van Oort

Andere jonge makers ontwikkelden op het eiland hun voorstelling, zoals onder meer Iris Reyes met haar kijk op het spel van de liefde in Amore Taditore in het bos van Hoorn, De Vogelfabriek op het strand in de prachtige huisjes met het Schubbenkind en Jens van Daele met zijn oorspronkelijke choreografie Flangs Plak. De Waterlanders pasten hun voorstelling Kaspar aan op de locatie in het bos van Hoorn en Karina Kroft maakte van de klassieke Griekse vertelling over Ifigineia een brutale hedendaagse versie, in een duinpan met uitzicht op zee. Maar ook VogelNollenKokErwich, Warme Winkel, Yo! Operamakers, TG Bloody Mary en Jetse Batelaan maken deel uit van de Nieuwe Generatie Theatermakers die op Oerol te zien was.

Iris Reyes

De Vogelfabriek

De Waterlanders

VogelNollenKokErwich

 

Yo! Operamakers

Jetse Batelaan  

Jaarringen

Op het Noordzeestrand ter hoogte van de strandovergang bij Lies zijn met twee grote shovels en vele mensenhanden 25 reusachtige jaarringen in het zand gegraven – voor elk van de 25 jaar Oerol één- als symbool voor groei en ontwikkeling. Een indrukwekkend project waarmee Stichting Landschapstheater en meer (SLEM) een ode aan 25 jaar Oerol heeft willen brengen. De jaarringen variëren in hoogte van zeeniveau tot maximaal 2 meter in het hart. De totale sculptuur heeft een doorsnede van ongeveer 300 meter. Door de natuurkrachten zullen de jaarringen op het strand worden aangetast en heel langzaam vervagen. Het hele proces is vanaf het moment van realisatie op video vastgelegd en zal nog tot het moment dat de natuur de sculptuur heeft uitgevlakt worden gevolgd.

Op zondag 18 juni vond een fantastisch experiment plaats in de jaarringen. Tweeduizend Vrienden en bezoekers van Oerol hebben deelgenomen aan het Silent Sky Project #13 van beeldend kunstenaar Rob Sweere. Gedurende een half uur lag men muisstil in de jaarringen, de blik gericht op de hemel. Voor veel deelnemers was dit een hele bijzondere en nieuwe ervaring. Onder het motto ‘De ruimte kijkt terug’ is er een luchtfoto gemaakt van de met mensen gevulde zandsculptuur op het Terschellinger strand.

Silent Sky Project #13

Slem

Westerkeijn

Het centraal gelegen festivalterrein bood als altijd de gelegenheid om op supergezellige terrasjes bij te komen met een hapje en een drankje. Maar je kon er ook je Passiepost versturen, naar een Oerovoorstelling van De Stijle, Want of van Vincent de Rooij gaan en lekker swingen op de krakend lekkere plaatsjes van huis-DJ’s Naald&Kraak. Even afkoelen met een lekker biertje kon bij de prachtige Fonteinbar.

Het muziekprogramma op Westerkeijn stond bol van het aanstormend talent en andere verrassingen. Dommelsch presenteerde i.s.m. popmagazine Live-XS de drie aanstormende popbands Elstar, Gentlemen en Believeisadoubt, in het kader van de Locals Only Tour. Een initiatief dat nieuw talent de kans wil geven om hoger op de Nederlandse popladder terecht te komen. Daarnaast heeft iedereen kunnen genieten van de pittige pop van Coparck uit Utrecht, singersongwriters Charlie Dee uit Rotterdam, Spinx en Stevie Ann uit Amsterdam en het verrassende popgeweld van Absynthe Minded uit België. Het veld stond tot de rand toe stampvol bij het optreden van Spinvis. Door de westenwind hoorde je tot aan Lies flarden van de muziek en werd er door fietsers en wandelaars luidkeels meegezongen.

Westerkeijn werd op zaterdagavond feestelijk afgesloten door de 5 koppige Haarlemse jumpjazz formatie Jzzzp! De heerlijk zwoele jazzklanken en pittige ska en hot-club-de-france pasten precies bij dat lekkere melancholische gevoel op de één na laatste avond van het festival.

Groene Strand

Soul, reggae, dancehall, bossa nova, funk, jazz en recht-door-zee pop: voor de muziek- en dansliefhebbers was er weer genoeg te genieten op festivalterrein het Groene Strand. Met grote namen als de Neco Novella’s uit Mozambique, Kraak & Smaak uit Nederland, Free Hole Negro uit Cuba en Les Boukakes uit Frankrijk was het een internationaal en superwingend gezelschap dat het Oerolpubliek in vervoering bracht. En ook hier was het goed toeven bij de Fonteinbar en in het eettentje La Gitanita.

Popguerilla

Professor Nomad en zijn muzikale vrienden raasden als een dolle over het eiland met het rijdende podium van de Nomad en Dommelsch Professor Nomad Popguerilla. Groot succes hadden onder meer een stralende Ellen ten Damme en een rockende Paul de Munnik met respectievelijk The Pretenders en The Doors, Hans Vandenburg & de Bombita’s met hun frappante Talking Heads en B 52’s act en André Manuel met de prachtigste nummers van Tom Waits. Op ’t veldje bij Jort van Gossen in Formerum, bij de Mexicaan in Midsland Noord, op het Brandarisplein of helemaal in Oosterend, overal kon je het  rijdende podium tegenkomen. Je werd overvallen door de beste muzikanten met de mooiste nummers uit de geschiedenis van de popmuziek. Op de laatste avond hebben alle muzikanten nog één maal de allerbeste popnummers ten gehore gebracht op het podium van het Groene Strand, tijdens het Oerol Popgala. Een enthousiast publiek heeft genoten van een zinderende bijeenkomst en liet zich als altijd geenszins afschrikken door het regenachtige weer.

Community Arts

Oerol heeft speciaal voor het jubileum twee zwaargewichten uit het theatervak gevraagd om een lezing te geven over de speerpunten van Oerol: locatie theater en community arts, om inzicht te geven in het ontstaan en de noodzaak van deze disciplines. Deze relatief nieuwe vormen van theater zijn volop in ontwikkeling en stoelen op gedegen kennis over culturele identiteit, rituelen en gemeenschapszin. In de toekomst zullen deze ontwikkelingen alleen nog maar meer (maatschappelijke en culturele) betekenis en impact gaan krijgen. Mike Pearson en John Fox zijn ieder op hun eigen gebied pioniers en hebben met de lezingen een oorspronkelijke en verdiepende bijdrage kunnen leveren aan het festival.

Slotspektakel

Vanaf de eerste dag van het festival door kunstenaars, bezoekers en eilanders samengewerkt aan het Slotspektakel. De kunstenaars van Hands on Rhythm hadden hun kamp opgeslagen achter het podium op het Groene Strand. Dagelijks werden hier onder leiding van Dan en Hannah Fox (kinderen van John Fox) workshops lantaarn maken gegeven. Jos Zandvliet heeft de hele week geoefend met de fanfares en een enthousiast koor van Oerolbezoekers en eilanders op het door hem geschreven Oerollied. Op de sluitingsdag zijn al de lantaarns en hun makers, de twee fanfares en het koor ingezet voor een prachtige en lange optocht per fiets vanaf Midsland en lopend vanaf het Brandarisplein. Bovenop de vuurtoren werd het Oerollied door een trompet ingezet en dat was het teken voor alle lantaarnsdragers die zich hadden verzameld, om te gaan lopen, zingen en dansen richting de Noordsvaarder. Een ingetogen ceremonie in het teken van licht en samenzijn sloot het jubileumjaar af. Al met al een prachtig voorbeeld van community arts. Oerol kijkt reikhalzend vooruit, de toekomst in.

Slotkoor

Lampion maken

Slotspektakel

Terschellings Oerol vierde in 2006 haar 25-jarig jubileum. Van 16 t/m 25 juni stond het festival in het teken van het thema Landverhuizers.




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.