Categorie: THEATER, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 21 Oktober 2014 at 5:39 pm

FlairckĀ“s Lady is back en hoe!

Flairck foto Hans Frederiksen Flairck foto Hans Frederiksen Flairck foto Hans Frederiksen


Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

In het eind van de jaren zeventig werd Nederland getrakteerd op een nieuwe stroming in de popmuziek, niet echt te vangen onder een noemer, er zat folk muziek doorheen, maar evenzo rock elementen, toch was het ook weer geen folkrock, het was veel meer dan dat en er was één groep die dit bracht FLAIRCK. Jarenlang waren ze razend populair, trokken uitverkochte zalen en toerden over de hele wereld. Echter met het vertrek van violiste Sylvia Houtzager, die al heel snel na de oprichting Judy Schomper had vervangen, werd het wat stiller rond Flairck. Het gemis aan de enorme uitstraling van Sylvia en haar virtuoze spel lagen daaraan zeker ten grondslag. Toch gaven Erik Visser en Peter Weekers niet op en met talloze musici werd onder de naam Flairck voort gegaan. Er verschenen vele  albums en heel veel tournees en toch was Flairck niet meer de Flairck van het eerste uur. Kwalitatief wel nog steeds op een ongekend niveau maar de uitstraling was veranderd. Het plaatje

Tot ergens halverwege 2013 Erik Visser, ooit de oprichter van Flairck, contact zocht met impresario Ruud De Graaf om Flairck weer naar de theaters te brengen. De Graaf had daar wel oren naar mits ook Peter Weekers en Sylvia Houtzager zich weer bij Flairck zouden aansluiten en ziet, op maandag 13 oktober ging de nieuwe theatertournee van Flairck met de welluidende titel “The Lady is Back” in het Chassé theater in Breda in première, Flairck met Erik, Peter en Sylvia aangevuld met de werkelijk meer dan meesterlijke bassist Pablo Ortiz is weer als vanouds. Wat zeg ik, ze zijn volwassener, doorleefder, heftiger en spetterender dan ooit. Tijdens de première dwaalden mijn gedachten met regelmaat af naar het eind zeventiger jaren van de vorige eeuw, maar wat ik nu hoorde en zag was veel meer theatergericht dan Flairck ooit was. Nee, niet eng commercieel, veelmeer completer n voorzien van alle moderne technieken van deze tijd, zonder dat het opsmuk geworden is.
Tijdens deze huidige theatertournee spelen ze materiaal over de jaren heen, materiaal dat de leden van het huidige Flairck zelf iets zegt, hen emotioneel en muzikaal verbindt en wat een prachtige doorsnede van het enorme oeuvre van deze superband biedt.

Over de stijl van Flairck is nog steeds te discussiëren, het is geen folkrock, er is meer, ik hoor stukjes RAI muziek, maar soms herken ik iets dat mij doet denken aan Angelo Branduardi, dan weer denk ik dit is zo Hollands als een blokje kaas uit het vuistje. Erik’s muzikale interpretatie van het aloude “Aan de Amsterdamse Grachten” is virtuoos, maar vlak zeker niet de bijdrage van Pablo Ortiz uit, deze benjamin in het gezelschap is zoals Peter zegt het cement van Flairck. Ortiz is een meer dan meesterlijk bassist, hoe hij de akoestische basgitaren laat klinken doet af en toe aan een orkestratie denken zo vol, mooi en bijzonder van klank. En dan dat samenspel van Peter en Sylvia, alsof ze de laatste dertig jaar niets anders hebben gedaan. Toch keerde Sylvia pas na 22 jaar weer terug in de gelederen van dit wondermooie kwartet. Hoewel Sylvia Houtzager, net als vroeger het boegbeeld vormt van deze muzikale schuit, en ze nog net zo beeldschoon en erotiserend is als ruim dertig jaar geleden muzikaal is toch Peter Weekers het meest opvallend, zijn spel op de dwarsfluit, panfluit en bagpipes is zo sterk dat hij voor mij de meest toevoegende Flairck muzikant is. Daarnaast is het juist Erik Visser die het brede muzikale tapijt neerlegt waarop de anderen kunnen schitteren. Kortom dit kwartet zou afzonderlijk van elkaar mogelijk best succesvol toeren langs kleine zalen maar als Flairck zijn ze zo bijzonder dat je dit wel een van de meest toonzettende muzikale theatervoorstellingen van dit seizoen genoemd mag worden. Deze muzikale kwaliteiten in combinatie met licht en andere theatrale verrassingen resulteert in “The Lady Is Back” een waanzinnige muzikale ervaring met begeleidende teksten over de geschiedenis door de jaren heen, drank, veel drank en vrouwen en dan is het niet zo gek dat ze er alle vier bij staan als echte rockers, want de energie die ze van het podium laten kletteren is niet minder dan welke grote rock band dan ook. Flairck is back en hoe.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.