Categorie: THEATER, CABARET, MUZIEK

Woensdag 19 November 2014 at 01:59 am

Los Muziektheater maakt met “Total Los” een geweldig derde programma.

foto Eva Broekema foto Jaap Reedijk

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

 Toen acht jaar geleden op een feestavond een act wegviel werd aan een paar studenten van het ArtEZ Conservatorium in Arnhem gevraagd of zij de open plaats konden invullen. De vier meiden; Femke, Charlotte, Dookje en Kim gingen op het aanbod in. Het werd een succes en het beviel de dames zo goed dat later die avond op de parkeerplaats werd besloten met elkaar verder te gaan en een cabaretesk muzikaal collectief te vormen. De naam: Los Muziektheater. Onlangs ging het derde avondvullende theaterprogramma “Total Los” in de Rijswijkse Schouwburg in première. Hoewel dit theater gekenmerkt wordt door oude heren en dames met blauwspoelinkjes was het dit keer een veel gemêleerder publiek dan te doen gebruikelijk. En zowel Oud als jong had een top avond.


Al direct bij opkomst van drie van de vier meiden en het spel: “Liedje raden”, waarbij Dookje achter de vleugel intro’s speelt en de in tweeën verdeelde zaal bij de teamcaptains Charlotte en Kim zijn ingedeeld, moeten de klanken herkend worden en door het mooi gespeelde fanatisme van vooral Charlotte gaat de zaal helemaal uit zijn dak. We zijn nog geen 5 minuten op weg en de meiden kunnen al niet meer stuk. Even later voegt ook Femke zich bij haar drie collegae en dan valt direct alles mooi op zijn plaats en wordt de rode draad voor deze voorstelling duidelijk. Er is een afwijzing op subsidie binnengekomen en er moet iets gebeuren. De kaartjes duurder, nee dat niet, kwaliteit inleveren, versoberen, nee dan maar een van de vier leden lozen en als trio verder. De voor direct geplande stemming wordt nog even uitgesteld en het publiek mag na afloop bepalen wie van de vier het collectief zal moeten verlaten.

Er volgt een programma waarin elke dame voor zich telkenmale schittert en als collectief een prachtig kwartet vormen. Humor, met soms mooie scherpe randjes maar ook vertederende liedjes passeren de revue. Plots doet het mij wat denken aan “Vrouw Holland”het voormalig dameskwartet uit Groningen dat tegenwoordig als trio opereert, maar deze uit Arnhem en omgeving afkomstige meiden zijn sneller, moderner en qua tekst net weer even iets brutaler. Na afloop van de voorstelling vertelt Femke mij ook dat het leeftijdsverschil met Vrouw Holland, hieraan waarschijnlijk ten grondslag ligt.

De voorstelling gaat als een tierelier en daarvoor alle lof voor regisseur Silvester Zwaneveld die de meiden een mooi afgeronde voorstelling bezorgde, met talloze onverwachte maar zeer vermakelijke scenes, zoals de gebruikte slipjes act, maar ook de muzikaal mooi vormgegeven song over Jules de La Tourette en de knap gevonden Paaldans-act tonen aan dat Los Muziektheater een geweldig goed op elkaar afgestemd en ingespeeld collectief vormt. Hoewel er heel veel over vrouwen wordt gespeeld en gezongen, waaronder een prachtig mooi gezongen lied over het verwijderen van een spiraaltje, is de show ook voor de echte kerels onder ons een must, en dan niet alleen omdat je bijna twee uur ongegeneerd naar vier lekkere meiden mag zitten kijken, maar bovenal door de geweldige pakkende show die mij meer dan verbaasd heeft. De dames van Los hebben met mij er een nieuwe fan bij.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.