Categorie: THEATER, TONEEL

Donderdag 27 November 2014 at 7:11 pm

“Blauwdruk voor een nog beter leven” is vooral een cynisch maar wel een heerlijk toneelstuk.

Blauwdruk Blauwdruk Blauwdruk

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P
, met beeld van Kurt-Van-der-Elst

Drie gezworen vrienden; fotografe Hilde (Anniek Pheifer), Theatermaker Leo (Jeroen Spitzenberger) en Otto de kunstschilder(Matteo van der Grijn), wonen gezamenlijk in een bouwval in Genua waarbij Ernst, de oudere broer van Leo(Vincent Linthorst), financieel bij springt. Er is een liefdesrelatie tussen Hilde en Leo, maar Hilde schuwt ook Otto niet. Ze zijn jong, veelbelovend en bovenal ambitieus, hoewel Otto het vooral voor de kunst doet, wil vooral Hilde en in iets mindere mate Leo er rijk mee worden. Otto heeft nog iets van het ware kunstenaarschap over zich, wil succesvol maar bovenal erkend worden.

Het is Leo die als eerste erkenning krijgt en het dan na één succes in het theater direct Hollywood aspiraties krijgt. Maar na vele teleurstellende producties ziet ook Hilde wel in dat het nooit iets zal worden met Leo en dat in grote tegenstelling tot zijn broer Ernst, de bankier, die steeds grotere sprongen op de carrière ladder maakt. En dan is er ook nog de moeder van de twee broers de betuttelende Mathilde (Betty Schuurmans) die een beetje de Haarlemmer olie van het stuk vormt. Zij spreekt zich uit naar haar kinderen en naar de zaal en laat ook direct haar mening over Hilde niet onbesproken.

De jaren gaan voorbij, Hilde lijkt even van het palet verdwenen en Leo heeft haar voor Otto ingeruild, die een commercieel succesvolle kunstenaar is geworden waardoor haar leven er ook wat financieel sterker voor komt te staan. Leo verkommert door het ontberen van succes en ervaart miskleun na miskleun. Otto in zijn keihard cynisme steekt die mislukkingen ook niet onder stoelen of banken:”De enigen die aan het eind van jouw zwaar gesubsidieerde zelfbevrediging nog in de zaal zitten, zijn degenen die te seniel zijn om op eigen kracht op te staan en de uitgang te vinden, alsmede die ene gefrustreerde recensent die eens per jaar zijn walging over het toneelbedrijf wil botvieren en die weet dat hij aan jou daarvoor altijd een goede heeft”.

Toch missen Otto en Leo Hilde, die hun leven wel altijd completer maakte.  Wat zou je dan willen is de wederzijdse vraag, en  uiteindelijk blijkt dat ze zich graag ergens op de hei in Drenthe in een boerderijtje zouden willen vestigen en bij voorkeur met Hilde.
Maar Hilde is tegenwoordig met Ernst die bijzonder goed geboerd heeft in het bankwezen en nu een Loft heeft op Upper East side. Waar Plots zijn moeder weer komt opduiken om hem te redden van dat kunstenaarshoertje Hilde die zich op deze wijze aardig heeft opgewerkt. Als dan ook Leo en Otto opduiken en met hun voorstel voor Drenthe komen is er vooral bij Ernst en ook bij Mathilde hilariteit. Hilde raakt in vertwijfeling en wil eigenlijk geen afstand doen van al haar luxe. Maar terug naar haar voormalige exen om in Drenthe op een boerderij met dieren en zo ach waarom eigenlijk ook niet. Wat gaat ze doen wat zal het worden

Als dan tot slot moeder Mathilde vraagt; “Maak je dan nog wel kunst, Leo? Kan Leo niet anders antwoorden dan:”Misschien een laatste stuk over ons, Over alles wat is verknoeid”.

“Hoe zou je dat stuk dan noemen”vraagt Mathilde hem

“Blauwdruk voor een nog beter leven” waarop Otto lachend antwoord;”Dat is een goeie”

`Blauwdruk voor een nog beter leven’ is een stuk in een stuk dat vol cynisme ook steeds weer de vraag naar keuzes laat bovendrijven. Zoals de kunstenaar die moet kiezen tussen Kunst of Kitsch of zoals de vrouw die moet kiezen tussen liefde of zekerheid. En toneelspel met vier geweldige uitgewerkte rollen die mede dankzij het venijn en het cynisme zo mooi uit de verf komen en die zo geweldig gespeeld worden dat dit toneelstuk echt op je bucket-list voor dit theaterseizoen moet komen. De vileine tekst van Ilja Leonard Pfeijffer is heerlijk geregiseerd door Johan Doesburg en wordt  in een zeer toepasselijk decor van Clement & Sanôu gespeeld.

Voor info zie: www.Nationaletoneel.nl




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.