Categorie: THEATER, TONEEL

Zondag 07 December 2014 at 7:45 pm

Peter Tuinman en Liz Snoijink schitteren in klassieker

Foto Daniel Kroll Foto Daniel Kroll Foto Daniel Kroll

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Van Lambaart entertainment trakteert dit theaterseizoen de toeschouwers op een paar heel interessante theaterproducties naast bijvoorbeeld de in januari aanvangende “Hartsvrienden” (Blood Brothers) brengt dit productiehuis ook de voorstelling “Tot Volgend Jaar”, van Bernard Slade (1975), die recentelijk in de Koninklijke Schouwburg in den Haag in première ging. Een toneelstuk dat op Broadway en in West End grote successen boekte en heel lang volle zalen trok, wat overigens eerder al in Nederland te zien was onder een andere werktitel. Dit keer wordt de voorstelling gespeeld door Peter Tuinman en Liz Snoijink. Een koppel dat zoals het zich op de planken toont een ongekende chemie herbergt waardoor het stuk over de twee (niet met elkaar) gehuwde mensen die elkaar jaarlijks treffen in een hotel nog veel meer allure krijgt dan het in feite heeft.


George (Peter Tuinman) ontmoet tijdens een van zijn werkreizen in de jaren 50 de net als hij gehuwde Doris, na wat babbels en borrels duiken ze met elkaar de koffer in met de belofte dat dit nooit meer zal gebeuren maar wisselen wel met elkaar elkaars gegevens uit. En zoals verwacht treffen zij elkaar een jaar later weer en zo gaat dat jaar op jaar, Een of enkele dagen samen zijn waarbij de seks een belangrijk onderdeel van de ontmoeting betreft, Ze gaan elkaar steeds beter begrijpen en leren op deze wijze ook elkaars gezin kennen, zij het op afstand en in het geniep, Het is hun geheim en dat zal het blijven.

Het stuk volgt de twee gedurende dertig jaar waarin er heel veel met ze gebeurd, politieke richtingen keren zich en de flower power van de jaren 70 toont ook zijn sporen. Zelfs een geboorte wordt gedeeld met de jaarpartner en niet in de veilige schoot van het gezin. Zo vergroeien de twee steeds meer met elkaar maar ook kleine rafeltjes verschijnen aan de verkleurende randjes van de relatie, want ja dat is het toch wel al vinden ze eigenlijk beiden van niet, of toch.

Natuurlijk gebeurt er heel veel in die dertig jaar in de wederzijdse gezinnen, zaken die een impact hebben op de onderlinge verhouding, zaken die de dagen samen kleuren en doen veranderen ten opzichte van eerdere jaren. Het publiek krijgt daardoor niet alleen een beeld van deze dertig jaar voortsluimerende relatie, maar tevens een heel duidelijk beeld van de wederzijdse gezinnen en hun wel en wee.

Dankzij de heerlijk vertaling van Paul van Vliet, die echt goed bekt, en de subtiele regie van Bruun Kuijt maar bovenal door de geweldige acteerprestatie van Peter Tuinman en Liz Snoijink is deze versie van het oorspronkelijk getitelde “Same Time Next Year” een juweeltje in de Nederlandse schouwburgen. Na hun samenspel in “Blind Date” in 2001 en o.a. de samenwerking in de productie “Kopenhagen” bij het Nationale Toneel waarin Liz speelde en Peter regisseerde is deze samenwerking een genot voor de toeschouwer en zoals het overkomt ook voor de acteur en actrice in kwestie.

Voor informatie en speeldata kijk op: www.vanlambaart.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.