Categorie: THEATER, MUZIEK

Maandag 22 December 2014 at 3:57 pm

John Buijsman nog veel intenser dan ooit tevoren

Angel Eyes Foto Joke Schot Angel Eyes Foto Joke Schot Angel Eyes Foto Joke Schot

door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P  Fotografie Joke Schot (klik voor groter)

Het was 16 jaar geleden dat John Buijsman de voorstelling “Angel Eyes” speelde. Ik zag hem 1998 of 1999 in de Rotterdamse Schouwburg, volgens mij toen ook al met blazer Keimpe de Jong, maar met op gitaar destijds Johns vader, een zeer begenadigde gitarist en ooit één van de Kilima Hawaiians, die was toen al 80 jaar. In de huidige voorstelling bespeelt Andreas Suntrop de snaren, Wel staat de gitaar van vader Buijsman op het toneel. Zo is hij er toch nog een beetje bij. De voorstelling over de verslaafde trompettist die uiteindelijk zijn dood zal vinden wordt dit keer nog intenser gespeeld. Ik weet dat de voorstelling mij destijds enorm greep, maar wat Buijsman in deze reeks laat zien is ongekend. Zijn spel is zo veel intenser, dieper en pakt de toeschouwers, (waarmee ik na afloop met enkele sprak,) volledig bij de ballen en iedereen is er van overtuigd dat dit de realiteit dicht benaderd, dit is hoe het moet zijn geweest.

Angel Eyes Foto Joke Schot Angel Eyes Foto Joke Schot Angel Eyes Foto Joke Schot

Hoewel nergens de naam van de trompettist valt, begrijpt iedereen dat het gaat over Chet Baker, de zwaar verslaafde jazz musicus die in 1988 overleed in Amsterdam, na een val uit het raam van zijn hotelkamer. De avond er voor had hij nog gespeeld in Jazzcafé Dizzy in Rotterdam.
Chet had iets met Nederland, natuurlijk was dat vooral gelegen aan het vrije drugsbeleid hier te lande maar ook omdat hij hier de musici trof waar hij zich senang mee voelde. Hij toerde over de wereld met Nederlandse en Belgische musici waaronder Hein van de Geijn(bas), John Engels(drums) en de Belgische gitarist Phillip Catherine. Baker leed een leven waar geen mens zich aan zou wagen.

Angel Eyes Foto Joke Schot Angel Eyes Foto Joke Schot Angel Eyes Foto Joke Schot

In de begin jaren bij Charlie Parker bleef hij clean en ver weg van de troep die zijn mede musici gebruikten, maar toen hij steeds succesvoller werd en hij ook naar de naald greep ging het hard bergafwaarts met hem. Hij kwam enkele malen in de gevangenis en zakte steeds verder in de ellende. Waar hij ook een grenspost passeerde werd hij bijna binnenste buiten gekeerd op zoek naar verboden middelen. Na de slopende jaren werd het verval zelfs steeds meer zichtbaar, zijn tanden vielen uit zijn mond of werden bij vechtpartijen uit zijn mond geslagen, een gigantisch probleem voor een trompettist, Baker loste het op door zijn kunstgebitten met scondenlijm vast te plakken in zijn mond.

Angel Eyes Foto Joke Schot Angel Eyes Foto Joke Schot Angel Eyes Foto Joke Schot

Zijn stem was aangetast en songs als Angel Eyes en My Funny Valentine werden vage schimmen van zijn ooit zo zoetgevooisde stemgeluid. En in deze voorstelling van John Buijsman, met de tekst van Jules Deelder, zie je vlak voor je ogen die teloorgang afspelen. Van de jonge frisse trompettist in zijn begin jaren naar de verloederde junk die naar zijn eigen ondergang toewerkt.
Buijsman is zo intensief in deze voorstelling dat je werkelijk de junk ziet spuiten en naar zijn goede ader ziet zoeken, je merkt hoe de dope hem er onder krijgt en je merkt in de voorstelling zelfs dat een enkeling wegkijkt als John zijn shot zet. Er komt geen naald aan te pas maar de wijze waarop John dit acteert, is van zo ongekend niveau dat naar het schijnt er zelfs al iemand flauw is gevallen van het zien van deze scene.

Angel Eyes Foto Joke Schot Angel Eyes Foto Joke Schot Angel Eyes Foto Joke Schot

Dat John deze voorstelling speelt in een oude loods op Katendrecht Rotterdam, die speciaal voor deze voorstelling is omgebouwd tot jazzclub maakt de ambiance dusdanig treffend dat werkelijk alles op een meesterlijke manier op zijn plaats valt. In dit achter de Kantine Walhalla gelegen rokerige jazzhol zal John nog van 7 tot en met 10 januari deze Angel Eyes 2 spelen en ook in den lande zal hij deze voorstelling nog een aantal malen spelen, check hiervoor de website van John: www.JohnBuijsman.nl en ik ben er van overtuigd dat als je deze voorstelling hebt gezien je het met mij eens zal zijn dat dit misschien wel een van de meest indrukwekkende voorstellingen is die John ooit maakte en er waren al zoveel juweeltjes bij.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.