Categorie: THEATER, TONEEL

Dinsdag 23 December 2014 at 4:39 pm

De Verleiders maken ons alweer wakker in `Door de Bank Genomen`.

foto Raymond van Olphen foto Raymond van Olphen foto Raymond van Olphen

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Het toneelcollectief “De Verleiders” met als vaste spil en schrijver George van Houts, die in zijn collectief dit maal Victor Löw, Pierre Bokma Tom de Ket en Leopold Witte heeft verzameld en onder de regie van Aad Ceelen wederom tot een meesterlijke productie is gekomen neemt deze maal de bankwereld onder handen. “Door de Bank Genomen” is dan ook Multi-interpretabel te lezen. Na de voorstellingen over de Vastgoedfraude, de familie Heijn is er nu dus een derde stuk aan de rij toegevoegd, en ook een vierde productie over de zorg staat inmiddels in de steigers. Dit keer is het een sublieme smeltkroes van fictie en werkelijkheid met wel zo’n geweldige dosis humor dat het publiek vanaf de eerste woorden van Victor Löw tot het slotwoord van George van Houts op het puntje van de stoel zit te genieten van absoluut top theater.

“Door De Bank Genomen” gaat over ons geld, ja inderdaad het geld van u en van mij, maar veelal nog meer over het beheer en het misbruik daarvan. Hoe de bancaire wereld met onze centjes omgaat en vaker nog omgaat met geld dat er in werkelijkheid niet eens is. We zien een vijftal heren die, dan weer bankdirecteur en dan weer bankslachtoffer spelen. Het verhaal van de Scheveningse strandtent eigenaar (Pierre Bokma) en diens vrouw (Leopold Witte) loopt als een rode draad door de voorstelling en daarbij valt al direct op hoe knap de voorstelling in elkaar zit. Niet alleen qua verhaal, wat talloze smerige trucs uit de bankwereld toont, maar veelal meer nog door de sublieme wijze van acteren, vooral Bokma is op zijn best als goedwillende ondernemer die bij zijn goede vriend (Victor Löw) een doorlopend krediet afsluit voor zijn onderneming. Langzaam wordt zichtbaar hoe de bank de cliënt uitmelkt en met de kleine lettertjes de klant tot waanzin en doodsangst weet te brengen. De arrogantie dat ze als bank daarbij de klant ook nog eens van welgemeend advies voor zijn welbevinden, als service van de bank, zelfs in een enkel geval kosteloos bieden is werkelijk een staaltje van prachtig schrijverwerk door Van Houts.

Van Houts heeft zijn huiswerk over de bankwereld subliem gedaan, en hoewel Victor Löw, mij na afloop er nogmaals op wees dat alles zo op internet is op te zoeken en na te gaan, blijven wij er dagelijks intuinen. Er bestaat inmiddels al een bank die geen rente biedt maar rente vraagt om met uw geld te mogen rotzooien. En, als je het verhaal heel goed doorziet, wat de heren ook op kostelijke wijze voor de toeschouwers openbaren, dan begrijp je dat dit eigenlijk niet kan en dat deze praktijken een halt moeten worden toegeroepen. Dat het kleine groepje groot, zeer groot geld bezitters uiteindelijk wereldwijd de dienst uit maakt en zelfs regeringen en banken zelf niets maar dan ook werkelijk niets in de melk te brokkelen hebben wordt in deze voorstelling vol van humor, cynisme en informatie gelardeerd met sketches en steeds weer die arrogantie van dat bankvolk maken deze voorstelling tot een absolute must. Iedereen die maar meer dan 100 euro op een bankrekening heeft staan, sterker nog iedereen met überhaupt een bankrekening moet deze voorstelling gaan zien en de toeschouwer zal het met mij eens zijn, het hoeft niet zo te gaan maar dan moet het roer wel helemaal om en of dat ooit er van kan, mag en zal komen is voorlopig een vraag die in mijn gedachten blijft rondspoken. Maar dat ik vanaf het zien van deze voorstelling elk bankafschrift en zelfs elke pinpas opname of betaling uit een ander perspectief ben gaan zien is een feit. De Verleiders hebben mij wederom de ogen geopend en dan ook nog eens op een meer dan sublieme wijze. Overigens mocht u één der vorige edities: “De Casanova’s van de Vastgoedfraude”en “De Val van een Super Man” hebben gemist, u krijgt nog de kans deze in de reprise te gaan zien in het Verleiders festival in de Utrechtse Stadsschouwburg van 17 juni tot en met 4 juli, waar ook “Door De Bank Genomen”nog gespeeld zal gaan worden.

Voor informatie en de speellijst zie: www.de-verleiders.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.