Categorie: THEATER, CABARET, MUZIEK

Donderdag 05 Februari 2015 at 5:10 pm

Twee-eiig is een verfrissende en leerzame show

Tweeeiig Raymann Brainpower

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

 Twee jaar stond hij droog, in ieder geval voor wat betreft zijn theaterwerk, maar nu is hij terug in het theater en in een zeer onverwachte maar mooie combinatie. Jörgen Raymann staat op de planken met Nederlands meest succesvolle en bekendste Rapper Brainpower, de artiestennaam van Gert-Jan Mulder, een in 1975 in Antwerpen geboren, maar in Alphen aan de Rijn opgegroeide zoon van een pastoor. In samenwerking met de waanzinnig veelzijdige dj TLM vormen zij een uniek trio op de Nederlandse podia woensdag 4 februari jongstleden gingen zij in première in het Oude Luxor in Rotterdam.

 Rotterdam is een beetje de stad van Jörgen Raymann, hoewel geboren in Amsterdam en opgegroeid in Suriname, kwam voor zijn studie naar de Rotterdamse Erasmus Universiteit, waar hij overigens zijn studie afbrak om terug te keren naar Suriname. In Suriname ontstond zijn grote liefde voor entertainment, wat later heeft geleid tot de liefde voor cabaret maken. Maar terug in Nederland werkt Rotterdam als een magneet op Raymann zodat hij inmiddels al weer jarenlang zijn televisie programma’s opneemt in de Rotterdamse Schiecentrale. De première van “TWEE-EIIG” zijn eerste nieuwe theatershow na een theaterstop van ruim 2 jaar moest dus wel in de Maasstad plaats vinden. In een heel goed gevulde zaal werd het publiek prettig verrast met dit programma. Wat moet je in hemelsnaam verwachten van een combinatieprogramma van een cabaretier en een rapper. Komisch gerapt cabaret of cabareteske rap? Niets daarvan, beide heren weten elkaar in dit programma mooi in balans te houden en elkaar af te tasten. Zij leggen op die manier de eigen geschiedenis bloot en verduidelijken op zeer prettige wijze de eigen drijfveren en leidmotieven. Maar ze leren ons nog veel meer, wat rap precies inhoudt en dat bitches en jonkels eigenlijk metaforen zijn en waarom deze zoon uit het gelovige gezin zich op de rap stortte, waarin zijn vader hem overigens altijd gesteund heeft en daarmee waarschijnlijk de basis heeft gelegd voor het grote succes van Brainpower.

Gert-Jan vertelt honderduit en leuk, pakkend en interessant voor het publiek, daarnaast dollen zij elkaar, in het schaakspel, met het onderdeel waarin de harde noten worden gekraakt maar ook met behulp van filmpjes van Brainpower, en enkele karakters uit Raymann’s tv programma. Natuurlijk kan ook deze show niet zonder Tante Es, die inmiddels populairder lijkt dan Raymann zelf.

En steeds weer is er die man op de achtergrond de dj TLM, een meester achter de echte draaitafels die scratcht en van alle markten thuis blijkt. Hij vormt een prachtige spil en de verbindende factor tussen die twee andere kanjers. Heel veel is lol en elkaar een beetje de loef af steken, maar er is zeker ruimte voor serieuzere zaken waaronder discriminatie en persoonlijk leed. Aangrijpend is het verhaal dat Jörgen Raymann vertelt over zijn vader Urban Piet. En de reden waarom zijn vader, een grote sterke neger, Urban Piet wordt genoemd door zijn zoon is kort daarvoor haarfijn en scherp uit de doeken gedaan door Raymann.

De show “TWEE-EIIG” van Jörgen Raymann en Brainpower beleefde in het Luxor een heerlijke première avond en zal nog tot en met 31 mei in heel veel theaters in Nederland te zien zijn.

Voor informatie en speeldata verwijs ik naar: www.tweeeiig.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.