Categorie: THEATER, MUSICAL

Donderdag 05 Februari 2015 at 10:02 pm

Hartsvrienden biedt nog meer dan verwacht.

Hartsvrienden

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

 Tijdens de perspreview in het Schiedamse Theater aan de Schie waar zowel de montage, de perspreview en de eerste try outs van “Hartsvrienden” plaatsvonden zag ik al dat het wel goed zat met deze nieuwe opgefriste bewerking van “Bloodbrothers van Willy Russel. Het was voor de eerste try out al zo goed als af en de getoonde scenes waren mooi, vrolijk, leuk, indringend maar bovenal lekker vlot en dat maakt het succes van deze nieuwe Van Lambaart Entertainment productie.

De première in de sfeervolle Goudse Schouwburg is bomvol, er kan geen mens meer bij en dat is altijd een goed teken voor een première. Al heel snel valt het op dat de inzet van rapper Yes-R een heel slimme keuze is geweest. Hij is perfect verstaanbaar en geeft het verhaal over de na de geboorte gescheiden tweeling Mickey (Guido Spek) en Eddie (Jim Bakkum), die ieder in een compleet ander milieu opgroeien zoveel extra vaart dat het publiek al snel merkt dat hier iets bijzonders staat te gebeuren. De invulling van de rollen met Vera Mann als Mevrouw Janssen, de natuurlijke moeder van de jongens en de opvoedster van Mickey is mooi in balans en met Vera Mann is een geweldige keuze gemaakt temeer omdat deze Vlaamse zo’n dialectenwonder is dat ze als plat Rotterdamse meer dan overtuigend overkomt. En hiermee is het tweede winstpunt benoemd, de voorstelling is verplaatst naar een Nederlands decor en speelt zich af in Rotterdam, toevallig ook de geboortestad van de producent. Maar door zowel die snelheid, het Nederlandse tintje en de heerlijke rolverdeling met o.a. ook Maike Boerdam als mevrouw Lieuwma, de opvoedster van Eddie en de heerlijk fris spelende Bente van den Brand als Linda wordt precies bereikt wat regisseur/choreograaf Martin Michel voor ogen moet hebben gehad. Een eigentijdse 2015 versie van het inmiddels al jaren oude werk van Russel. Het behoeft geen betoog dat Vera Mann als vocaliste een topper is en ook dat weet zij in “Hartsvrienden” op meesterlijke wijze te tonen, net als Guido Spek en Jim Bakkum twee heerlijke jonge zingende acteurs zijn die samen zo’n verfrissende indruk nalaten dat je werkelijk zit te genieten van hun samenspel. Het dartele spel dat ze tonen als zevenjarig vrienden, die hun bloed vermengen, zoals de indianen vroeger gedaan zouden hebben, en dan onbewust van hun twee-eiigheid uit een moeders buik, “Hartsvrienden” worden, tot het subtiele, aandoenlijke spel in de dramatische slotscène maakt duidelijk dat er sprake is van twee rasartiesten die beiden nog een heel lange succesvolle carrière te gaan hebben. Maar laten we niet voorbij gaan aan de mooie en strakke rol die Yes-R als verteller speelt en daarmee een absolute meerwaarde voor deze productie is. 

“Hartsvrienden”is zelfs meer geworden dan ik er in mijn stoutste dromen ook maar van had durven dromen, het is een heerlijk, opgefriste, eigentijdse en lekker Hollandse musical geworden waarmee Van Lambaart Entertainment ons heeft verrast. En dat belooft wat voor de toekomst, want Erwin Van Lambaart vertelde mij tijdens de perspreview dat hij samen met Guido Spek, die ook nog eens een niet onverdienstelijk singer/songwriter is, al druk bezig is aan een nieuwe productie waar o.a. Guido Spek volgend seizoen weer kans krijgt zijn talenten nog meer te exploreren. Ik kijk er nu al naar uit.

Voor informatie en speeldata kijk op: www.vanlambaart.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.