Categorie: THEATER, MUSICAL, MUZIEK

Dinsdag 10 Februari 2015 at 11:50 pm

Onder de groene hemel

foto Raymond van Olphen foto Raymond van Olphen foto Raymond van Olphen

Door Nadine Nachtegaal – Het Collectief N&P

In de Haarlemse Stadsschouwburg ging op donderdag 29 januari de musical ´Onder de groene hemel´ in première. Rode draad voor het stuk vormt de muziek van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh, die vele hits scoorden in de jaren ’60 en ’70. Nummers die men tot vandaag de dag kent, herkent en meezingt.

Onder de groene hemel vertelt het verhaal van Barbara, een meisje uit Heemstede, met een vers behaald gymnasium diploma op zak, die samen met haar buurjongen Stefan, onder enig protest van haar ouders, gaat studeren in Amsterdam. ‘Sodom en Gomorra’, zo ziet de zeer conservatieve vader van Barbara het leven in Amsterdam en dan vooral het leven binnen de hekken van het Vondelpark. Ondanks de vele waarschuwingen van haar ouders en haar brave buurjongen is Barbara steeds meer te vinden in het Vondelpark, waar het barst van de hippies die zo op hun eigen manier wat van het leven en de liefde in hun tijd proberen te maken. Tussen Barbara en één van de hippies, Berend, ontstaat al snel een romance. Voor Berend, die meer van de vrije liefde is, schijnbaar wat minder serieus dan voor Barbara. Ondanks dit gegeven blijkt Barbara al snel in verwachting te zijn van Berends kind. Vertwijfeld door Berend zijn idee over de liefde en bang voor wat haar te wachten staat, keert zij terug naar Heemstede.

foto Raymond van Olphen foto Raymond van Olphen foto Raymond van Olphen

Het verhaal wordt aan elkaar gepraat door de toekomstige zoon van het stel, Jimmy. Een wat vage rol voor René van Kooten, die daarnaast de vertolking van wat andere personages voor zijn rekening neemt, die zo snel als ze verschijnen ook alweer verdwijnen. Door het flinterdunne en veel te trage verhaal komt Van Kooten weinig tot zijn recht als acteur. De nummers die hij zingt klinken, zoals we van hem kunnen verwachten, prima, maar ook hier mist net dat beetje extra wat we van hem gewend zijn. Sophie Veldhuizen in haar rol van Barbara heeft duidelijk wat moeite met opstarten, de eerste noten van de liedjes in de eerste akte zingt zij weinig stemvast, schitteren doet zij dan ook weinig. Dit maakt ze gelukkig wel enigszins goed met haar naturel acteerwerk. Thomas Cammaert in zijn rol van Berend draagt het stuk volledig. De nummers die hij zingt klinken goed en de rol van vrij gevochten hippie lijkt hem prima te passen. Hanneke Last, die de rol van Julia, een hippiemeisje uit het Vondelpark, op zich neemt, weet goed de aandacht naar zich toe te trekken op de momenten dat dit nodig is. Haar bijrol is van grote betekenis voor het stuk. Daan Smeets die zowel de rol van brave buurjongen uit Heemstede, als leider van de hippiegemeenschap in Amsterdam neerzet, speelt beide rollen zeer overtuigend. Daarnaast alle lof voor Anne-Mieke Ruyten als moeder van Barbara en Jan Elbertse als haar vader.

 

Veel nummers hebben een nieuw arrangement gekregen voor deze musical, wat zeker niet altijd even positief uitpakt, al is dat ook absoluut een kwestie van smaak en gewenning. De muzikale leiding ligt in de handen van ‘zoon’ Marcel de Groot, die zelf ook nog, zeer verdienstelijk, een nummer ten gehore brengt. Voor een aantal, voor iedereen bekende nummers, zoals Pastorale, Meester Prikkebeen, Land van maas en Waal en Malle Babbe wordt groots uitgepakt en dit zijn dan ook de momenten waarvan de voorstelling het moet hebben. Al met al lijkt ‘Onder de groene hemel’ als musical een gemiste kans. Er staat een prima cast op het toneel, onder leiding van zeer goede muzikanten, maar met het huidige script wordt het ze alles behalve makkelijk gemaakt. Wat vooral opbreekt is de enorme traagheid waarmee het stuk wordt gebracht. Het publiek mag dan ook blij zijn dat de heren Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh ooit zulk prachtig materiaal schreven, want dit is wat deze voorstelling nog enigszins op de been houdt.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.