Categorie: MUZIEK

Donderdag 19 Februari 2015 at 10:05 pm

Ook dit Eric Vloeimans experiment mag als geslaagd betiteld worden

Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal

Tekst en Fotografie: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Als er een musicus in Nederland is die de laatste jaren louter succesvolle muzikale experimenten heeft gedaan is het onomstreden Eric Vloeimans. Deze 53 jarige Rotterdamse trompettist, die ik zonder schroom de Nederlandse Miles Davis durf te noemen, en waarvan ik zelfs het idee heb dat Eric, Miles inmiddels ver voorbijgestreefd is in techniek en frasering, heeft weer een succesvol experiment aan zijn lijstje toe te voegen.

Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal

Na zijn samenwerking met Fay Lovsky, Spinvis en Deejay Hyper, zijn succes met Kyteman(Colin Benders), zijn eigen formatie Gatecrash, het samenwerkingsproject met Eric Vaarzon Morel en later weer de combinatie met de Holland Baroque Society, waarmee ik hem o.a. op Jazz Middelheim zag schitteren, samen met Florian Weber en al die andere verrassende combinaties verzorgt hij nu een soort van muzikaal drielandenpunt met de Vlaamse Accordeon speler Tuur Florizoone en de Duitse Jörg Brinkmann op de Cello. Onder de naam “Olivers Cinema” maakt het trio meer dan geweldige en bovendien emotionerende muziek. Na het succes van het eerste album verschijnt begin maart het nieuwe album “Fun In The Sun” van dit drietal.

Jongstleden zondag zag ik de drie heren in een goed gevuld Wennekerpand in Schiedam, deze kleine zaal van het Schiedams Theater aan de Schie was de sfeervolle locatie voor een meer dan geweldig concert.

Drie topmusici, eigenlijk allen grootmeesters op hun instrument, maar allen zonder het, anders veel voorkomend, haantjes gedrag. Nergens was er ook maar iemand aan te wijzen als de directe leider binnen het trio. De inbreng van soli alsmede van composities was mooi in balans en de onderlinge verstandhouding, zowel on- als off stage is ideaal te noemen. Juist die persoonlijk ideale samenwerking uit zich direct op de vloer. Openend met twee prachtige stukken van het eerste album van “Olivers Cinema” “Aladdin” en “Imagining” overigens werd er van dit album meer gespeeld zoals “Prince Henri” een compositie van Tuur Florizoone die dit componeerde voor zijn zoon. Maar natuurlijk was er ook aandacht voor het 6 maart aanstaande te verschijnen nieuwe album van dit muzikaal supertrio het album “Fun in the Sun”waarvan het titelstuk, door de inbreng van Jörg Brinkmann, die zich als Duitser inmiddels in Nederland gevestigd heeft, een vrolijk reggae ritme heeft gekregen en waarbij Jörg zijn Cello als een basgitaar hanteerde.

Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal

Maar het meest opvallende van dit geweldige concert was voor mij de verregaande ontwikkeling die Vloeimans nog steeds doormaakt. Zijn fraseringen en vooral zijn kleine zachte spel worden maar mooier en mooier en naar het zich laat aanzien komt er voorlopig geen eind aan de ontwikkeling en veelzijdigheid van deze grootmeester op de trompet.

Spelen veel trompettisten, als ware het een wedstrijd wie het allerhoogst en aller langst en luidst kan spelen, Vloeimans daarentegen, die al die andere uitersten ook beheerst, lijkt zich steeds meer te perfectioneren op het mooi subtiele trompetspel, muzikale improvisaties die schier onmogelijk lijken voor dit instrument weet Vloeimans, schijnbaar moeiteloos, uit zijn toeter te toveren. En dit in combinatie met het geweldige Cellospel van Brinkmann en de meer dan gevoelige wijze van bespelen van de Accordeon door Florizoone maken “Olivers Cinema” tot een band die je zeker eens in je leven gezien moet hebben. Voorlopig heeft U nog de kans om dit muzikale giganten collectief te zien en te horen in de Nederlandse theaterzalen tot en met 17 mei aanstaande.

Voor speeldata en andere informaties kijkt u op: www.ericvloeiman.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.