Categorie: THEATER, MUZIEK

Woensdag 25 Februari 2015 at 12:02 pm

SPINVIS EN SAARTJE VAN CAMP TONEN DE NAAKTHEID VAN HET LIED

Spinvis © fotoBuffel Spinvis © fotoBuffel Spinvis © fotoBuffel

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Erik De Jong (Spinvis) is een druk baasje. Het ene na het andere project brengt hij in de theaters. Eerder dit theaterseizoen maakte hij met Saartje Van Camp de gedanste opera “Kintsukuroi” en onlangs ging hij in première met “Oogcontact van de eenzaamste soort “, een bijzondere multi-instrumentale voorstelling die Erik samen met Saartje van Camp op de planken brengt. Overigens later dit seizoen volgt er ook nog een theatertournee voor kinderen en hun ouders (vanaf 8 jaar) onder de noemer “Het grootste geheim van de wereld” Kortom een aardig bezige bij. En telkens weer weet Spinvis te boeien en te ontroeren.

In de huidige voorstelling”Oogcontact van de eenzaamste soort” toont Erik die samen met Saartje niet alleen alle instrumenten bespelen maar zelfs de belichting en podium-invulling verzorgen, de naaktheid van het lied. Met terugkerende regelmaat spelen beide loopjes in, die zich herhalen vanaf de laptop en waar steeds meer aan toegevoegd wordt, tot de basis staat en daarbovenop spelen ze beide een extra instrument en wordt de tekst er aan toegevoegd. Teksten die schijnbaar soms vaag overkomen maar bij goede beluistering van grote schoonheid en diepe gedachten zijn waardoor het lied een extra dimensie mee krijgt.

Naast ouder materiaal zoals  “Oostende”, “Ik wil alleen maar zwemmen” en “Ronnie knipt zijn haar” is er ook ruim aandacht voor wondermooi nieuw materiaal dat Spinvis binnenkort met Saartje gaat opnemen voor een later dit jaar te verschijnen cd.

Als dat album net zo spannend en integer wordt als wat Spinvis en Saartje tijdens deze tournee in voornamelijk intieme - en middelgrote zalen spelen dan beloofd het wederom een zeer intrigerend album te worden.

Vooral het titelnummer van deze theatertournee “Oogcontact van de eenzaamste soort” maakt perfect duidelijk hoe Spinvis en met hem in zijn kielzog Saartje Van Camp hun nummers maken en doordacht opbouwen tot echte muzikale juweeltjes. Eigenlijk toont deze aanpak de naaktheid van een lied. De toeschouwer hoort en ziet vanuit het niets een lied ontstaan en begrijpt later in het groter geheel de beweegredenen en methodiek hoe Erik en Saartje hiertoe gekomen zijn.

Kortom een prachtig inkijkje in de muzikale toverwereld van Spinvis die hiermee eens en te meer aantoont op een bijzondere eenzame hoogte te staan in het experimenteel muziektheater, waarbij ik persoonlijk van mening ben dat je dit ook zo maar mag labelen onder de noemer “minimal music” maar dan wel van een heel hoog niveau.

De theatertournee “Oogcontact van de eenzaamste soort” loopt nog tot en met 29 april, waarna Erik zijn jeugd- en familievoorstelling “Het grootste geheim van de wereld” zal geen voorbereiden en aanvangen.

Voor meer informatie over Spinvis en deze tournee alsmede de speellijst verwijs ik u naar: www.spinvis.nl  of www.kikproductions.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.