Categorie: THEATER, CABARET

Dinsdag 17 Maart 2015 at 5:06 pm

Sjaak Bral weet de zaal heel snel mee te krijgen.

Jacques Bral Lik op Stuk

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Cabaretier Sjaak Bral heb ik in zijn carrière eigenlijk nog nooit kunnen betrappen op een zwakke show dus ook voor “Lik op Stuk” waren de verwachtingen hoog gespannen. Ging hij in het verleden veelal in zijn eigen Den Haag in première, deze keer was hij daarvoor afgereisd naar het Haagse achterland, Naaldwijk in het Westland, maar eigenlijk een Haagse agglomeratie. Nou weet ik dat het publiek in De Naald een gul en open goed gemêleerd en gevarieerd publiek is en dat heb je voor dit soort programma’s nodig. Maar Bral bewees met deze nieuwe show maar weer eens, dat hij zelfs een mortuarium aan het lachen zou krijgen.

Dit nieuwe programma “Lik op Stuk” legt een paar vragen voor en biedt ook tevens talloze handvatten voor een gelukkig en succesvol leven. Bral refereert naar zijn eigen glansrijke en succesvolle leven door dit meerdere malen te onderstrepen. Hij opent met een lied dat direct al de toon zet “Het leven is mij goed gezind” waarbij hij zich zelf op de gitaar begeleid. Geen overbodige smuk op het toneel slechts dat wat nodig is om de voorstelling te kunnen spelen en vooral duidelijkheid. Eigenlijk eist hij van zijn publiek één discipline en dat is aandacht. Maar ook alertheid en begrip passen in dit kader, kom je als reagerend publiek met een fout antwoord dan mag je de rest van de avond op een gezonde belangstelling van Bral rekenen. En toch, in tegenstelling tot heel veel van zijn collegae, zeikt hij die toeschouwers niet af. Hij is zeker niet bezig om over de rug van de toeschouwers succes te halen. Bral heeft het echt van zich zelf. Zijn heerlijke Haagse humor en zijn snelheid maken hem tot een zeer succesvol cabaretier en zeker in het begin van zijn show had ik enkele malen het idee, staat hier dan eindelijk een nieuwe Paul van Vliet, mede door zijn Haags accent natuurlijk, maar er is meer, maar dat moet iedereen maar voor zich zelf gaan bepalen.

Bral vraagt zijn publiek naar dagelijkse kleine irritaties en of ergernissen, ja en als je dan antwoord dat je geen ergernissen hebt dan ben je vanzelfsprekend een beetje de lul. Maar het blijft allemaal heel vriendelijk. Om de grote succesvolle gelukzaligheid, die Bral dus zelf bereikt heeft, ook te behalen komt hij met een vijftal geluksversnellers. Van A tot E, variërend van Ambitie tot Energie zijn geluksversnellers waar Sjaak vele voorbeelden van kan noemen maar tussendoor noemt hij ook zijn Fuck momenten, daar waar hij goed de teil in ging en wat hij dus als waarschuwing meegeeft, om dit in de toekomst te voorkomen. Het zou zonde zijn om veel meer van dit programma prijs te geven, temeer omdat je dit gewoon zelf moet ondergaan. Het is redelijk tijdloos cabaret met hier en daar een rake knal naar de actualiteit en natuurlijk krijgt ook de politiek van de laatste weken een tikkie mee, maar steeds weer met een vette knipoog.

Sjaak Bral maakt met zijn “Lik op Stuk” weer alle verwachtingen waar, je gaat huiswaarts na bijna 2 uur heerlijk Haags cabaret. Een show met een aantal leuke songs waarin vanzelfsprekend de publieks participatie gewillig wordt gebruikt. Voor mij bewijst Bral maar weer eens overduidelijk dat hij zeker thuis hoort in de rij van hedendaagse top cabaretiers en dan zeker in het linker rijtje ruim boven de middenmoot om maar eens in voetbaltermen te spreken.

Voor speeldata en informatie over “Lik op Stuk” kijk op: www.gvproductions.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.