Categorie: THEATER, MUZIEK

Dinsdag 17 Maart 2015 at 5:14 pm

Een avondje Quite Quiet, met maar liefst drie acts, is een ware verrassing.

foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal

Tekst en fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Als je verwacht één concert te gaan zien en je krijgt er maar liefst drie en dan ook nog eens in een waanzinnig sfeervolle ambiance dan kan mijn avond niet meer stuk.

Donderdag avond in het Delftse Rietveldtheater voor een avondje Quite Quiet. Dat zijn maandelijks geprogrammeerde avonden met singer-songwriters en mooie luister muziek. Zo ook deze maartse donderdag. De programmering vermeldt Miss Molly and Me en tot mijn verrassing ook de Vlaamse Katy Too. Maar wie schetst mijn verbazing dat in dit mogelijk sfeervolste kleine zaal theatertje van Nederland biedt vanavond allereerst nog een finalist van het Jong Quite Quiet concours te weten Damiaan van Noort een singer-songwriter die zich zelf begeleidt op de piano.

foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal

Direct na zijn aankondiging neemt Damiaan plaats achter de piano, hij oogt ietwat nerveus, maar ja hij moet wel de avond openen en het ijs gaan breken. Hij is meesterlijk op de toetsen en qua zang is hij meer dan opvallend. Damiaan is een jongen die, als hij goed begeleidt wordt en door gaat op dit niveau, het heel ver zal schoppen in kleinkunst land. Misschien moet hij zich toch nog iets meer gaan richten op Nederlandstalig materiaal en het Engels iets meer loslaten want zijn stem leent zich prachtig voor zijn moers taal. Hij deed mij denken aan mensen als Ramses Shaffy, Bram Vermeulen en Tom Waits, vooral zijn piano spel doet die laatste naam bij mij opborrelen. Ja die jongen komt er wel.

Na een korte pauze krijgen we een ranke Vlaamse zangeres op de vloer. Persoonlijk had ik nog nooit van haar gehoord maar al direct in het eerste nummer had ze mij beet en liet mij en naar het zich liet aanzien ook de rest van de zaal niet meer los. Katy Too is de artiestennaam van de uit Kalmhout afkomstige Leen De Haes. Ze noemt zich zelf laatbloeier en is al een flink aantal jaren actief, vooral op de Vlaamse podia en ze heeft inmiddels haar materiaal al klaar voor haar tweede album wat in 2016 zal verschijnen. Zelfs de titel is al mogelijk al bekend ”Nine Lives to Spend” een van de songs die ze ook in Delft ten gehore bracht. Ze heeft een loepzuivere stem en speelt virtuoos gitaar. Soms simpel soms vol gecompliceerde tempowisselingen maar steeds boeiend. Helaas speelt ze maar een kleine set omdat het een vol programma is maar ik raad een ieder aan zeker haar naam in de gaten te houden want ook in Nederland concerteert zij met regelmaat, hoewel de komende maanden zij zich volledig zal storten op de samenstelling van een band voor de cd opname van het eerder genoemde nieuwe album. In ieder geval is zij zeker een singer-songwriter om heel goed in de gaten te houden en niet alleen vanwege het mooie materiaal maar eigenlijk om haar totale zijn, ze brengt een heerlijk intieme sfeer die je bijna doet denken alsof ze alleen voor jou speelt en zingt en dat in combinatie met haar warme Vlaamse uitstraling maakt een optreden van Katy Too tot een hoogtepunt van deze avond. Voor hen die meer willen horen van Katy Too het eerste album “Quest for Honey” is o.a. via haar website verkrijgbaar. Kijk en luister op www.katytoo.be

Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal Foto Jacques Nachtegaal

Het derde- is tevens het slotconcert van deze Quite Quiet avond in het Rietveldtheater en is gereserveerd voor een try out van de nieuwe avondvullende theater show “Bonnie & Clyde” van Miss Molly and Me. Een duo dat al eerder de theaterbezoekers wist te verrassen. De muziek in “Bonnie and Clyde” varieert van folk tot bluegrass. En is op momenten vergelijkbaar met de late Magna Carta (Chris and Linda Simpson)  en dan weer met Delaney and Bonnie Bramlett, helaas is dit slechts een concertante voorstelling waar het theater element uit is weggelaten, maar het klinkt lekker, pakkend en zeker gevarieerd genoeg om een volledige theateravond mee te vullen. Overigens de regie van de theatervoorstelling is in handen van Paul de Munnik, die ook al hun eerdere theatertournee in een mooi vorm wist te gieten. Helge Slikker, het muzikale brein achter dit duo, is de man die het materiaal voor Miss Molly and Me schrijft en zijn tevens acterende partner in music Marlijn Weerdenburg (o.a. Danni Lowinski) vult dit op prachtige wijze aan door haar gitaar, en banjospel maar vooral door haar heerlijke stem. Een stem die samen met die van Helge, die naast gitaar, banjo, mondharmonica ook piano speelt, een mooi subtiel geheel vormt. Op het moment dat u dit leest is zojuist de theatertournee begonnen en ik meen op grond van hetgeen ik in Quite Quiet hoorde nu al te kunnen stellen dat “Bonnie & Clyde”van Miss Molly & Me een zeer interessante theaterproductie zal zijn. Kijk voor speeldata op; www.missmollyandme.com
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.