Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 18 Maart 2015 at 5:21 pm

Muzikale reisverhalen van Rik van Boeckel uitgegeven in de USA

Singing Palms Cover Official

Eind februari 2015 heeft de Leidse muziekjournalist/dichter/ percussionist Rik van Boeckel en medewerker van Cultuurpodium.nl bij de Amerikaanse uitgeverij America Star Books ‘Singing palms of Cuba’ uitgegeven. Het boek, eerder in het Nederlands gepubliceerd onder de titel: 'De zingende palmen van Cuba' is uitgebracht in de VS, Canada, Groot-Britannië en Australië. ’Singing palms of Cuba’ is geheel gewijd aan zijn reizen naar Cuba dat hij in de periode 2000 tot 2005 een aantal keer bezocht. De rode draad wordt nog meer dan in zijn eerste reisboek ‘Het loslaten van Atlas’ (2005-met onder andere muzikale verhalen over Senegal, Honduras en Andalusië) gevormd door de muziek: van son, salsa en rumba tot Cubaanse hiphop/reggaetón en Afro-Cubaanse percussie.

Als percussionist ging hij op zoek naar nieuwe technieken en nam hij les bij Cubaanse meesters, onder andere bij Alberto Pablos, bekend van de film 'Cuba Feliz'. Als journalist verkende hij de muzikale trends op het swingende eiland, waar uit bestaande stijlen nieuwe ritmes ontstaan. De liefde voor de muziek leidde tot vele muzikale ontmoetingen en bracht hem dichter bij het 'echte', arme, vrolijke en soms surrealistische Cuba. De verhalen gaven ook een beeld van het dagelijkse leven op Cuba onder Fidel Castro. De ontmoeting met de dokter van Che Guevara tijdens de revolutie wordt in een apart hoofdstuk beschreven. Met unieke nooit eerder gepubliceerde foto’s van de legendarische revolutionair.

Tevens bevat het boek een uitgebreid interview met Juan de Marcos González, de voormalige bandleider van Grupo Sierra Maestra en de Buena Vista Social Club. In het interview sprak hij uitgebreid over het ontstaan van de Buena Vista Social Club en zijn nieuwe Afro-Cuban All Stars. ‘De zingende palmen van Cuba’ is een ongewoon boek met reisverhalen over een ongewoon land. Het is een boek met ritme.

Rik van Boeckel  publiceerde artikelen over Cubaanse en wereldmuziek in Jazz Magazine, Jazzism, Oye Listen, Onze Wereld, het Caribbean & Latin magazine Pleasure, Contrast, Statemagazine, Beyond, Global Rhythm (VS) en LA Ritmo (VS). Op dit moment schrijft hij voor Jazzism, Written In Music (www.writteninmusic.com)  en Cultuurpodium (www.cultuurpodium.nl) over wereldmuziek en jazz.

Eind 2014 publiceerde hij in Jazzism een interview met de legenadrische Cubaanse zangeres Omara Portuondo over Buena Vista en de remake van ‘Magia Negra’, haar debuutalbum uit 1958.

 

Voor meer informatie: Rik van Boeckel – rikvanboeckel@gmail.com 

07115133911/0650276804

‘Singing palms of Cuba’ is te bestellen via:

America Star Books:

http://www.americastarbooks.net/9781680901559.html

Amazon:

http://www.amazon.com/Singing-Palms-Cuba-Rik-Boeckel/dp/1680901559/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1424361697&sr=8-1&keywords=9781680901559

Barnes and Nobles:

http://www.barnesandnoble.com/w/singing-palms-of-cuba-rik-van-boeckel/1121211620?ean=9781680901559&itm=1&usri=9781680901559

 

‘De zingende palmen van Cuba’ is nog steeds voor 17,95 euro via internet te bestellen bij uitgeverij Free Musketeers: http://www.freemusketeers.nl/
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.