Categorie: MUZIEK, POP-ROCK

Donderdag 16 April 2015 at 10:26 pm

Bij Roos op de thee is een geweldige ervaring.

Fotografie: Jaap Reedijk Fotografie: Jaap Reedijk Fotografie: Jaap Reedijk

Tekst: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Zodra je het theater binnenkomt ruik je een aangename geur van kruidenthee. Al snel blijkt dat medewerksters van het collectief om singer-songwriter Roos Blufpand de bezoekers trakteren op een geurig bekertje Roos Blufpand kruidenthee. De titel  van de theatertournee van Roos Blufpand “Tijd voor Thee” houdt dus mede in dat je een geurig kopje thee krijgt aangeboden en daarnaast als de thee je goed smaakt je na afloop niet alleen de prachtige debuut-cd “Ik Ben” maar tevens een zakje Roos Blufpand thee kan kopen en in combinatie met een poster van deze theatertournee ben je zelfs voor een koopje de trotse eigenaar van zowel thee, poster alsmede de cd. Het is dan ook na afloop verrekte druk aan de verkooptafel in het theater.

Ik ontdekte bij toeval Roos Blufpand toen ik voor mijn theater Radioprogramma het nummer “Afscheid” als slotnummer voor het programma verkoos. Bij voorafluistering was ik getroffen door het prachtige arrangement en de loepzuivere stem van deze pas 22 jarige singer-songwriter. De reacties die ik later op dit nummer kreeg spraken boekdelen en varieerden van “wat een song” tot “dit is werkelijk meer dan geweldig mooi” en ik was het volledig eens met de reflectanten op mijn radioprogramma. Helaas liep de tournee van Roos bijna af en mede dankzij de inzet van haar management en theater De Naald in Naaldwijk kon ik toch haar slotconcert in deze tournee in het Westlandse theater meemaken. 

Vanaf de allereerste tot de laatste noot was ik totaal flabergasted van wat ik hier hoorde. Ik was uit mijn sokken geschoten en was helemaal om. Dit was van een ongekende klasse. Deze dame gaat een heel grote worden, want ze heeft werkelijk alles om het tot de absolute top te brengen. Ze is enthousiast, overweldigend overtuigend, pakkend, leuk, loepzuiver van stem, spontaan, speelt prachtig aan de vleugel, is verrassend en heeft een heerlijke jonge band om zich heen verzameld.

Eigenlijk schieten woorden en superlatieven tekort om deze geweldige zangeres-componist en tekstschrijver de eer toe te bedelen die ze verdiend. Het is meer dan overtuigend en bovenal loep en loepzuiver, ieder woord is moeiteloos verstaanbaar en je wordt uit je schoenen geblazen door haar onbeschrijfelijke enthousiasme. Het spettert werkelijk van de vloer. Van uptempo tot prachtig ingetogen, het maakt Roos niet uit ze doet het met een flair alsof ze al tientallen jaren de grote podia bespeelt.

En ze is zo verdomde veelzijdig en verrassend dat de toeschouwer van deze theatertournee de hele voorstelling op de punt van de stoel zit om maar niets van de leuke spontane verrassingen te moeten missen. Zo vertelt ze over haar kwart Surinaamse roots en ondersteund dat door een heerlijk stukje dansen door haar en haar twee achtergrondzangeressen, die niet alleen de vocalen verzorgen maar ook moeiteloos achter het klavier plaats nemen. De al eerder genoemde jonge band van Roos zit ook nog eens vol met muzikale talenten. Zo zijn ze als eenheid maar ook in de solo’s, waar Roos ze alle ruimte voor biedt, zo geweldig bezig dat je denkt met doorleefde musici te maken te hebben. Maar bovenal schittert Roos Blufpand. En dan niet alleen door de verrassing en de spontaniteit, zoals op het moment wanneer er twee rijen dames van het lokale dameskoor (Live Voices uit Naaldwijk) op staan zich naar de vloer begeven en met Roos en haar band een stuk van het concert voor hun rekening nemen. Je hoort dat er vooraf goed is doorgenomen wat er van de dames verwacht wordt want ook nu klinkt het overweldigend. Roos Blufpand laat niets aan het toeval over. Ze voert een gedreven perfectie door op velerlei gebied. Dat is niet alleen te horen op haar eerder genoemde debuut cd “Ik ben“ maar ook live in het theater, waar ze onder andere mij overtuigde met songs als”Volle trein” het titelnummer van haar album en natuurlijk “Afscheid”. Ik zeg het maar vast hou deze meer dan geweldige meid in de gaten want daar gaan we in de toekomst nog heel veel van horen. ROOS BLUFPAND.

Voor informatie, en enkele songs van Roos ga naar haar site: www.roosblufpand.nl
Reageer hieronder

Eén reactie

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.