Categorie: MUZIEK, POP-ROCK

Donderdag 16 April 2015 at 10:31 pm

Een avondje NITS in Lantaren/Venster is ook na al die jaren een belevenis.

 

Fotografie Joke Schot Fotografie Joke Schot Fotografie Joke Schot

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Al veertig jaar ruim inmiddels bestaan “NITS” hoewel in deze tournee frontman Henk Hofstede zelf spreekt van “The NITS”, maar van oorsprong is het gewoonweg “NITS” een formatie die in haar veertig jarig bestaan vele bezettingen heeft gekend maar zoals ze momenteel de internationale concert en theaterzalen bespelen is eigenlijk een beetje de harde kern te noemen. Oprichter en frontman Henk Hofstede zang, gitaar, toetsen en percussie, Robert Jan Stips, zang en toetsen en Rob Kloet zang en drums. Natuurlijk speelden er talloze andere meesterlijke muzikanten in het verleden binnen deze bijzondere formatie zoals; Joke Geraets, Peter Meuris en Martin Bakker. Velen waren ook actief aanwezig bij de kick off van deze jubileum tournee in Haarlem vorig jaar, maar NITS speelt deze tournee verder als het bekende trio.

Fotografie Joke Schot Fotografie Joke Schot Fotografie Joke Schot

Een avond NITS is een altijd weer verfrissende verrassing, zo ook deze tournee die de heren inmiddels al door heel Europa bracht maar gelukkig ook in voldoende Nederlandse zalen te horen en te zien is. Want NITS is niet alleen horen maar ook heel veel zien. Zo is in elke theatertournee die de heren spelen het visuele aspect van groot belang, Zo herinner ik mij het geweldige decor in de “Strawberry Wood” tour. Vanzelfsprekend is ook in deze eigenlijk beetje best of en keuze menu tournee het visuele van grote importantie. Op een drietal schermen aan de achterwand worden beelden vertoond van of vanuit hotels waar NITS, lees Henk Hofstede, die deze beelden maakte, de afgelopen jaren verbleven. Vooral hotels maar er is meer waardoor ook deze NITS concertreeks weer niet alleen qua muziek maar zeker ook qua beeld meer dan de moeite waard is.

Fotografie Joke Schot Fotografie Joke Schot Fotografie Joke Schot

Veertig jaar dan wordt het vaak routine, kijk naar de oudjes van The Rolling Stones, maar NITS vormt daar een heerlijke uitzondering op. Niets geen routine, elk concert is wederom een nieuwe uitdaging en is steeds weer strak alsof het voor het eerst is dat de heren met dit materiaal op de planken staan. Natuurlijk komen de bekende stukken voorbij, maar niet zo maar klakkeloos gespeeld. Zo is er regelmatig in het concert een keuzemoment aanwezig, waarop het publiek door verbaal stemmen kan kiezen uit een tweetal aangeboden songs. Een en ander impliceert wel dat het publiek bijvoorbeeld de keuze heeft tussen “Sketches of Spain” en “Adieu Sweet Bahnhof” waardoor er helaas een van die heerlijke klassiekers niet op het programma staat vanavond. Maar natuurlijk spelen ze wel een groot aantal nummers die als algemeen gewenst genoemd mogen worden zoals: “Nescio”, “The Bauhaus Chair”, “Port of Amsterdam” en “The Panorama Man” en alles zoals verwacht ondersteund met prachtig mooi beeldmateriaal. Zowel voor als na de pauze wordt er veel teruggekeken op eerdere concerten en vertelt Henk Hofstede mooie anekdotes, uit Parijs, Amerika, en Duitsland waar ze, omdat ze als New Wave band eerder klaar waren in Oost Berlijn, zij zich haasten naar West Berlijn om daar de Rock en Roll junkie Herman Brood te kunnen zien spelen en om met zijn bandleden over het vak en de belevenissen te kunnen praten, Herman was er niet bij, want na afloop van zijn concert, verdween Herman in de winterse Berlijner nacht en werd dolend door de sneeuw die avond voor de laatste keer door Henk gezien vanuit zijn hotelkamer. De rest is geschiedenis. Juist die heerlijke anekdotes in combinatie met al dat uitgekiend sublieme muzikale werk en de videopresentaties maken ook deze jubileumtournee weer tot een heel bijzonder NITS ervaring. In de toegift zaten op de avond van mijn bezoek “The Swimmer” en “In the Dutch Mountains. Het werd zoals eigenlijk al verwacht weer een gedenkwaardige avond NITS en na afloop vertelde Robert Jan mij dat ze komende zomer in Rotterdam in een grote tent tezamen met het Scapino ballet een bijzondere voorstelling zullen gaan maken. Wat mij weer even terug bracht in de jaren van ooit, toen Robert Jan Stips met zijn “Super Sister” de balletproductie met het Nederlands Danstheater “Pudding en Gisteren” maakte, iets wat mij na al die jaren nog steeds is bijgebleven. Een mooi nieuw stuk geschiedenis volgt dus komende zomer in Rotterdam met Scapino & NITS. Overigens het gerucht dat NITS, met een orkest gevormd door studenten van verschillende conservatoria uit Nederland, een tournee gaan maken is een dus echt een gerucht, maar volgens Robert Jan, zeker de moeite van het overdenken waard. Dus wie weet heb ik NITS nog op een mooi idee gebracht.

Voor meer informatie zie: www.NITS.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.