Categorie: THEATER, TONEEL

Woensdag 22 April 2015 at 9:55 pm

“EEN PURE FORMALITEIT” IS VEEL MEER DAN DAT ALLEEN.

Een pure formaliteit Een pure formaliteit Een pure formaliteit
Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P. met beeld van Ben van Duin

Een auteur zal altijd beweren dat zijn laatste werk het beste is dat hij ooit schreef. Maar als het echt het laatste is wat je doet, is dan ook werkelijk je zwanenzang het beste of is het mogelijk het meest memorabele wat er van je verschenen is.

Auteur Onoff (Pierre Bokma) wordt opgepakt, hij is doorwaternat, zit onder de modder en heeft zijn plas laten lopen in het politiebureau wil niemand iets zeggen. Wat is er gebeurd, waarom is hij hier. Hij wil bellen je mag toch altijd één keer bellen, hij kent zijn rechten. Wie heeft hier de leiding die inspecteur (Erik Whien) zegt eigenlijk niets en die mysterieuze vrouw op het bureau (Tirza De Boer) die tenminste rookt, zegt eigenlijk ook heel weinig. In feite zit je als publiek net als Onoff in een vragenvacuum waarbij er maar geen antwoord lijkt te komen.

Ook bij het verschijnen van de commissaris (Porgy Franssen) wordt niemand iets wijzer, of toch, hij is een gigantisch groot bewonderaar van Onoff, kent hele lappen tekst uit zijn boeken uit zijn hoofd en dreunt ze met regelmaat op. Hij is een bewonderaar, maar wel een bewonderaar vol vragen. Vragen naar de bekende weg of toch over een duister mysterie, vragenover het onbekende.

“Wat heeft u vandaag gedaan Onoff?”  Maar Onoff komt niet verder dan het wegbrengen van zijn literair agent, zijn ex echtgenote, naar het station. Maar er is geen station.

Van wie is het lijk en wat is daarmee gebeurd, is het een man, is het een vrouw. Maar wat deed Onoff na het wegbrengen, hij herinnert zich het opruimen van de zolder. Hij wilde de zolder opgeruimd, waarom, ook dat blijft een vraag. Wat daarna? Onoff herinnert zich verder niets, niets meer dan hij nu hier is, voor een “tribunaal” op het bureau van Politie. Hij wil bellen, hij heeft een belangrijke afspraak. De telefoon werkt niet. Inmiddels heeft hij een schoon kostuum gekregen met een schoon shirt en schoenen. Bij het verkleden is te zien dat hij ook zijn ontlasting heeft laten lopen.

Er komen steeds meer vragen, die op hun beurt weer meer en meer vragen oproepen en steeds weer zitten er kleine subtiele aanwijzingen naar de oplossing van dit dilemma in de tekst en de momenten verborgen, alleen moet je als toeschouwer tot bijna het slot wachten alvorens de oplossing van dit drama te kunnen ontwarren. Maar terugkijkend naar de aangereikte elementen valt aan het eind alles op zijn plaats.

De acteurs Bokma en Franssen zijn twee gigantische grootheden tegenover elkaar en hoe het ook zal aflopen, het doet er eigenlijk niet eens zo veel toe als je deze twee toppers ziet acteren, hoewel dit is zoveel meer dan acteren, zo naturel zo totaal los van soms zo makkelijk toegepaste acteertechnieken, zo waarlijk herkenbaar en naturel. Dat geweldige spel, overigens ook van De Boer en Whien maakt “EEN PURE FORMALITEIT”  tot een heel bijzondere voorstelling. Zeker ook door het participeren van het dubbelkwartet Cellisten van het CELLO8CTET Amsterdam en Raphaëla Danksagmüller op de duduk en blokfluiten die op meer dan indringende wijze muzikaal de spanningssituaties en de bijna filmische beelden muzikaal ondersteunen en door hun spel een extra dimensie toevoegen aan het stuk.

Als aan het slot van de voorstelling duidelijk wordt hoe de situatie werkelijk is en het podiumlicht dooft, zit het publiek echt even doodstil in de stoelen, waarna een gigantisch applaus losbarst. Men was getuige van een meesterlijk theaterervaring, niet zo maar toneel, maar zelfs nog veel meer dan louter muziektheater. Wij als publiek stonden ruim anderhalf uur achter de confrontatiespiegel of stonden wij op de studentenplaatsen in de snijkamer. In ieder geval was het publiek getuige van een thriller met zoveel briljante lagen die steeds meer stukje bij stukje worden blootgelegd en je op weg helpen naar de oplossing van een mysterie dat zelfs niet door Stephen King zou kunnen zijn bedacht. Maar Onoff lukte het wel hij schreef dit bijna onvatbare verhaal.

Voor trailer, informatie en speellijst zie: www.orkater.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.