Categorie: JAZZ, MUZIEK

Donderdag 23 April 2015 at 9:58 pm

Jazz Middelheim 2015 stapt terug naar de roots van de Jazz

Jason Moran foto Hans Speekenbrink Archie Shepp foto Hans Speekenbrink Joe Lovano foto Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P met beeld van Hans Speekenbrink

Het jaarlijkse Antwerpse Jazz festival in het sfeervolle Park Den Brandt, ”Jazz Middelheim” zal dit jaar, in de 34e editie, teruggrijpen naar de roots van de jazz, de tijd dat de Jazz nog wat schimmig was, en gerelateerd aan duistere holen, prostitutie en andere zaken die het daglicht moeilijk konden verdragen en combineer daar de altijd wat feestelijk klinkende Jazz van New Orleans bij en je begrijpt dat dit Jazz pur Sang wordt. Van 13 tot en met 16 augustus zal Antwerpen weer helemaal in het teken staan van prachtige klanken in het anders zo rustgevende stadspark

Op de recent gehouden persconferentie van Jazz Middelheim in het Antwerpse hoofdkantoor van de ING, een der belangrijkste subsidiepartners van het festival, horen we onder andere schepen Philip Heijlen (o.a. cultuur & Economie) hardop verklaren dat alles moeilijker zal worden maar dat hij persoonlijk er voor zal gaan pleiten om niet alleen editie 35 (volgend jaar) maar ook de daarna volgende edities als gemeente Antwerpen te blijven steunen en tevens zegt hij toe de minister van cultuur en de BRT directie aan te zullen spreken voor nauwe betrokkenheid en steun in de komende jaren. Dit prachtige festival mag niet verloren gaan.

Na dit warme politieke betoog, wat bijna een verkiezings propaganda babbel genoemd mocht worden, is het woord aan Bertrand Flamang (festival directeur) en Rob Leurentop (Omroep Klara) die in een, zo als altijd, gezellige samenspraak het festival van dit jaar presenteren. Waarbij er direct wordt gewezen op de zaterdagavond, 15 augustus, als alle aandacht zal uitgaan naar de Jazz van New Orleans, de jazz die een beetje spannend, en zelfs wat pornografisch overkomt, maar bovenal een feestelijke boventoon heeft. De man die als spil van het late avondconcert zal zijn is niemand minder dan Dr. John. Met de welluidende titel:”Spirit of Satch” zal Dr. John het Antwerpse de sfeer van “Nola” laten proeven met een hommage aan Louis Armstrong met in zijn formatie o.a. Cecile McLorin Salvant, die ook nog met haar eigen band op dit festival zal spelen. Maar er is op die bewuste zaterdag nog veel meer want eerder die avond is er de Fats Waller Dance Party met o.a. Jason Moran (the artist in residence). Ook hier zal de sfeer van New Orleans de boventoon voeren en het zal mij zeker niet verbazen als er buiten en mogelijk ook in de tent feestelijk gedanst zal worden.

Maar we beginnen “Jazz Middelheim 2015” op de donderdagavond, 13 augustus, met een Belgische avond. o.a. The Brussels Jazz Orchestra ft. Darcy James Argue wat een mooi concert belooft te worden en die bewuste donderdag heeft als eerste slotspektakel van dit festival om 21.30 uur TAXI WARS gepland staan. Dit is een beetje het kindje van festival directeur Flamang die heeft bijgedragen aan het tot stand komen van deze samenwerking en daarbij aan de wieg stond van dit mooie muziekcollectief van Dues Frontman Tom Barman en saxofonist Robin Verheyen, wat jazz in een uiterst brede variateit zal tonen.

Op de vrijdag is voor mij vooral Joe Lovano die samen met Chris Potter “Sax Supreme” brengt, een tribute aan de vijftigste verjaardag van het John Coltrane album “A Love Supreme” een concert om naar uit te zien. Dit concert wordt voorafgegaan door Archie Shepp (ooit compaan van Coltrane) met zijn Attica Blues Big Band, met in de gelederen o.a. Daryl Hall, die in Antwerpen de opgefriste versie van zijn album “Attica Blues”uit 1972 komt spelen. Onbetwist ook een van de hoogtepunten van het festival.

Op de slotdag van het festival, zondag 16 augustus, wordt er al vroeg afgetrapt om 12.30 zal Jason Moran, The Artist in Residence, tonen dat hij niet voor niets als opvolger van Tigran en Vijay Iyer terecht deze titel heeft afgedwongen. Deze Amerikaan zal tijdens het festival in diverse muzikale stijlen achter zijn piano plaats nemen en daarmee zijn veelzijdigheid aan gaan tonen.

De zondag zal uiteindelijk worden afgesloten door gitarist Bill Frisell met zijn trio, bij dit concert zal ook Jason Moran en zijn echtgenote Alicia Hall Moran acte de prescence geven. Verder is er eerder die zondag nog te genieten van pianist Steve Kuhn die in zijn trio drummer Joey Baron en bassist Steve Swallow aan het Middelheim publiek zal voorstellen.

Kortom het wordt weer echt genieten van Jazz pur sang van 13 tot en met 16 augustus in het Antwerpse Park Den Brandt tijdens Jazz Middelheim 2015.

Voor meer informatie en tickets kijk op: www.jazzmiddelheim.be
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.