Categorie: THEATER, MUZIEK, POP-ROCK

Vrijdag 22 Mei 2015 at 9:07 pm

ROCK4 met “Don’t Break The Rhythm” is een avond vol vocale topprestaties.

Fotograaf onbekend

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Nederland kent vele goede stemmen en eveneens vele succesvolle vocalgroups maar er zijn er altijd die er met kop en schouders bovenuit steken. De Maastrichtse a-capella vocalgroup ROCK4 is zo’n formatie. Al jaren toeren zij over de hele wereld, wonnen prijzen en kregen talloze waarderingen uitgesproken in Europa maar eveneens in de Verenigde staten van Amerika. Toch staan de vier heren nog steeds met de voeten vast op de grond en schuwen ze de vaderlandse klei niet, Recentelijk sloten zij het eerste deel van hun 2015 tournee “Don’t Break The Rhythm” af in de Vlaardingse Stadsgehoorzaal. Helaas niet uitverkocht maar wel goed gevuld met absolute muziekgenieters en genieten deden ze.

In een show met enkele aardige en zelfs één meesterlijke kwinkslag en een heldere uitleg over de opbouw van het materiaal en de toepassing van hun stemmen begeleid de frontman van Rock4 Luc Devens het programma. Zijn ietwat zangerige Limburgse tongval zet de beginnend luisteraar van Rock4 waarschijnlijk op het verkeerde been. Want eenmaal op gang hoort de toeschouwer pas echt waar ROCK4 toe in staat is. Tijdens deze voorstelling wordt ondermeer het album met de gelijkluidende titel volledig gebracht, waarbij een aantal songs in het bijzonder opvallen. Zo was ik bijzonder gecharmeerd wat deze vier Limburgers met werelderkenning maakten van “Vienna” ooit een geweldige hit van Ultravox maar in de uitvoering van ROCK4 aanzienlijk indrukwekkender dan ooit tevoren gehoord. Maar er is meer wat ROCK4 het theaterpubliek tijdens deze tournee biedt. Laten ze in “Vienna” horen en zien hoe door middel van recording en dubbing van stemmen een Rhythm onder een song wordt opgebouwd, waarover ze direct live het leeuwendeel aan vocalen toe voegen, Op latere momenten in het programma geven ze een heldere inkijk in het bereik van de stemmen van de vier heren. Het publiek staat versteld als ze The Eurithmics mixen met Prince in “When Doves Cry” en ook het materiaal van DJ Tiësto is in een ROCK4 uitvoering een belevenis. Vanzelfsprekend wordt ook de nieuwe single “ONO” ten gehore gebracht.

En dat was nog maar een beetje het begin van talloze meesterlijk voor stemmen bewerkte songs en muziekstukken, want niet alleen mooie songs worden door deze a-capella groep aangepakt ook deden ze mij verbijsterd staan van verrassing hoe ze Samuel Barbers “Adagio For Strings” in een close harmony vocal-song weten om te zetten. Meestelijk, indrukwekkend en geweldig mooi, ik was werkelijk verbijsterd van hetgeen ik hoorde. Dat in combinatie met een subtiel toegepaste lichtshow die getuigt van een zeer doordachte aanpak van het theaterprogramma, maakt het programma ‘DON’T BREAK THE RHYTHM’ tot een zeer memorabele theaterervaring.

Na een om een toegift smekend slotapplaus, komen de vier heren nog even terug om in samenwerking met de op beeldschermen aanwezige Gare Du Nord gitarist Aron Raams, hun interpretatie van Pink Floyd’s “Comfertably Numb” te brengen en wederom moet ik erkennen dit is meer dan geweldig wat een stemgebruik wat een power en wat een meesterlijk mooi geluid weten deze vier heren (+Raams) het publiek te brengen, een extra vermelding verdient Lucas Blommers, die sinds drie jaar bij dit collectief de diepe baspartijen op meer dan geweldige wijze weet te verzorgen. ROCK4 heeft voor mij wederom bewezen dat er weinig a capella formaties zullen zijn die deze kwaliteit kunnen overtreffen, sterker nog ik denk te mogen stellen ROCK4 is de absolute wereldtop. Gewoon uit Maastricht. En mocht u het gemist hebben vrees niet in de periode oktober 2015 tot en met maart 2016 zijn er nog een aantal theaterconcerten in Nederland. Anders zult u bijvoorbeeld naar Barcelona of Wenen moeten om dit Nederlandse exportsucces te kunnen ondergaan.

Voor info en speellijst in het komend theaterseizoen kijk op: www.Rock4.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.