Categorie: JAZZ, MUZIEK, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Woensdag 17 Juni 2015 at 9:37 pm

Bijna is het zo ver North Sea Jazz 2015, de veertigste editie.

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P.

Het is dit jaar de 40e editie van het grootste Jazzfestival van Europa het North Sea Jazz festival. Ooit opgestart door Paul Acket de Haagse impresario die door zijn grote interesse en betrokkenheid bij de Jazz een festival begon wat al direct de aandacht op zich wist te vestigen.

Jarenlang heeft Acket dit festival laten groeien en toen het door de Haagse concertpromotor Mojo Concerts werd gecontinueerd stond er een festival van allure. Echter Mojo Concerts doorbrak heilige huisjes en wist daarmee het festival nog groter en breder van opzet te maken. Na de verhuizing van het Haagse Congresgebouw naar het Rotterdamse Ahoy complex werd de expansiemogelijkheid nog veel groter en groeide dit festival uit tot een der belangrijkste Jazz (en aanverwanten) festivals ter wereld. Dit jaar dus editie nummer veertig.

Openend op vrijdag 10 juli met een waanzinnig mooie avondbezetting want zeg nou zelf  op één avond Chick Corea & Herbie Hancock, Cassandra Wilson, Marcus Miller, Sergio Mendes & Brasil 2015 alsmede Tony Bennet met Lady Gaga op een oppervlakte van nog geen vierkante kilometer te kunnen gaan zien en horen is redelijk uniek te noemen. De samenwerking Corea en Hancock is dan wel niet een superverrassing maar zal zeker waanzinnig veel goed materiaal opleveren maar de eerder al als verrassing op cd verschenen samenwerking tussen een van de oudste crooners ter wereld Tony Bennet, die enkele jaren terug nog solo en met zijn dochter op het NSJ stond, nu samen met een van de meest extravagante zangeressen uit de popscene Lady Gaga is wel zo’n verrassing die bij menigeen grote verwachtingen zal oproepen. Vooral de extravagante Gaga kan voor onverwachte momenten zorgen en mag je eigenlijk niet missen. Maar ook de Stanley Clarke band en de eerder op de avond geprogrammeerde Jose James zijn een bezoek meer dan waard. James die ik eerder in Rotterdam maar ook op Gent Jazz en Jazz Middelheim zag weet steeds weer te verrassen net zoals afgelopen najaar in de Rotterdamse Lantaren/Venster waar hij het publiek werkelijk tot het uiterste toonde met zijn fantastisch op elkaar ingespeelde band.

De Rotterdamse Ntjam Rosie opent overigens de vrijdagavond in de in de Darling zaal waar ze zal worden opgevolgd door Lizz Wright die met haar indringende stem een heel breed publiek weet te boeien. En dan zou ik nog bijna mijn favoriet Avishai Cohen met zijn New York Division vergeten, deze bassist en zijn band hebben mij al meerdere malen geweldig weten te plezieren met hun muziek en ook in andere projecten van Cohen was ik steeds weer gecharmeerd van zijn meesterlijke behandeling van de contrabas. Een absolute tip op vrijdag om 23.15 uur in de Hudson zaal.

Voor de zaterdag is er eveneens een programma om de vingers bij af te likken Voor de liefhebbers die van een breed scala muziekaanbod houden is dit mogelijk wel de absolute topavond sinds jaren. Er wordt al rond vijf uur in de middag gestart en dan volgt er een programma met o.a. David Sanborn en zijn electric band, Michael Kiwanuka (een uitzonderlijk singer songwriter), Uit Nederland o.a. The New Cool Collective, Jett Rebel en natuurlijk the artist in Residence good old Han Bennink maar ook Ack van Rooyen / Jeroen Manders Quintet. Verder de internationale topacts als Dee Dee Bridgewater, Jamie Cullum, Chaka Kahn, John Legend, The bad plus Joshua Redman, Candi Staton, Wayne Shorter Quartet, en het eigenlijk on-Nederlandse Metropole orchestra big band dat o.l.v. Jörg Achim Keller integraal het album “The Blues and the Abstract Truth”van Oliver Nelson uit 1961, destijds speelden het neusje van de zalm mee op dat album nu in een nieuw arrangement door Keller zullen de leden van Het Metropole het album live doen herleven.

De slotdag, zondag 12 juli is het genieten met een aantal werkelijk meer dan meesterlijke vocalisten, zoals Kurt Elling met Gary Versage op de Hammond B3 in zijn band, Diana Reeves, Melody Gardot, die enkele jaren geleden Gent Jazz volledig uit zijn bol liet gaan en nu, nog meer gegroeid dan toen, Ahoy in haar greep zal krijgen. Verder is er ook die andere Avishai Cohen, de trompettist die op meesterlijke wijze de frasering van Miles Davis weet te benaderen en mij bij eerdere concerten werkelijk ondersteboven blies door zijn geweldige spel. Verder deze avond de zoetgevooisde Lionel Richie, Het quartet van Branford Marsalis, De Belgische Sanne Putseys oftewel Selah Sue, wederom het Metropole Orchestra nu o.l.v. Jules Buckley met als vocaliste de Britse soulontdekking Laura Mvula, Lianne La Havas en een speciale aandacht vraag ik voor voormalig platenmaatschappij medewerker, journalist nu als dj Sjeng Stokkink die uit zijn muzikale geschiedenis lekker werk draait om te laten horen waar hij van vind dat het allemaal om gaat waarbij hij de top percussionist Nippy Noya als gast meeneemt en tevens een kleine expositie van bijzondere albumhoezen toont. Dit is te horen en te zien in de Tigris zaal. Natuurlijk is er op het festival bijzondere aandacht voor de inwendige mens met talloze geweldige eet en drankstands en vanzelfsprekend zullen er een aantal Jazzmuziekwinkels aanwezig zijn om vergeten of splinternieuw materiaal aan u aan te bieden. North Sea Jazz 2015 de 40e editie wordt een topjaar neem dat van mij aan.
Reageer hieronder

Eén reactie

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.