Categorie: THEATER, FESTIVAL

Vrijdag 26 Juni 2015 at 5:16 pm

En de zweefmolen draait weer dus de Parade is weer los.

foto Joke Schot

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P Fotografie Joke Schot.

Half juni ieder jaar, nu al weer voor de 25e maal in successie, start de Parade en zoals de laatste jaren gebruikelijk vangt dit reizende theaterfestival aan in het Rotterdamse Museumpark. En steevast de laatste jaren hebben ze de eerste dagen regen. Met als gevolg een matige opkomst, en nee dat komt niet door de Rotterdammers en de bewoners uit de omgeving, want die komen graag, maar wel bij goed weer. De Rotterdammers morren er zelfs al over waarom het niet een keer in Utrecht of Den Haag kan beginnen, Amsterdam zal wel altijd slotstad blijven. Maar gewoon iets verder de zomer in Rotterdam zou ideaal zijn voor zowel het publiek als de bezoekersresultaten voor het festival, hoor ik her en der.

Maar goed na een aanvankelijk valse start door de weergoden trof ik dinsdag 24 juni een geweldige zomeravond, hat was dan ook gezellig druk, vooral op het centrale plein rond die geweldige zweefmolen zat nagenoeg elk terras en ieder bankje vol met publiek en lange rijen stonden voor de tenten. Bij de voorstelling Gerauschmacher met onder andere een heerlijke rol voor Beppe Costa, naast Kees van der Vooren en Eddy B Wahr, ooit de eerste Orkater voorstelling op de Parade wordt i.v.m. het jubileum voor één maal hernomen, stond de rij voorbij de tent waar Revival met o.a. Bill van Dijk en Peter Faber spelen. En zo ziet iedereen het graag, lekker broeierig druk in de tenten en een heerlijke sfeer er om heen. Naast de voorstelling Gerauschmacher bezocht ik ook de Smederij een collectief rond Ernst Daniel Smid en zijn dochter Coosje, waarvan we weten dat ze beiden behept zijn met een geweldig stemgeluid. Samen met Leonoor Koster en Rein Hofman vieren zij een verjaardagsfeestje voor de good old William Shakespeare, hij is opgegraven en komt langs vanavond. Het publiek wordt geïnstrueerd met de taken die zij die avond voor hun rekening moeten nemen want er is Publieksparticipatie in deze voorstelling. In “overleg” worden stukken van de "Speare" gespeeld en dan het liefst zoals hij het zelf gezien zou hebben, volgens deze trouppe, in de vorm van een opera of zo brengt Ernst Daniel ten berde als een Operette. N dat biedt hem de mogelijkheid om maar eens weer even heel duidelijk te maken wat een gouden strot deze man heeft. Of het nou Opera, of Operette is hij schudt het zo uit de mouw en zingt er lustig op los, evenals de andere drie in dit collectief. Komt Shakespeare nou wel of niet, er is in ieder geval een versierde stoel voor hem gereserveerd. Het is een zeer vermakelijke voorstelling met veel Shakespeare momenten, met veel bloed, leed en ellende maar ook heel veel lol, vooral Rein Hofman, gestoken in een fel roze maillot steelt daarin de show. Maar ook Coosje Smid speelt haar rol met verve evenals Leonoor Koster. Het is een geweldig goed gecast en verrassend leuk op elkaar ingespeeld gezelschap dat als De Smederij de voorstelling ERBIJ OF NIET ERBIJ? (dat is de vraag) speelt in de Circustent. Maar is nog zo veel meer dat wij voor Cultuurpodium besloten om naast fotografe Joke Schot naast uw scribent Jacques Nachtegaal van Het Collectief N & P, tevens Roland Huguenin als recensent in te zetten om u als lezer zoveel mogelijk te informeren over al dat moois en leuks dat er op de Parade editie 25 te zien en te beleven is. De voorstelling is nog tot aanstaande zondag in Rotterdam, daarna verhuist het circus naar Den Haag 3 tot en met 12 juli, Utrecht 17 juli tot en met 2 augustus en Amsterdam 7 tot en met 23 augustus. En weet u dat er zelfs nog mensen zijn die De Parade niet kennen, ik zou zeggen ga dan zeker deze jubileumeditie kennismaken u zult prettig verrast zijn.

 Later volgt er meer over de Parade en u leest het op Cultuurpodium.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.