Categorie: JAZZ, NIEUWS, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Woensdag 01 Juli 2015 at 07:49 am

Als het veld en de tent zich vullen op de Bijloke, dan is GentJazz begonnen

Charles Lloyd foto Hans Speekenbrink Van Morrison foto Hans Speekenbrink Bill Laswel foto Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P’ met beeld van Hans Speekenbrink.

Ieder jaar kent België twee toonaangevende Jazzfestivals, Het Gent Jazz festival en Jazz Middelheim. Het Gentse Jazzfeest speelt zich af in de maand juli en in augustus vindt het Antwerpse Jazz feest plaats. Het Gent Jazz festival kenmerkt zich door haar spreiding over twee weekeinden. Vanzelfsprekend zo ook dit jaar als het festival start op vrijdag 10 juli en loopt tot en met zondag 12 juli waarna het verder gaat vanaf woensdag 15 juli tot en met zaterdag 18 juli. Wat overigens dan ook weer het aanvangsweekend van de wereldberoemde Gentse Feesten is. Gent is daarmee een van de weinige steden in Europa, misschien zelfs wel de enige stad in Europa waar de festiviteiten zo langdurig aaneengesloten zijn.

Maar het begint allemaal met Gent Jazz in het eerste weekend ligt de nadruk veel meer op echte jazz die op de openingsavond ondermeer gebracht wordt door Jack Dejohnette, de drummer die onder andere met zich mee neemt Muhul Richard Abrams op de toetsen en Roscoe Mitchell op saxen, overigens wordt de avond op het hoofdpodium in de grote tent geopend door de vernieuwende New Yorkse pianist Kris Davis die zich het durft te veroorloven om nieuw maar vooral oud materiaal een eigen identiteit mee te geven door scherpzinnige en veelal verrassende arrangementen. Hij wordt op zijn beurt al vanaf 16.30 uur voorafgegaan door Keenroh, nu in XL vorm want was dit duo in 2014 het Jong Jazz talent van Gent nu in een uitgebreide formatie speciaal voor Gent Jazz 2015. Naast het Main Stage is er een aantal jaren nu ook een Garden stage waar deze avond vooral de aandacht uit zal gaan naar David Virelles die jazz en traditionele Cubaanse muziek op subtiele wijze weet te combineren. De hoofdschotel op de openingsavond is het optreden van Bill Laswell die met een verrassende combinatie muzikanten waaronder een groep Marokkanen en zijn eigen cultformatie Material ten tonele zal verschijnen. Een concert waar de liefhebbers al Reikhalzend naar uitkijken.

Het behoeft geen betoog dat ik niet iedere avond het volledige programma voor u zal schetsen, dat kunt u zelf heel makkelijk nagaan via www.GentJazz.com maar ik kan het niet nalaten enkele highlights te noemen zoals op de zaterdag in het eerste weekend Het Charles Lloyd Quartet dat ook nu weer voor een heerlijk staaltje bop te gehore zal brengen en waarin o,a, Joe Sanders op de contrabas te horen zal zijn. Voor de echte Hollandse Jazz fanaten speelt op de Garden Stage tenorsaxofonist Yuri Honing o.a. met pianist Wolfert Brederode in de gelederen.
De nacht wordt op dat zelfde Garden podium ingeluid door het Belgische trio van de uiterst creatieve maar ook meesterlijke saxofonist Toine Thys.

De zondag van het eerste weekend van dit meer dan sfeervolle festival kent een grote uitschieter qua publieke belangstelling het gelegenheidsduo Tony Bennett en Lady Gaga. Enkele jaren eigenlijk bij toeval gekoppeld voor een duo album van Tony Bennett de inmiddels flink op leeftijd zijnde crooner wat vorig jaar resulteerde in een volledig album tussen deze beide exponenten van hun respectievelijke muzikale stijlen. Door de aanwezigheid van de extravagante Lady Gaga lijkt Bennett extra te schitteren. Dit is overigens het enige concert met genummerde plaatsen. Zij zullen het publiek versteld doen staan van hun interpretaties van tijdloze standards uit de American Songbook. Maar ook de voor hen optredende Bill Charlap en zijn companen storten zich op die heerlijke Amerikaanse songs uit vervlogen tijden.

Het tweede deel van Gent Jazz begint op de woensdag met de Franse ZAZ  die toen ik haar eerder zag optreden mij bijna uit mijn sokken blies door haar overtuigende performance die vrolijkheid en een knipoog naar het aloude Franse chanson bood. Ook in Gent heb ik hoge verwachtingen van dit concert.

De donderdag, 16 juli kan men gaan genieten van o.a. Laura Mvula het Britse supertalent die ik eerder heb zien Schitteren in Rotterdam maar die een heerlijke performance zal geven in Gent, die avond spelen verder de gitaren een belangrijke rol, Eerst die van Gary Clark jr. en als slotact deze avond het opzwepende duo Rodrigo Y Gabriëlla, die ik naar ik mij herinner enkele jaren geleden op Gent Jazz werkelijk zag spetteren. Hun gitaar spel dat varieert van flamengo tot rock van Mexicaans tot De Lucia is werkelijk virtuoos en moet je minimaal een keer in je leven gezien hebben.

Vrijdag 17 juli is weer zo’n topavond met als verrassing Ginger Baker met in zijn band o.a. bassist Alex Dankworth en ik heb mij laten vertellen dat ook in deze formatie mogelijk nog een gast muzikant zal opdraven. De avond krijgt een geweldig slot met de Ierse bard Van (The Man) Morrison die naar verluidt een extra lang concert zal geven, maar zoals bekend van hem ligt dat aan vele factoren in ieder geval zal hij naast zijn vocale kwaliteiten ook op sax te horen zijn. Kortom een ideaal eind van de een na laatste Gent Jazz dag.

De slotdag is ook weer zo’n muzikaal feest op zich met op het hoofdpodium o.a. Sharky Puppy, Neneh Cherry en als afsluiter de steeds weer verrassende meesterlijke vocalist Gregory Porter, die momenteel zelfs in de internationale hitlijsten binnenstormt met zijn nieuwe single. Hij zal het publiek van Gent Jazz laten horen dat hij terecht de ongekroonde opvolger van grootheden als Nat King Cole en Marvin Gaye genoemd mag worden. Een fenomenaal vocalist met een meesterlijke timing en een publieksapproach die ongekend is. Natuurlijk met zijn onafscheidelijke hoofddeksel en de volle baard.

Gent Jazz beloofd weer een heerlijk festival te worden en hoewel gelijktijdig met het Rotterdamse North Sea Jazz is dit Gentse Festival veel relaxter, hier hoeft niemand zich in het zweet te rennen om van de ene naar de andere zaal te komen, hier gebeurd alles binnen wandelbereik en de hoofdmoot op een podium in de grote sfeervolle tent met op het terrein heerlijke terrasjes, lekker eten zoals je dat in Gent mag verwachten en natuurlijk heerlijke pintjes. Gent jazz festival 2015 van 10 tot en met 18 juli op Bijloke je mag het eigenlijk niet missen.

Overigens op vertoon van je ticket heb je ook nog eens gratis vervoer met het OV van de Lijn in Gent, dat scheelt ook parkeerproblemen die je elders wel hebt. Voor informatie over toegangsprijzen, die hier zeer schappelijk zijn, en overige informatie verwijs ik u naar www.GentJazz.com
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.