Categorie: FESTIVAL, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 09 Juli 2015 at 8:20 pm

27e Afrika Festival Hertme Dag 2

Kassé Mady Diabaté Photo Hans Speekenbrink Kassé Mady Diabaté Photo Hans Speekenbrink Kassé Mady Diabaté Photo Hans Speekenbrink

Tekst Bas Springer met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Onweer en  flinke regenbuien ’s morgens vroeg luiden de tweede festivaldag in. Het is dan ook iets minder broeierig dan zaterdag maar het blijft heerlijk warm.

Het openingsconcert op zondagmiddag van de Malinese sterzanger Kassé Mady Diabaté is ronduit  indrukwekkend. Al meer dan 50 jaar zingt deze telg uit een beroemde familie van griots (Afrikaanse troubadours ) de sterren van de Malinese hemel. Hij maakte naam in legendarische groepen zoals Las Maravillas de Mali en National Badema en is de laatste twee decennia op de solotoer. Diabaté is gezegend met een krachtige galmende stem en voelt zich zowel thuis in traditionele als moderne Malinese muziek. Deze middag schittert hij in een prachtige set met traditioneel repertoire, deels afkomstig van zijn nieuwste cd Kiriké. Ondersteuning komt drie geweldige begeleiders : Ballaké Sissoko (kora), Lansine Kouyaté (balafoon) en Badjé Tounkara (ngoni).

Kasai Allstars photo Hans Speekenbrink Kasai Allstars photo Hans Speekenbrink Kasai Allstars photo Hans Speekenbrink

Na deze meditatieve klanken barst het dansfeest los met de Kasai Allstars, een 12-koppig collectief uit de Congolese provincie Kasai, dat het publiek verovert met een mix van traditionele Congolese muziek, rumba en trance-opwekkende ritmes. Naast diverse percussie-instrumenten en elektrische gitaren klinkt ook het wonderlijke, vervormde geluid van de elektrisch versterkte likembe (duimpiano). Schitterend om te zien en te voelen hoe de leden van de Kasai Allstars zich volledig geven in deze explosieve mengeling van traditionele en moderne muziek.

Vaudou Game photo Hans Speekenbrink Vaudou Game photo Hans Speekenbrink Vaudou Game photo Hans Speekenbrink

Uitermate opwindend is ook het optreden van Vaudou Game, de nieuwe groep zanger/gitarist Peter Solo uit Togo, die wordt bijgestaan door vijf jonge Franse muzikanten op elektrische gitaren, trombone, saxofoon en percussie. Vaudou Game mengt voodoo muziek uit Togo en Benin met een stevige portie soul, funk, rock en soul. Peter Solo, geboren in het centrum van de voodoocultuur in Togo, ziet er scherp uit in zijn gele broek en ontbloot bovenlijf dat gehuld wordt met kettingen. Zijn grote inspirators zijn de legendarische band Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou (Benin ) en James Brown. Met zijn uitermate energieke optreden stuwt Peter Solo zijn begeleiders tot grote hoogten op en doet hij een aanslag op de toch al vermoeide benen van het dolenthousiaste publiek.

Abavuki photo Hans Speekenbrink Abavuki photo Hans Speekenbrink Abavuki photo Hans Speekenbrink

En dan moet Abavuki nog optreden. Deze superswingende groep uit Zuid-Afrika beschikt over drie verschillende marimba’s die door alle muzikanten bespeeld worden. Vrijwel alle leden waren leerlingen van Dizzu Plaatjies, grondlegger van de marimbagroep Amampondo. Naast marimba’s klinken koperblazers en percussie, die de basis vormen voor een bruisende set, waarin alles voorbij komt : afrobeat, kwaito, jazz en traditionele ritmes. Bijzonder is hun versie van Pata Pata, de klassieker van Miriam Makeba.

Mahmoud Ahmed photo Hans Speekenbrink Mahmoud Ahmed photo Hans Speekenbrink Mahmoud Ahmed photo Hans Speekenbrink

Het slotconcert wordt verzorgd door Mahmoud Ahmed, al sinds het midden van de jaren 60 de beroemdste zanger van Ethiopië. Deze in Addis Abeba geboren superster is inmiddels 74 maar beschikt nog altijd over een geweldige stem. Wie deze levende legende ziet optreden wordt al snel geraakt door zijn charismatische bühne persoonlijkheid. Ahmed wordt begeleid door Badume’s Band, een groep jonge muzikanten uit Bretagne die het geluid uit de gloriejaren van de Ethiopische muziek laat herleven. Vol overgave zingt Mahmoud Ahmed zijn grootste hits, waaronder de klassieker Era Mela Mela.

De avondschemer valt  over Hertme als het Afrikafestival afgelopen is. Moe maar zeer voldaan over een heerlijk weekend met prachtige Afrikaanse muziek keren we huiswaarts.

Klik hier voor het verslag van dag 1
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.