Categorie: Default

Vrijdag 10 Juli 2015 at 11:30 pm

Robert Jan Stips speelt SuperSister integraal in het Beauforthuis.

foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal

Tekst en fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P


Nederlands meest bijzondere rock bands uit de jaren zeventig, SuperSister, opnieuw live uitgevoerd en wel door de toenmalig Frontman Robert Jan Stips. Solo op 3 vleugels en niet zo maar Zondag 5 juli 2015 was een bijzondere dag, sinds jaren werd het werk van een van een paar songs, de volledige eerste drie albums werden integraal gespeeld. Het zat goed vol in Austerlitz waar het Beauforthuis is gevestigd. En Stips had er zin in dat bleek, wat verder duidelijk werd was dat van dit concert DVD opnamen werden gemaakt en ook het verschijnen van een cd is niet uitgesloten maar eerst zal in september dit jaar de dvd verschijnen. Voor hen die er niet bij waren een uniek document.

Gezeten ingeklemd tussen een Steinway, een Bechstein en een Italiaanse Fazioli vertelt Robert Jan leuke anekdotes over de SuperSister jaren hij verteld over de vrienden van toen die inmiddels overleden zijn en ook voor hen is dit concert een beetje bedoeld, zie het als een hommage aan een superband.
Het is interessant te horen hoe elk van de vleugels weer een andere eigen klankkleur heeft waardoor het werk zoals `She was Naked”, “No tree will grow on too high a mountain” en Radio in deze unieke setting klinken. Stips zingt alsof de tijd stil is blijven staan en zonder alle electronische trukendozen uit de jaren zeventig kaal op drie vleugels heeft het materiaal niets maar dan ook helemaal niets aan kracht verloren. Toch zijn er tracks die nu plots heel anders klinken, jazzy of in een enkel geval nagenoeg klassiek. Hoewel ik Ron, Sacha en Marco er dondersgraag bij had gezien, wat helaas niet mogelijk was, mis ik ze ook weer niet.

foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal

De enige die ze hoogstwaarschijnlijk daadwerkelijk echt miste was Stips zelf, zijn mimiek af en toe ziende. Na een ruime anderhalf uur is het pauze, een lange pauze van ruim een half uur maar daarna gaan we weer voor een ruim uur door met dit meesterlijke materiaal. Zeker nu ik het zo naakt op de vleugels hoor spelen blijkt eens en te meer hoe goed het materiaal in elkaar zat en nog steeds zit. Want als na een kleine drie uur het concert met een mooie herhalingstoegift is afgesloten valt Robert Jan een minutenlange staande ovatie ten deel. Zij die er bij waren op deze bewuste zondag mogen zich heel erg gelukkig prijzen, want dit zal hoogstwaarschijnlijk een unieke gebeurtenis blijven, hoewel een iets uitgekleed concert van zo’n ruime anderhalf uur als theatertournee het zeker goed zal doen op de vaderlandse podia. En zelfs als ik na deze enorme slijtageslag Robert Jan vraag nog even te poseren bij de drie vleugels doet hij dit zonder enige moeite. De man en zijn muziek, muziek die nimmer zal vervagen, Als straks in september de DVD er is zal ik nog regelmatig nagenieten van dit bijzondere concert, want alle bezoekers van dit concert konden in de pauze en na afloop hun adresgegevens achterlaten en krijgen gratis de dvd toegestuurd. Binnenkort gaat Robert Jan weer toeren met de Nits en volgend jaar, het is een jaartje uitgesteld, zullen de Nits samen met Scapino in een grote tent ergens in het Rotterdamse havengebied een bijzondere voorstelling maken, maar ik hoorde jongstleden zondag nog een keer live “Pudding en Gisteren” wat SuperSister ooit schreef voor het Nederlands Danstheater en zo lijkt de cirkel toch weer een beetje rond, mede dankzij Robert Jan Stips.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.