Categorie: THEATER, CABARET, FESTIVAL, LOCATIETHEATER, MUZIEK, TONEEL

Vrijdag 24 Juli 2015 at 11:54 pm

DE PARADE 2015 - 25 JAAR VRIJHEID EN FANTASIE

Foto Joke Schot 2015 Foto Joke Schot 2015 Foto Joke Schot 2015

Tekst Roland Huguenin. Fotografie Joke Schot (klik voor vergroting)

De Parade 21, 23 en 24 juni 2015, Museumpark Rotterdam

De hele dag is het weer wisselvallig geweest. Op de eerste avond van deze zomer breekt onverwacht de hemel open en ontstaat er een prachtige sfeer van strijklicht en lange schaduwsilhouetten. De zon maakt theater en de Parade bloeit open.
Alweer 25 jaar lang is de Parade een van de leukste theaterfestivals die Nederland rijk is. Met een veelzijdig programma viert het festival dit jaar haar jubileum. Naast veel nieuwe voorstellingen, die veelal speciaal voor de jongste editie van het festival werden geschreven, zijn er een aantal klassiekers opnieuw te zien. Artiesten die de Parade tot een succes maakten zijn terug met ‘oud’ werk of maakten een bijzondere nieuwe voorstelling.

Terts Brinkhoff, oprichter van de Parade, wilde het beste van circus en theater samenbrengen in een straatfestival. Het begon bescheiden. Nu zijn er 700 mensen betrokken bij 42 voorstellingen, 35 doorlopende acts, 18 kindervoorstellingen en een tiental keukens.
Zakelijk leider Raymund van Santen en directeur Nicole van Vessum hebben de programmering wat meer op scherp gezet en durven het aan om voorstellingen te presenteren die wat minder gemakkelijk naar binnen glijden. Niet alleen behagen maar ook het verkeerde been bespelen. Koude rillingen en in vervoering raken.
De Parade staat voor cabaret, mime, muziek, dans en een zweefmolen en is een festijn van culinaire genoegens. Op het festivalterrein onderga je een mentale metamorfose. Je staat oog in oog met beginnende en gevorderde artiesten en beleeft onversneden theatrale intimiteit. Het toneel ligt aan je voeten.

Foto Joke Schot 2015 Foto Joke Schot 2015 Foto Joke Schot 2015

In een klein hoekje speelt Tommy Moustache de eigenzinnige opvatting over jazz met vette knipogen. Humor en jazz gaan niet altijd samen. Deze band komt er goed mee weg. Dan is het moeilijk kiezen. Luisteren naar de geraffineerde clustering van stijlen of lachen om de vettige mimiek van snorren en andere ongemakken. Tommy Moustache overrompelt, overtuigt en schept verwachtingen. Inmiddels speelde de band ook op het North Sea Jazz Festival. Op 18 augustus zijn ze nog een keer te zien op de Parade in Amsterdam.

Foto Joke Schot 2015 Foto Joke Schot 2015 Foto Joke Schot 2015

Loes Luca is helemaal zichzelf in haar theaterhuiskamer, waarin huiselijke gezelligheid tot in de puntjes is nagebootst. Bankstel, kroonluchter, schemerlampen met franje, schoorsteenmantel, foto's aan de muur, kitsch, bloemetjesbehang en een half versleten keuken.
Het publiek komt op hoogte de tent binnen en laveert via een loopparcours omlaag. Bij de huiskamer kan worden plaatsgenomen en zit je met je neus op feiten.
Met het komen en gaan van gasten is er steeds leven in de brouwerij en blijft het een vrolijke boel. Liedjes worden losjes verbonden door geïmproviseerde sketches. Op theatrale invallen wordt ad rem gereageerd.
Loes zingt met haar moeder enkele liedjes vol leven en smart. Met Paul de Leeuw zingt ze ‘Droomland’ en ‘Op een mooie pinksterdag’. Pierre van Duijl en zijn dochters Doris en Lola zingen liedjes uit alle windstreken. Het drietal versterkt het familiegevoel. Pierre doet een overtuigende cover van een Sinatra-hit en blijkt een onweerstaanbare crooner te zijn.
Na 15 jaar is Loes weer op de Parade, in haar eigen realitysoap. Iedere dag zijn er anders gasten. Loes is in haar element.

Foto Joke Schot 2015 Foto Joke Schot 2015 Foto Joke Schot 2015

Later op de avond klinkt in Hotel Vile het opzwepende geluid van de band KOFFIE. Deze energieke band ontstond in 2011 geïnspireerd door de sound van Fela Kuti. In hun mix van afrobeat, jazz, en 70’s, ontstaat dansmuziek met een onweerstaanbare groove. Het enthousiasme van de bandleden is doordrenkt met muzikale ideeën. Geraffineerde ritmes geven ongemerkt veel diepte aan de muziek.
Afwisselend klinken geïnspireerde solo’s van saxofoon, gitaar, keyboards of percussie.
KOFFIE is de Sound Machine van De Lage Landen. De drive van de band dwingt je tot bewegen.

Foto Joke Schot 2015 Foto Joke Schot 2015 Foto Joke Schot 2015

De Geräuschmacher is terug van weggeweest. Beppe Costa, Kees van der Vooren en Eddie B. Wahr speelden deze hilarische slapstick voorstelling in 1995. Het was de eerste en tevens zeer succesvolle voorstelling die Orkater voor de Parade maakte. Slapstick, gortdroge humor en absurditeit zijn de ingrediënten die het publiek tot tranen toe doet lachen. Misverstanden en gehannes bepalen de gang van zaken.
De timing van dit drietal is uitermate scherp en hun spel is van een verbluffende eenvoud. Suggestie is de kracht van het geheel.
Wie uit is op een onvergetelijke ervaring, wordt aangeraden om tijd te reserveren voor deze niet te missen voorstelling.

Foto Joke Schot 2015 Foto Joke Schot 2015 Foto Joke Schot 2015

Servaes Nelissen speelt een monumentale voorstelling over zijn ouders en zichzelf. Zijn vader Jan Nelissen, kan worden beschouwd als de grondlegger van het naoorlogse poppentheater in Nederland. Servaes schakelt tussen adolescentie en midlife, en tussen vader en zoon. Met energie en liefde voert hij zijn toeschouwers mee in de magie van het poppentheater.
In zijn verhaal onthult Servaes de geheimen achter de poppenkast en zichzelf. Hij kruipt niet alleen in de huid van zijn ouders, via de poppen op zijn handen. Ook zichzelf spaart hij niet, wanneer hij als de jongeling Servaes aan zijn eigen hand zit.
Servaes vertelt een ontroerend verhaal over volwassen worden en op eigen benen leren staan. Zijn beide ouders zijn nu overleden. Verweesd zijn betekent dat je onontkoombaar je eigen spoor zult gaan vervolgen.
Verhaal, spel en enscenering vormen een kleurrijke eenheid. Onverwachte wendingen en originele vondsten maken ‘Mijn vader was poppenspeler’ tot een grootse belevenis.
Met overtuigingskracht en innemende zelfrelativering schets Servaes zijn route en doet je vergeten dat je naar poppen en hun speler kijkt.

Foto Joke Schot 2015 Foto Joke Schot 2015 Foto Joke Schot 2015

De Nieuw Amsterdam brengt ‘Bingo’ op de planken. Deze succesvolle Parade-hit van Theatergroep Flint is na 25 jaar opnieuw te zien!
De voorstelling duurt vijf kwartier en neemt het publiek volledig in zich op. In een wat louche club wordt bingo gespeeld. Kleurrijke personages uit alle windstreken tarten de verbeelding van de bezoekers. Is dit een gokspelletje, een show of het decor van de onderwereld. De verleidingen zijn groot. Onder het genot van drank, muziek en dans, wordt het gemoed van het publiek in de luren gelegd. Het onschuldige gokspel krijgt echter een grimmig randje. Praktijken die het daglicht niet velen komen onbedoeld toch pijnlijk in de schijnwerpers, en het verloop van de avond wordt ernstig ontregeld.
Aan wie graag een gokje waagt en niet terugdeinst voor theatrale interactie, in het decor van een  betoverend bingopaleis, wordt deze hilarische voorstelling warm aanbevolen.

Kortom: flaneer, geniet en laat je betoveren. Verleid jezelf tot een lange, zwoele zomeravond op de Parade. De besproken voorstellingen zijn nog te zien in Utrecht of Amsterdam

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Parade presenteert Mobile Arts de tentoonstelling ‘De oude en de nieuwe avonturen van Terts Brinkhoff’. De tentoonstelling is van 15 juli t/m 2 augustus in het Huis van de Idee: Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 te Amersfoort.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.