Categorie: THEATER, TONEEL

Dinsdag 13 Oktober 2015 at 8:49 pm

Eline Vere in nieuwe versie lijkt soms wel een klucht

Fotograaf: Ben van Duin Fotograaf: Ben van Duin Fotograaf: Ben van Duin

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

De nieuwste versie van Louis Couperus meesterwerk “Eline Vere” van Hummelinck Stuurman theaterproducties in de regie van Ger Thijs heeft mij verbaasd. Het m.i. door Couperus als zeer serieus bedoeld verhaal wordt door Thijs zo geregisseerd dat het op verschillende momenten op mij overkomt als een klucht. En dat doet volgens mij toch wel wat afbreuk aan dit prachtige verhaal.

Overigens mag daarbij geen moment getwijfeld worden aan de acteurs die nagenoeg allemaal een topprestatie leveren, hoewel ik af en toe Oda Spelbos zich zelf vind overschreeuwen maar dat terzijde.
Hoofdrolspeelster Hanne Arendzen zet voor mij een meer dan geloofwaardige Eline neer maar in het grote geheel lijkt ze af en toe te verdrinken in de scènes die op mij meerdere malen als rommelig en chaotisch overkomen.  Daar waar het voor mij ook te veel kluchterig wordt. Wetende dat Ger Thijs een geweldig regisseur is, kan ik mij niet van de gedachte onttrekken dat dit juist de bedoeling van Thijs moet zijn geweest.
Het alom bekende verhaal van de Haagse Eline Vere wordt geschetst als dat van een jonge vrouw die bij haar Tante Elize, een mooi uitgediepte rol van Nettie Blanken, o.a. in België maar ook op rondreis geniet van de feesten en de aandacht van velen. Haar neef Vincent (Vincent Croiset) een levensgenieter pur sang heeft een groot zwak voor Eline en probeert haar met regelmaat op het juiste spoor te brengen, ook als Eline zich afzet tegen haar zus Betsy (Oda Spelbos) en haar man Henk (Nico de Vries). Toch is de roep om een vlucht uit het benauwde leven van het toenmalig Haagse wereldje der beter gesitueerden, sterker dan de wens van haar overige familieleden. Eline komt in aanraking met bizarre lieden op al even waanzinnige feesten bij haar Tante in Brussel waar het leven veel mondainer is dan in het Haagje.

Dat het met Eline fout zal gaan aflopen is eigenlijk gedurende het verhaal dat gespeeld wordt niet zo duidelijk herkenbaar als in het oorspronkelijk verhaal van Couperus maar het vage leven dat Eline lijdt maakt wel duidelijk dat er niet veel goeds van zal komen. Als Eline ten slotte aan haar einde komt in haar eigen appartement terug in Den Haag en zelfs onder toeziend oog van zus en zwager wordt het niet echt duidelijk of Eline nu werkelijk voor deze dood heeft gekozen of dat het gewoon door haar onevenwichtigheid en verwarring komt.

Toch vraag ik mij sterk af of de echte Couperus puriteinen deze nieuwe versie van Eline Vere zullen waarderen. Het  moet het wel vermeld dat deze versie wel weer andere inzichten biedt in het roerige korte leven van deze jonge vrouw die haar weg maar niet kon vinden en ten onder ging aan een leven wat ze eigenlijk niet echt gewild heeft.

Overige acteurs; Abel Nienhuis, Nina Goedegebure, Julia Herfst en Marc Klein Essink.

Voor verdere informatie en speellijst kijk op: www.hummelinckstuurman.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.