Categorie: THEATER, FESTIVAL, MUZIEK

Donderdag 01 Oktober 2015 at 11:11 pm

LEVENSLIEDEREN EN STERKE VERHALEN

FOTO JOKE SCHOT 2015 FOTO JOKE SCHOT 2015 FOTO JOKE SCHOT 2015

Tekst Roland Huguenin. Fotografie Joke Schot (klik voor vergroting)

De Nacht van de Kaap, Katendrecht, Rotterdam

Een havenstad leeft 24 uur per dag en gonst van handel en activiteiten. Noeste arbeid wordt afgewisseld met ontspanning en vertier. Op de eerste zaterdag van september, is het theatrale muziekfestival ’De nacht van de Kaap’ een flirt met het ‘nabije’ verleden. ‘De Nacht’ is verbonden met de ware identiteit van Rotterdam, Katendrecht in het bijzonder. Een feest vol verstrooiing en nostalgie, voor arbeiders en hun vrouwen.

Gedurende één nacht per jaar wordt op Katendrecht teruggegrepen naar het bruisende nachtleven van weleer. ‘De Kaap’ ondergaat een metamorfose en vormt opnieuw een schakel tussen haven en vertier. En veel meer dan dat… Het Deliplein, de straten daaromheen en de kade, komen tot leven en zijn gevuld met frivool uitgedost volk, matrozen, petticoats en suikerspinnen. Gedurende deze lange, zinderende nacht, die duurt tot in de kleinste uurtjes, herleeft het zeemanskwartier.

FOTO JOKE SCHOT 2015 FOTO JOKE SCHOT 2015 FOTO JOKE SCHOT 2015

Op het hoofdpodium op het Deliplein, wordt ‘De Ode’, het vaste onderdeel van dit volksfeest, dit jaar gebracht aan ‘De meisjes van plezier’. Met een knipoog, wordt het rosse verleden van de Kaap bezongen door Rita Koppenol, Francis van Broekhuizen, Joris Lutz, Theo Braam, Pierre van Duijl, Joke Bruijs en Lee Towers. Onverwacht treedt ook Loes Luca voor het voetlicht. De artiesten worden begeleid door een showorkest onder leiding van Ronald Kool.
De zusjes Anny en Paula van Wanrooij spelen samen met drie van hun dochters een potpourri van overbekende ‘smartlappen’. Vijf accordeons zorgen voor een prachtig gearrangeerd spektakel.
De presentatie van ‘De Ode’ is in handen van de onweerstaanbare Marja van Katendrecht, het alter ego van acteur Art-Jan de Vries. In die rol zet zij/hij alles op scherp en neemt op een baldadige of vileine wijze, loopjes met iedereen die wordt aangekondigd. In zijn liefde voor het oude Katendrecht verwoordt hij de pure Rotterdamse mentaliteit.
De Ode is een ongekend meezingfestijn. Levensliederen, blues, aria’s en songs bevorderen een hartverwarmende sfeer.
Na deze avondvullende show, gaat het roer om naar Sven Hammond Soul. Deze laat zijn orgel grommen en gieren. Met extatische bluesrock en ‘Dirty Gritty Soul’, zorgen hij en zijn band voor een hels spektakel.

FOTO JOKE SCHOT 2015 FOTO JOKE SCHOT 2015 FOTO ROLAND HUGUENIN 2015

Er was heel veel meer te beleven. Wie een kroegentocht ondernam in de omringende cafés, kon in sferen van weleer, op kleine schaal genieten van live-muziek en theater.
In Theater Walhalla, het ‘Grootste Danspaleis’ in Fenixloods 1 en in de Fenix Food Factory, was zeer gevarieerd voedsel en heel veel ander vertier te vinden in optredens van diverse buitenlandse bands, variétéartiesten en DJ’s. Ook op het Rijnhavenbrugplein boden kraampjes een gevarieerd aanbod van exotische lekkernijen en nostalgische handelswaar.
Heren die vooraf geen tijd meer over hadden voor een verzorgde coiffure, konden in een prachtige salon bij de barbieren van ‘Schorum’ terecht, voor een nieuwe, gegarandeerd stijlvolle en verzorgde uitstraling.

FOTO JOKE SCHOT 2015 FOTO JOKE SCHOT 2015 FOTO JOKE SCHOT 2015

De havens zijn de spil van Rotterdam. Ze brengen de stad voortdurend welvaart en aanzien. De Wereldhavendagen promoten de economische mogelijkheden van Rotterdam. Er wordt een zeer gevarieerd programma geboden van demonstraties en excursies, waarbij het hele havengebied kan worden bekeken tot aan de nieuwe kustlijn van De tweede Maasvlakte. De zevende editie van de ‘De nacht van de Kaap’ was een zeer geslaagd onderdeel van dit jaarlijks terugkerende evenement. Het theatrale muziekfestival heeft inmiddels een positie verworven en Katendrecht opnieuw als uitgaanscentrum op de kaart gezet. De organisatie en het programma zijn goed en doordacht. Er is één punt van kritiek: het muntenbeleid ontneemt je de controle over je eigen portemonnee. Een bescheiden maaltijd van 18 munten blijkt 45 euro te kosten. Eerst ‘even’ langs de kassa om spontaan te trakteren…

De Nacht van de Kaap betovert en legt het hart van ware Rotterdammers bloot. Op zaterdag 3 september 2016 gaat het weer los op Katendrecht.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.