Categorie: THEATER, TONEEL

Woensdag 21 Oktober 2015 at 5:21 pm

In de familie Van Waveren is wel wat stuk gegaan.

Fotografie Leo van Velzen Fotografie Leo van Velzen Fotografie Leo van Velzen

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Door een stom toeval vond Wim Van Der Aar, cineast en documentairemaker op het Waterlooplein een doos vol geluidsbanden, de plakkers met de titels intrigeerde hem en hij kocht de doos. Bij het beluisteren van de banden ontdekte Van Der Aar, dat hij ruim 60 uur geluidsmateriaal had vol opnamen van Guido van Waveren, Gesprekken met zijn zussen, vriendinnen, moeder en advocaten, maar ook met autoverkopers, verzekeringsadviseurs en psychiaters. Uit het materiaal kan worden afgeleid dat Guido zijn oorsprong tracht te achterhalen.

De Van Waveren’s waren ooit steenrijk en een invloedrijke familie, het imperium opgebouwd door Guido’s grootvader Theodoor werd in de nalatenschap verdeeld over de vier zonen en reikte verder dan alleen Nederland, ook Duits, Marokkaans en zelfs in de Verenigde Staten was er goed geïnvesteerd in het Van Waveren imperium. Echter Guido bleek in 2006 als straatarme zwerver verdronken te zijn in een Amsterdamse gracht. Van der Aar besloot dat dit verhaal verfilmd diende te worden en in 2012 verschijnt de documentaire “De van Waveren tapes”. Deze documentaire intrigeerde Alize Zandwijk tot het creëren van het imponerende toneelstuk “Van Waveren”.

In een mooi uitgediept en zeer diepgravende vertelling van Guido (Sanne Den Hartogh) passeren de leden van de verknipte van Waveren familie. Broers die gezamenlijk het door vader Theodoor, door keiharde arbeid opgebouwd, familiebedrijf steeds meer teloor laten gaan omdat de veel te opportunistische broer Frank van Waveren(Herman Gilis) onmogelijke investeringen doet, alleen gericht op handeldrijven de realiteit uit het oog verliezend de vreemdste keuzes maakt. In Duitsland tijdens de oorlog verbouwt hij voedsel voor de Duitse Wehrmacht en dat zeer tegen de wens van de overige broers die in Holland zelfs steun aan het verzet boden. Maar de familie is niet alleen bezig het leven van elkaar te vergallen, ze zijn ook nog eens zo verkipt als de pest. Guido’s vader Tup (Jack Wouterse) bijvoorbeeld is een geniaal uitvinder maar weigert octrooi aan te vragen voor zijn uitvindingen. Dit tot grote onvrede van Guido’s moeder Lydie (Sylvia Poorta) die zo gek is dat ze Guido tot op zijn dertiende jaar bij haar in bed neemt en hem knuffelt. Dan zijn er nog de broers Tom (Guido Pollemans)een geniaal marketing strateeg en oprichter van De Keukenhof en Erlo (Nasrdin Dchar) die eigenlijk het meest afstandelijk is van de familiebetrekkingen en maar één ding wil, ver weg van de familie, daardoor de boel nog verder uit de hand laten lopend.
En hoe duidelijk de waarschuwingen ook zijn Frank blijft financiële fouten opstapelen en bedreigt zijn broers zelfs om ook hun persoonlijk geld in zijn bezit te krijgen in zijn ontembare drang tot handeldrijven. En dat alles bezien door de ogen van de steeds verder vereenzamende Guido, een werkelijk diep indrukwekkende rol van Sanne Den Hartogh.
Met deze meesterlijk intrigerende productie heeft het RO theater wederom bewezen één van de meest toonaangevende gesubsidieerde toneelgezelschappen van Nederland te zijn.

En met van Waveren komt er eigenlijk een eind aan een belangrijk tijdperk bij het RO Theater, met nog één kleine productie in het komend voorjaar te gaan vertrekt regisseur Alize Zandwijk, die ooit het RO uit een diepe dip wist te redden, naar Duitsland. In haar kielzog zal ook haar partner Herman Gilis vertrekken bij het RO maar dat verlies kan wel worden opgevangen, maar om Alize Zandwijk op gepaste wijze op te volgen wordt een “Hell of a Job” . Met haar laatste grote productie bij het RO “Van Waveren”toont Alize wederom aan een meer dan meesterlijk regisseur te zijn Rotterdam zal haar enorm gaan missen.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.