Categorie: THEATER, TONEEL

Dinsdag 27 Oktober 2015 at 7:31 pm

Fatal Attraction overdondert en pakt je!

foto Joris van Bennekom foto Joris van Bennekom foto Joris van Bennekom

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Soms blijft een verhaal of een film je jarenlang bij. Zo ook de film Fatal Attraction. Ik herinner mij de film en de oplopende spanning daarin als de dag van gisteren, echter toen ik destijds bekend werd met het feit dat DommelGraaf & Cornelissen het idee hadden opgevat er een theaterversie van te gaan produceren, vreesde ik dat het op een enorm debacle zou uitlopen. Hoe zou men deze enorme suspense thriller op de planken een waardige vorm kunnen bieden. Hoe zou die spanning, die de film kenmerkt, zo kunnen plaatsen dat het als geloofwaardig en werkelijk hart en spierverlammend zou kunnen gaan werken en ik dacht no way, dat gaat ze nooit lukken. Hoe anders is de realiteit.

In een decor dat alles heeft wat het nodig heeft en niets meer of minder maar wel uiterst functioneel wordt benut speelt zich een thriller af die zijn weerga niet kent. Ik zie veel, soms misschien wel te veel theaterproducties en wordt daardoor steeds kritischer en neem met steeds minder genoegen, lijk soms een azijnzeikerd als het over details gaat. U kunt dus mogelijk een idee van de kwaliteit van deze productie krijgen als u mij in opperste jubelstemming leest en ik nergens maar dan ook werkelijk nergens iets op aan te merken vind. Ik zei het al het decor, de muziek, de belichting en ook de kleding is perfect en gelikt verzorgd. Maar dan de acteurs en actrices die deze topprestatie voor u op de planken brengen. In de eerste plaats hoofdrol speler Matteo van der Grijn als Daan van der Vlist, Matteo uit een mooi getalenteerd acteursnest stammend (vader Wim van der Grijn moeder Diane Lensink met als grootouders Ton Lensink en Henny Orri) was al heel overtuigend als Erik Hazelhoff Roelfzema in Soldaat van Oranje, liet mij genieten in “De Prooy”bij het Nationale toneel en vorig seizoen in dat zelfde gezelschap schitterde hij in “Blauwdruk voor een nog beter leven”maar dit keer blaast hij mij met zijn ongekend grote talent (Hij hoort in Amerika te spelen in grote Hollywood producties) werkelijk van mijn theaterstoel. Ongekend zo sterk als hij deze rol neerzet, de steeds verder groeiende vertwijfeling, onzekerheid, angst en naderende waanzin weet hij tot zo’n meesterlijke climax op te voeren dat ik werkelijk op de punt van mijn stoel de voorstelling heb gevolgd. Maar niet alleen van der Grijn is geweldig, wat dacht je van een met een voet in het gips spelende Loes Haverkort als Alex Bos, de femme fatale die meer in zich heeft dan louter een mooie vrouw, de vrouw die als een virus het bloed van Daan vergiftigd en hem als een wurgband om de strot hangt en Daan en zijn gezin aan de grens van waanzin brengt. Ook Sytske van der Meer, als Daan’s echtgenote Elisa hoort geroemd om haar rolinvulling net als Marian Mudder als Elisa’s moeder en de in de disco scene helemaal uit zijn stekker gaande Kevin Hassing als Jimmy de Lange, de vriend van Daan, zij allen spelen de rol van hun leven. Waarvoor een groot applaus, maar bovenal is het de fantastisch zinderende en broeierige interactie tussen Matteo en Loes is onnavolgbaar en overstijgt voor mij met grote mate die van de filmversie.

Als toeschouwer zit je vanaf de openingsscene tot het absolute slot aan je stoel genageld, je wordt meegesleept in een intrige, een heksenspel, dat voortkomt uit één simpele one night stand. Ik vrees dat elke gehuwde man die deze meesterlijke theaterversie van Fatal Attraction gezien heeft nooit (meer) vreemd gaat. Voor de vrouwen in de zaal is dit een meesterlijke manier om u man voor eeuwig aan u te binden, neem hem mee naar het theater en hij durft niet eens meer over zijn schouder te kijken, laat staan iets meer.

Voor informatie en speeldata kijk op: www.DommelGraafenCornelissen.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.