Categorie: THEATER, MUZIEK

Vrijdag 30 Oktober 2015 at 5:13 pm

“STARMAN” EEN WERKELIJK MEESTERLIJKE VOORSTELLING VAN SVEN RATZKE

foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal foto Jacques Nachtegaal

Tekst & Fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Al sinds het allereerste album volg ik David Bowie, zag menig concert van hem zowel als Bowie als in zijn formatie Tin Machine en ik kan wel stellen dat ik fan ben. Als fan van David Bowie vindt men vaak dat niemand met zijn materiaal aan de haal mag gaan. Daar ontstaat een kleine discrepantie want het feit wil dat ik ook enorm gecharmeerd ben van wat Sven Ratzke doet. Het was voor mij dus een tweeledige gang naar de Leidse Schouwburg om daar de première te gaan zien van “STARMAN” het nieuwe theaterprogramma van Sven Ratzke wat gebaseerd is op materiaal van David Bowie.

Even dacht ik nog kan hij dit aan, natuurlijk heeft Ratzke waanzinnig veel lef, maar trekt hij dit wel. Nou daar kan ik heel kort in zijn. Ratzke brengt het materiaal van David Bowie op onnavolgbare wijze. Nee, zeker niet als een imitatie of kopie van Bowie, maar juist Bowie op de Ratzke wijze. Wel wat vetter aangezet in de personages en de songs in kompleet nieuwe en meer dan verrassende arrangementen van Charly Zastrau en Sven speelt Ratzke een verhaal dat overeenkomsten vertoont met het levenspad van Bowie, locaties, mensen etc. Alles zit in het verhaal dat de show omrand en daarin de songs, met name het oudere materiaal, van David Bowie.
Sven Ratzke zou Sven Ratzke niet zijn als hij niet een compleet eigen draai aan het geheel geeft, zo komt er een karikatuur van Andy Warhol voorbij passeert Romy Haag de revue en belanden we in het verhaal op talloze plaatsen die in het leven en de carrière van David Bowie van belang zijn geweest, Londen, New York, Berlijn, Zwitserland. En daar doorheen het geweldige materiaal van David Bowie, songs als “Rebel, Rebel”, “Lady Grinning Soul”, natuurlijk “Starman” maar ook “Time”,
“ Fame”, “Life on Mars”, “Ashes to Ashes” en “Rock ’n Roll Suicide” tevens een drietal Bowie geïnspireerde nummers van Rachelle Garniez en de Sven Ratzke band maar het hoogtepunt in deze theatervoorstelling is voor mij de interpretatie die Ratzke en Zastrau hebben gegeven aan “Heroes” dat Bowie ooit in Berlijn samen met Eno schreef en produceerde. Voor mij was deze versie die Ratzke er aan gaf zelfs voor mij als die hard Bowie fan een waanzinnige ervaring en ik kon het niet laten om na afloop Sven persoonlijk te vertellen dat deze versie misschien nog wel mooier is dan alle versies die Bowie zelf van deze klassieker heeft opgenomen.

Met “STARMAN” bewijst Sven Ratzke op een waanzinnig hoog niveau zijn weg te kunnen vinden, niet voor niets staat hij voor uitverkochte zalen in Berlijn, Sydney, Wenen, Hamburg en New York, Met maar liefst 13 nu al  nagenoeg uitverkochte zalen speelt hij in april 2016 met deze theatershow New York plat, zoals hij eerder deze maand voor een uitzinnig publiek in Berlijn deed.
Ratzke is een waanzinnig entertainer met een meesterlijke stem en een geweldig trio achter zich, die met  “STARMAN” een avond absoluut overtuigend topamusement naar de theaters brengt.

Voor informatie en speeldata kijk op: www.sven-ratzke.com of www.kikproductions.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.