Categorie: THEATER, MUZIEK

Donderdag 05 November 2015 at 3:08 pm

The Analogues laten gouden tijden herleven

Fotograaf? Fotograaf? Fotograaf?

door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

De lang geleden door velen  gekoesterde illusie dat the Beatles ooit weer samen zouden komen stierf met John Lennon voor zijn appartement in New York en na het overlijden van George Harrison was het helemaal over, Toen recentelijk Paul en Ringo samen nog wat oud Beatles materiaal speelden klonk het al niet meer als weleer. Maar met de Nederlandse band The Analogues o.l.v. Jan van der Meij, zijn de gouden jaren van The Beatles herrezen.

Op de première van hun tournee waarin ze integraal het volledige album The Magical Mystery tour in een uitverkochte Goudse Schouwburg brachten werd eens en te meer duidelijk dat de perfecte uitvoering van het materiaal van The Beatles niet zit in de enthousiaste aanpak alleen maar ook en voor heel belangrijke mate in het materiaal waar het op wordt gespeeld.
Zo spelen The Analogues, een werkelijk meesterlijke band van eigen bodem, op diverse vintage instrumenten waardoor het geluid wat wij kennen van the Beatles zo nauwkeurig mogelijk  benaderd wordt, dat het bijna eng is. Lesley boxen oude gitaren en versterkers en zelfs de brandweeralarm pijp uit de brandweer kazerne van Oost Londen worden gebruikt om het allemaal zo perfect mogelijk uit te voeren. "Penny Lane", waar de voornoemde buis in gebruikt wordt, klinkt alsof het werkelijk door John, George, Paul en Ringo wordt gespeeld. Kosten noch moeite zijn gespaard voor dit heerlijke project, zo is er een batterij aan strijkers en blazers op de achtergrond in de voorstelling aanwezig en daardoor ontstaat de kwaliteit die de Fab four ooit in de studio ook wisten te bereiken. Het klinkt dan ook meer dan meesterlijk.

Voor de Pauze spelen ze integraal het hele album THE MAGICAL MISTERY TOUR, wat de Beatles overigens zelf nooit live hebben gespeeld, met nummers als” I am the Walrus”, en “Strawberry Fields” allemaal op een wonderlijk mooie perfecte wijze. Wel vind ik de band dan erg in een keurslijf spelen, maar na de pauze gaat het los als vooral ouder Beatles werk op zo’n waanzinnig enthousiaste en bezielende wijze wordt gespeeld. De zaal gaat werkelijk uit zijn dak het publiek kan niet blijven zitten en in de gangpaden wordt gedanst tussen de rijen stoelen swingen de mensen mee op het mooiste materiaal dat vooral het begin jaren van de Beatles succesvol was. Alleen de flauwvallende meisjes van weleer ontbreken tegenwoordig. Songs als "All my Lovin’” en "Get Back" klinken als of ze zo door de vier uit Liverpool worden gespeeld. Ik moet zeggen, dat ik met heel veel reserves naar de voorstelling toe ging, want wie kan nou de Beatles op waardige wijze neerzetten, maar The Analogues, een vijftal waanzinnige vaderlandse topmusici presteren het schijnbaar moeiteloos. Een kort gesprek na afloop maakte duidelijk dat voor volgend jaar een ander Beatles album op het verlanglijstje staat om mee te gaan toeren maar eerst deze tour en ik kan niets anders doen, dan iedere rechtgeaarde Beatles fan, aanraden om te gaan.  Een echte Rolling Stones fan die ik had weten te overtuigen eens een keer vreemd te gaan, was het na afloop roerend met mij eens; “Dit is echt waanzinnig goed en ik hoor echt geen verschil met mijn herinneringen uit die tijd”. Beleef de gouden Beatles jaren met the Analogues en ga zo’n kleine 50 tot 40 jaar terug in de tijd en geniet.

Voor informatie en speellijst: www.theanalogues.net
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.