Categorie: THEATER, TONEEL

Vrijdag 13 November 2015 at 9:52 pm

HET VOLK IN DOTHAN, VILEIN MET VELE BODEMS EN EEN PUT

Het volk in Dothan foto ? Het Volk in Dothan foto ? Het Volk in Dothan foto ?

door Jacques Nachtegaal- Het Collectief N & P

Het is nu al enkele jaren zo dat ik reikhalzend uitkijk naar de producties van Toneelgroep het Volk. De harde kern van dit gezelschap dat al speelt sinds 1976 bestaat tegenwoordig uit Bert Bunschoten en Wigbolt Kruijver, voor deze productie uitgebreid met Hans Thissen. Omdat Het Volk komend jaar, dus dit theaterseizoen 40 jaar bestaat heeft men besloten om dit prachtige en zeker gedenkwaardig jubileum luister bij te zetten met de reprise van HET VOLK IN DOTHAN, dat eerder in 1996 met heel veel succes werd gespeeld. En wat zo bijzonder is, het is nog steeds geen gedateerd stuk en daar zit ook de kracht van Het Volk.

Het toneelstuk in het toneelstuk wordt opgevoerd door twee docenten en een rector van een middelbare school en is gebaseerd op het Bijbelse Vondel treurspel waarin Joseph door zijn broers in de put wordt gegooid en later verkocht als slaaf aan een passerende handelskaravaan.
De rector die de avond opent voor de leerlingen die getuige mogen zijn van de generale repetitie van het docententoneel van de middelbare school in kwestie heeft al direct wat valse trekjes. Al vrij snel wordt duidelijk dat de kleine rector een tiran van het zuiverste water is en die maar weinig ruimte aan anderen laat. Niet aan de leerlingen, niet aan zijn docenten. Hij regisseert het stuk met harde hand en is zelf zeker niet van smetten vrij als hij bijvoorbeeld de avond opent met de volgens hem daarvoor geschikte muziek. Op een ouderwetse pick up wordt de plaat gelegd en daarna zal hij verder tekst en uitleg bieden over het stuk, wat hij voordien ook al deels heeft gedaan. Argwanend blijft hij met een vlijmscherpe blik de leerlingen, het publiek, in de zaal in de gaten houden. Geen beweging gefluister of wat dan ook ontgaat hem. En een lachje in de zaal wordt direct door hem aangepakt ook het applaus dat het publiek geeft voor de docenten krijgt een vlijmscherp commentaar.
Echter voor aanvang van de voorstelling doet de rector ook nog even uit de doeken wat er met de twee docenten aan privé problemen spelen, zijn eigen zorgen volgen pas veel later, het is maar dat de leerlingen hier even van op de hoogte zijn. Steeds meer ontstaat er een parallel tussen de bijbelvertelling en de verhoudingen van de acterende docenten. Met mooie dubbele bodems heeft Het Volk, nu onder regie- en speladviezen van Minke Kruijver, in 1996 was Aike Dirkzwager regisseur, de diepe persoonlijke verhaallijnen van de drie acteurs in het verhaal verwerkt en wordt de taal van Vondel, die heden ten dagen, zeker door de leerlingen, niet begrepen zou worden, in een mooie rijmvorm gegoten dat het knap Jip en Janneke taalgebruik is geworden. Maar niet alleen de aanpak van dit verhaal schittert in alle vormen vooral het diep ambachtelijke toneelspel met zulke prachtige details maakt deze voorstelling tot een waar jubileum geschenk van Het Volk naar haar publiek. Van meet af aan is het volop genieten van de vileine vorm van het spel en de machtstrijd die continue gaande is tussen rector en docenten maar die parallel loopt aan die van Joseph en zijn broers. Het is van ongekende klasse hoe mooi en diep dit is uitgewerkt in deze productie. Een productie die geheel uit eigen, ongesubsidieerde middelen, gespeeld wordt en dat al veertig jaar. Het is dan ook niet bijzonder dat dit gezelschap nagenoeg overal uitverkochte zalen trekt, nee het is niet meer dan logisch want dit is toneel zoals wij het graag willen zien, en Het Volk biedt het ons. Ik kijk nu al uit naar de productie van volgend seizoen maar eerst HET VOLK IN DOTHAN die wordt gespeeld tot en met zondag 1 mei als de laatste voorstelling in Bellevue Amsterdam het slot betekent van deze heerlijke jubileumvoorstelling. En let op; “vooral doorspelen, …..doorspelen”.

Voor speellijst en informatie kijk op: www.kikproductions.nl
Reageer hieronder

Eén reactie

Bert Kuiper
Bert Kuiper (URL) - 15-11-’15 19:02
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.