Categorie: THEATER, MUSICAL, MUZIEK

Dinsdag 17 November 2015 at 8:21 pm

Zeer jonge cast brengt Grease opnieuw in de theaters

Grease GreaseMusical GreaseMusical

Door: Nadine Nachtegaal (Het Collectief N&P)

In het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam beleefde Ferry Doedens zijn grote première als Danny Zuko in Grease. Helaas konden wij er deze avond niet bij zijn, maar bezochten wij Grease de volgende dag in Rotterdam. Vanavond natuurlijk in de rol van Sandy, Vajen van den Bosch en als Danny zagen wij Tim Douwsma. Op verzoek van het Nederlandse publiek is deze musical na een jaar of tien weer terug in de theaters. Dit keer met een opvallend jonge cast.

Iedereen kent Grease, dus een feest der herkenning is de musical sowieso. Het verhaal is bekend, de stoere Danny Zuko die in de vakantie en romance beleefd met het tutje Sandy, haar later op school tegenkomt en doet of ze hem koud laat. Iets wat Sandy, steeds meer gesteund door haar nieuwe vriendinnen van ‘The Pink Ladies’, natuurlijk niet zomaar laat gebeuren. En natuurlijk krijgen ze elkaar dan ook aan het einde van het verhaal. Tim Douwsma kennen we in musicalland nog helemaal niet en doet ook zeker niet denken aan John Travolta, toch weet hij een geloofwaardige Danny Zuko neer te zetten. Helaas zit het dansen hem wat minder in het bloed, maar dat is hem vergeven. Als Sandy lijkt Vajen van den Bosch geknipt. Haar naturel spel, maar vooral haar prachtige stemgeluid maken indruk en dit op haar zeer jonge leeftijd van 17 jaar, chapeau. Daarnaast zijn er natuurlijk een aantal grote bijrollen. Een daarvan is weggelegd voor Annefleur van den Berg die enorm uitpakt in haar rol van Rizzo. Haar overacting komt op mij net iets té over, maar ook zij weet vocaal de zaal in de stoelen te blazen. Tommie Christiaan als Kenickie valt vanavond ietwat tegen, hij weet mij niet helemaal te overtuigen van zijn rol, terwijl we van hem absoluut hoog niveau gewend zijn. Veel lof gaat uit naar Jip Bartels die de rol van Eugene geweldig neerzet, hij heeft continu de lachers op zijn hand en in de scènes met Mylene d’Anjou (Miss Lynch) zijn zij samen zéér sterk. d’Anjou kan haar moment absoluut pakken direct na de pauze en dit doet ze ook. De geboren cabaretière zet twee sterke rollen neer, want naast haar rol als Miss Lynch, is zij ook nog een chagrijnige diner lady. Naast d’Anjou nog een (wat) oude(re) rot in het, vak René van Kooten als Vince Fontaine, sportcoach en engel, voor hem lijkt meer ruimte gemaakt te zijn in de voorstelling dan oorspronkelijk in het verhaal en toch zijn de rollen flinterdun en heeft hij vreselijk weinig te doen. Zonde, maar gelukkig, zoals we van hem gewend zijn, staat hij er met 100% en is zijn werk prima in orde.

Regisseur en choreograaf Martin Michel heeft van de castleden een hechte groep mensen weten te maken en dit straalt van het podium af. De jonge cast doet hard zijn best, is enorm enthousiast. Het decor is treffend, niet groots, maar het volstaat en de cast weet zich er prima in te bewegen. Helaas geen live muziek, maar een band, dit blijft eeuwig zonde. De eerste akte valt mij persoonlijk helaas wel wat tegen, maar dit maakt de tweede akte van deze musical gelukkig goed. Daarbij, het blijft Grease, een flinterdun verhaaltje, met herkenbare muziek en liedjes, helaas in Nederlandse hertalingen. Maar Grease is blijkbaar wel een typische productie die het Nederlandse publiek wil zien. Herkenbaar, feelgood en zoet. Voor de liefhebbers een prima avond uit, met absoluut een aantal jonge talenten waar wij in de toekomst nog veel van gaan horen!

Grease is als reizende productie de komende maanden nog in de diverse Nederlandse theaters te zien. Voor meer informatie bezoekt u www.stage-entertainment.nl/shows/musical/grease.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.