Categorie: THEATER, TONEEL

Vrijdag 20 November 2015 at 7:36 pm

En weer overtreft Jon Van Eerd zich zelf, nu met “Harry Babba”.

Harry Babba Foto Roy Beusker Harry Babba Foto Roy Beusker Harry Babba Foto Roy Beusker

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P


Volgens mijn bescheiden mening is er momenteel niemand in Nederland die qua comedy Jon van Eerd kan benaderen, laat staan overtreffen. Daarbij komt dat het Jon steeds weer lukt om zich zelf keer op keer te overtreffen met zijn nieuwe productie. In zijn allernieuwste productie “Harrie Babba” is de alom bekende Harrie Vermeulen als geest uit de fles gekomen. Het verhaal van deze door Jon zelf geschreven comedy speelt zich af in een sfeer van een rijke oliestaat, en zoals verwacht wordt niets achterwege gelaten om er een waanzinnig theaterfeestje van te maken. Zang, dans, verdwijntrucs, rook en lichteffecten zelfs een kleine striptease zijn in het heerlijke verhaal verwerkt.

Natuurlijk moet je bij comedy geen diepe verhaallijn verwachten, maar ondanks het basale verhaal zit er wel een moraal in verpakt. Harrie Babba (Jon van Eerd) is uit de fles bevrijd, het was de dochter van de Sultan (Arie Cupé), de beeldschone Sultana (Cindy Bell), die daarmee Harrie tot haar slaaf maakte. Harrie is het eigenlijk een beetje zat om continue naar de pijpen en grillen van Sultana te dansen en klaagt daarover tegen de Sultan. In samenspraak met de Sultan en Fahita (Irene Kuiper)  wordt een plan gesmeed om Harrie terug in de fles te krijgen en daarna door de Sultan te worden bevrijd waardoor Harrie de Sultan als zijn meester krijgt en daardoor wat meer rust zal kennen. Maar zoals gepland gaat het natuurlijk nooit in een comedy, de Kalief (Joey Schalker) ruikt zijn kans om macht en rijkdom te vergaren en doet er alles aan om het goed opgezette plan te ontregelen ter meerdere glorie van zich zelf. Harrie ook niet van gisteren heeft de kwade bedoelingen snel door, maar om dit duidelijk te maken aan de Sultan is ook niet zo maar gebeurd.

Met veel techniek en prachtige rookgordijnen spetterende licht en geluidseffecten wordt deze nieuwe Van Eerd tot een heerlijke theater ervaring. Er wordt gedanst soms op dolkomische wijze waarbij Harrie zo ver gaat dat er publieksparticipatie wordt verwacht en waaraan natuurlijk ook wordt meegewerkt. Harrie zingt ook nog eens een aantal pophitfragmenten en samen met Arie Cupé en Irene Kuiper, die schittert in haar rol als Fahita, vormt hij de harde kern van deze werkelijk heerlijke en zeer vermakelijke “Harrie Babba”. Uiteindelijk zal natuurlijk alles op zijn pootjes terecht komen maar voor het werkelijk zo ver is heeft het publiek al vele malen bulderend van het lachen de geniale vondsten van de Van Eerd cs. meegemaakt. “Harrie Babba” is een heerlijk avondje uit en zoals Tony Neef mij na afloop zei is dat juist in deze tijd heel hard nodig om je zinnen eens lekker te verzetten. Want echt alles is helemaal af in deze voorstelling.

Voor speeldata en verdere informatie over “Harrie Babba”: www.pretpakhuis.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.