Categorie: THEATER, MUSICAL, MUZIEK

Woensdag 09 December 2015 at 05:46 am

Twee geweldige theatermakers keren terug op de planken op de planken in “Robert Long”.

musical_robert_long musical_robert_long musical_robert_long

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

In de nieuwe Nederlandse musical theaterproductie van Stage Entertainment “ROBERT LONG”, die maandag 7 december in de Goudse Schouwburg in première ging, worden zowel Robert Long en Leen Jongewaard ten tonele gevoerd in een bijna beangstigende gelijkenis. Er zijn zelfs momenten in deze meesterlijke productie dat ik een rilling op mijn rug voelde. Paul Groot als Robert Long, en Jeremy Baker als Leen Jongewaard lijken niet alleen treffend op deze twee giganten uit onze theater- en muziekgeschiedenis, maar qua stem en dictie zitten ze er zelfs zo dicht bij en af en toe zijn ze zelfs eng identiek, dat je meerdere malen in deze voorstelling vergeet dat beide personen al weer jaren overleden zijn.
Het script van Dick van den Heuvel is mooi integer en knap geregisseerd door Peter de Baan, maar vooral de treffende gelijkenissen, vooral qua stemmen, hebben toegevoegde waarde.

Het duo Van Den Heuvel en De Baan hadden eerder al bewezen meesterlijk mooi theater te kunnen realiseren met producties als “Turks Fruit”, “Ramses”en “De kleine blonde dood”.
Deze voorstelling gaat over de samenwerkingsperioden tussen Long en Jongewaard “Tot Hiertoe heeft de Heere ons geholpen”, maar tussendoor passeren ook delen uit de samenwerking in hun eerdere programma “Duidelijk zo!?”, wordt de voorbereiding geschetst van hun laatste samenwerkingsperiode “En het bleef nog lang onrustig in de stad” en Robert Long zijn eerste solo programma evenals de periode dat hij bezig was met zijn laatste tournee, die helaas door ziekte moest worden afgelast.
Misschien loopt het een en ander wat door elkaar heen, maar de rode draad, de levensfasen van Robert Long en zijn samenwerking en emotionele band met Jongewaard, blijft duidelijk aanwezig, ook al komt de tijdlijn daardoor mogelijk iets onduidelijker over. De angsten en frustraties uit hun jeugd, de manier waarop zij omgaan met eenzaamheid, verlatingsangst, hun homoseksualiteit en de wijze waarop zij daar uiting aan gaven waren sterk bindende factoren die in het script mooi uitgewerkt zijn. Het belangrijkste is misschien nog wel, het gemis dat zij in het leven ervaren, hoe ieder op zijn manier daar mee om gaat, en af en toe onderdrukt, wat ze uiteindelijk maakt tot wie ze geworden zijn. Ga daar maar aan staan en dan het geheel samenvoegen in een muzikale voorstelling die van af de eerste tot de laatste seconde boeiend en pakkend blijft.
Het is De Baan en van Den Heuvel gelukt om met Paul Groot en Jeremy Baker, Robert Long en Leen Jongewaard tot leven te wekken in een voorstelling die gelardeerd is met 27 al dan niet complete songs. Met de heerlijke inbreng van Margreet Boersbroek, als Carolien de schoonmaakster van Het Zonnehuis in Amsterdam Noord waar Long en Jongewaard hun repetitieruimte hadden. Carolien is de Haarlemmer olie in deze productie, de “Juffrouw Jannie” van de voorstelling. Haar inbreng is een geweldige vondst die absolute meerwaarde heeft en met regelmaat de balans tussen beide ego’s in waarde herstelt. Heerlijk om te zien hoe zij transformeert als zij “Gek hè” zingt.

De musical “Robert Long” is simpelweg een heel mooie, integere voorstelling die respect toont en waarde geeft aan Robert Long en ook aan Leen Jongewaard, twee mannen die zwaar met het leven hebben geworsteld en waaruit heel veel mooi theater- en kleinkunstmateriaal is ontstaan. Knap gespeeld en geweldig goed gezongen door Paul Groot en Jeremy Baker die met het creatieve team van “Robert Long” een theatervoorstelling hebben gemaakt waarvan je het idee hebt dat als je hem gezien hebt, je verrijkt en weer vol met al dat mooie materiaal van Long het theater uit komt. Waarbij aangetekend dient te worden dat ook de muzikale ondersteuning o.l.v. Marco Braam tot in de puntjes verzorgd was.

Voor speeldata en informatie kijk op www.stage-entertainment.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.