Categorie: THEATER, MUSICAL, MUZIEK

Zondag 13 December 2015 at 11:30 pm

Beauty and the Beast is gewaagder dan de eerdere versie.

Foto Jacques Nachtegaal Foto Deen van Meer Foto Deen van Meer

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

De nieuwste versie van The Beauty and the Beast (Het Meisje en het Beest) die zondag 13 december in het Scheveningse Circustheater in première ging is een absoluut schot in de roos, zeker daar waar het de keuze van de cast betreft. Een tweetal voorbeelden van de perfecte casting zijn Loekie Knol als Mw. Pot en vooral Tony Neef als Lumiere. Was in de vorige editie Carlo Boszhard een goede keuze, Tony Neef is de perfecte keuze voor deze heerlijke rol. Maar eigenlijk mag je niemand uitsluiten van die perfecte casting want geen van de rollen doet ook maar iets voor elkaar onder. Natuurlijk schittert Anouk Maas als Belle en is Edwin Jonker de gedroomde acteur voor de rol van het Beest maar het is juist het perfecte geheel de geweldige chemie onderling op het podium die deze versie tot misschien wel de allerbeste ever maakt. Daarbij komt dat deze versie iets ondeugender is dan de voorgaande versie en daarmee ook net iets meer de lachers uit de zaal vangt. Niets ten nadele van de Britten en de Amerikanen maar dit collectief is meer dan geweldig. En je moet met een stofkwastje zoeken wil je iets vinden waar je kritiek op zou kunnen geven.

Misschien dat de eerste acte wel wat lang duurt en er misschien iets meer snelheid voor de pauze gewenst zou zijn, maar vraag mij niet welke scene echt ingekort had kunnen worden. Dat voor de pauze het orkest soms de vocalisten iets overstemde is mogelijk het enige wat een klein minpuntje was, maar na de pauze werd dit euvel keurig opgelost en was de balans volledig in orde. Natuurlijk zijn er in dit sprookjesachtige liefdesverhaal zoveel mooie momenten te vinden die ik hier uitgebreid kan bespreken, de wijze waarop Jonge Verkroost, die net als in de eerdere versie de rol van Lafou speelt, er dit keer nog veel meer uit weet te halen, dat hij door zijn meesterlijke en komisch spel zorgt voor een heerlijk karakter wat in de zaal vele lachers liet losbarstten, is zo´n feit maar dan zou ik eigenlijk alle andere prachtig gespeelde rollen tekort doen. Want ook blufbek en dorpshunk Gaston, heerlijk en vol bravoure neergezet door Freek Bartels, is een prachtig uitgediepte rol die zo arrogant gespeeld wordt dat je als vent in de zaal hem het liefst een stoot op zijn brallie kop zou willen geven. Dan zet je een rol wel heerlijk neer dacht ik zo. De voorstelling blinkt ook uit in technisch vernuft. Kosten noch moeite zijn gespaard om het tot een groot succes te maken en dat is dan ook zeker gelukt. Vooral de scene waarin het Beest van gedaante wisselt lijkt zo weggeplukt uit een successhow van Hans Klok. Bij Beauty and the Beast heeft men echt niet op de kosten beknibbeld. Van decor, tot kostuum van belichting tot special effects alles is piekfijn in orde.

Met The Beauty and the Beast heeft Nederland alweer een musical op het podium die meer dan de moeite waard is om te gaan zien al is het alleen maar om Loekie Knol die nog altijd een heerlijke stem heeft en die ook op absoluut heerlijke wijze aanwendt, in haar rol te horen zingen, En de twee hoofdrolspelers steken er dan ook net weer ietsje boven uit maar niet echt afgetekend omdat alle castleden op zich fantastisch zijn. Maar het stembereik van hoofdrolspeelster Anouk Maas mag niet onvermeld blijven, wat een stem en wat een power dit hoor je zelfs op Broadway niet.
The Beauty and the Beast is alleen te zien in het Scheveningse Circustheater en zal daar voorlopig nog wel even blijven want iedereen wil dit heerlijke Disney sprookje aan den lijve ondervinden en het na afloop met mij eens zijn; Mensen wat hebben wij in Nederland toch een geweldig talent op de podia.

Voor informatie en kaartverkoop kijk op www.Beautyandthebeast.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.