Categorie: THEATER, TONEEL

Dinsdag 15 December 2015 at 10:56 pm

OPVLIEGERS NIET ALLEEN VOOR VROUWEN!

Foto Peggy de Haan Foto Peggy de Haan Foto Peggy de Haan

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Natuurlijk is het een heerlijk avondje uit voor vriendinnengroepen en zullen vrouwen heel veel herkenningspunten treffen in deze nieuwe Nederlandse comedy van Rick Engelkes Producties “OPVLIEGERS”, naar het script van Allard Blom en in de regie van Martin Michel, maar ook mannen, ja ook die echte stoere macho’s onder ons, zullen krom liggen van het lachen bij deze opeenstapeling van vrouwenklachten in de overgang. Want dat is het thema van deze snelle en vooral herkenbare vaderlandse comedy voor vier vrouwen.

Het zijn vier goede vriendinnen, allen van middelbare leeftijd, zeg maar net onder de vijftig, die jaarlijks een weekendje uit of een dagje er van maken. Maar dit keer is het het vijfde jaar dus een jubileum van deze vriendinnentrip, de Opvliegers, en moet er iets bijzonders gebeuren. Er worden voorstellen gedaan; lekker de natuur in, een strandvakantie, pottenbakken en zen-therapie maar met algemene stemmen wordt uiteindelijk gekozen voor een reisje naar Bali. Lydia(Antje Monteiro), artieste en de mooiste van het stel, met net een aanbieding voor nog één keer een fotoreportage in Playboy, ziet het helemaal zitten lekker aan de cocktails en wie weet leuk jong vlees. Ellen (Anne-Mieke Ruyten) is wat meer de zweefteef en diegene die alternatieve wijsbegeertes aanhangt, natuurlijk is zij het die  met het voorstel komt voor een Yoga ochtend, om 07.00 uur ’s morgens, en dat dan net na een avond heftig doorzakken en meer, zo zal blijken. Dan blijkt ook dat Ellen iets minder braaf is dan verwacht. En alles wordt genoteerd, zij het anoniem onder de namen Kwik Kwek en Kwak, voor de blog van Sas(Anousha Nzume), een van hen die zelf al geruime tijd in een enorme relatiecrisis zit met haar vriendje Eelco en op haar vakantie bericht na bericht van hem ontvangt. En dan is er nog het ietwat duffe huisvrouwtje met haar handwerkjes Keet (Hymke de Vries) die uiteindelijk net als alle anderen totaal veranderd van Bali huiswaarts zal keren. Misschien is Lydia nog de enige die haar levensstijl; het najagen van one night stands met jongens die haar zoon hadden kunnen zijn, ook na terugkeer blijft naleven. Zie ik hier wat parallellen, met die bekende Nederlandse zangeres/pannellid van eind zestig die het ook maar niet kan laten om jong vlees na te jagen.
In alle vier de vrouwen zit heel veel herkenbaars voor vrouwen uit deze leeftijdsgroep. Natuurlijk in de eerste plaats het verschijnsel “de overgang” met alle opvliegers en vreemd afwijkend gedrag dat hiermee gepaard gaat, maar ook de levenssijlen, allen ver uiteen lopend van elkaar maar wel heel hechte vriendinnen. Het leuke is natuurlijk dat hoewel de cast volledig vrouwelijk is, de makers en de regisseur allen mannen zijn. Misschien dat daarom juist het een comedy is geworden die voor zowel vrouwen als mannen meer dan de moeite waard is. Daarbij komt dat er ook nog een heel veel leuke en ook prachtig mooie songs in zitten, allen geschreven door Jeroen Sleyfer die daarmee puik werk heeft geleverd. Ik heb ook diepe bewondering en respect voor de autodidactische en voormalig Jeans lid, Antje Monteiro die naast de gericht opgeleide comédiennes het zeer zeker niet aflegt, nee sterker nog, mede door haar heerlijke tekst en haar ongekend goede timing en persoonlijke aanpak is zij mogelijk zelfs de sterkst acterende van de vier, die ieder voor zich hun rol met meer dan verve spelen. Toch heb ik één klein minpuntje op te merken, af en toe is het ietwat chaotisch als alle vier dwars door elkaar schreeuwen en het tot een kakofonische wanhoop maken, anderzijds is dat wel weer typerend voor een groepje vrouwen bij elkaar, die allemaal de boventoon willen voeren en voor elkaar van geen wijken weten. Misschien juist wel de bedoeling van Martin Michel, die in zijn regie ook duidelijk zijn choreografische kwaliteiten laat meespelen. Er is een soort van harmonieuze balans in het toneelbeeld.

Kortom dames, voor een avondje uit met vriendinnen of gewoon met je eigen man is dit een ultieme voorstelling waar je allemaal met een good feeling naar buiten komt. En de dames zullen ontdekken zij het niet alleen hebben die “OPVLIEGERS” en wij kerels wij snappen nu mogelijk iets meer van dat maffe vrouwengedrag en hun plots opkomende hoofdpijntjes.

Voor speeldata en informatie kijk op www.rep.nu
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.