Categorie: THEATER, MUSICAL

Maandag 11 Januari 2016 at 9:05 pm

WILLEM RUIS DE SHOW VAN ZIJN LEVEN SPETTERT ALS WILLEM ZELF

Foto Janke Dekker Producties Foto Janke Dekker Producties Foto Janke Dekker Producties

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Het is een schande en een vorm van verlakkerij dat het publiek niet massaal af komt op de nieuwe Nederlandse productie “Willem Ruis, De show van zijn leven”.  Deze voorstelling zou elke avond uitverkocht moeten zijn en niet alleen door de ongekende kwaliteit van de voorstelling, maar eveneens als een eerbetoon aan de allergrootste Showmaster die Nederland ooit gekend heeft. Anderen als bijvoorbeeld, Ted De Braak en Ron Brandsteder vallen in het absolute niets bij Willem. Een man met een doel en een diepgewortelde bezieling. Het werd uiteindelijk zijn dood, maar hij heeft Televisie Nederland niet alleen een boost gegeven, hij heeft televisieland op zijn kop gezet.

De voorstelling is een aaneenschakeling van scènes uit Willems leven. Willem, die op voortreffelijke wijze wordt neergezet door Xander van Vledder, is een man die een doel heeft, hij wil de wereld laten zien dat hij wel degelijk iemand is. Gebaseerd op een moeilijke relatie met zijn vader (Rob van de Meeberg) die niet getrouwd is met zijn moeder en hem niet wil erkennen, vandaar de naam van zijn moeder; Ruis, en het gevoel van miskenning drijven hem tot het uiterste van zijn kunnen. Na een loopbaan als Hofmeester bij de Holland America Line en Steward bij de KLM, waar hij zijn vrouw Ineke (een prachtig emotionele rol van Maaike Widdershoven) leert kennen gaat Willem aan de slag bij de omroep. Hij begint bij de radio als co-presentator van Langs de Lijn, naast Koos Postema en hij wordt razend populair door zijn vlotte manier van presenteren. Maar Willem wil verder. TV ziet hij als zijn target. Als hij door ziekte van een collega, Leo Moster45    (John Kraaijkamp), hem kan vervangen haalt hij alles uit de kast en overtuigd de omroepbaas (Rob van de Meeberg) dat hij de nieuwe Nederlandse TV belofte is.
Willem pakt alles zelf aan en m.u.v. de eindregie heeft hij overal een vinger in de pap van zijn shows. Zijn ster is rijzende en Willem wil meer en meer, hierbij verliest hij uit het oog wat hem het meest dierbaar is, zijn vrouw en kinderen. Willem vereenzaamd in zijn drang naar meer en meer succes wat steeds grootser moet worden, hij stapt over naar de Vara, gaat in een enorme circustent door het land met zijn Willem Ruis shows en steeds meer raakt hij het zicht op de realiteit kwijt. Hij wordt steeds meer het slachtoffer van zijn eigen succes. En als het noodlot uiteindelijk toeslaat is hij pas 41 jaar, en nu 70 jaar na zijn geboorte is er dan eindelijk de erkenning die hij slechts ten dele kreeg in zijn tijd. Een musical over een deel van zijn leven. Een hommage, een blijk van waardering en die wordt op meesterlijke wijze gebracht door een cast die er werkelijk voor gaat. Vandaar dat het voor mij onbegrijpelijk is dat ondanks alle geweldige recensies en kritieken deze voorstelling, overigens net als veel andere topproducties in ons land, veel te weinig publiek naar de theaters trekt.

Ik hoop dan ook van harte dat in het resterend deel van de tournee van deze werkelijk fantastische voorstelling het publiek wel massaal naar deze voorstelling zal gaan kijken. Gaat u niet, dan mist u een sprankelende wervelende voorstelling a la Willem Ruis zijn shows presenteerde, vol snelheid, passie en vol herkenningspunten uit het rijke tv verleden van Nederlands grootste showpresentator ooit. Willem Ruis, de man die Hilversum wakker schudde, veranderde en klaar maakte voor een nieuwe tv tijd. Helaas heeft hij het maar 10 jaar mogen laten zien op tv maar hij zal nooit vergeten worden.

Voor speellijst en informatie kijk op: www.JankeDekkerproducties.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.