Categorie: THEATER, TONEEL

Dinsdag 02 Februari 2016 at 7:25 pm

Op bezoek bij meneer Green is een theaterjuweeltje

foto: ? foto: ? foto: ?

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

Jeff Barons toneelvoorstelling “Op bezoek bij mr. Green” werd jaren geleden op de planken gebracht met in de rol van Mr. Green; John Kraaijkamp Sr., hij speelde de rol met verve, ondanks het feit dat hij speelde met een oortje en naar het schijnt nagenoeg de gehele voorstelling gesouffleerd werd, ik weet dat ik destijds onder de indruk was. Anno 2016 wordt diezelfde rol gespeeld door Bram van der Vlugt met als tegenspeler Oren Schrijver. Ik kan niet anders dan u vertellen dat ik dit keer niet alleen onder de indruk ben, maar totaal uit mijn sloffen geblazen. Het zo geweldig mooie naturelle spel van Bram van der Vlugt, met in zijn kielzog Oren Schrijver maakt deze voorstelling tot een absoluut theatergenot. Naast het fabelachtig schitteren van Van der Vlugt, mag Oren Schrijver zeker niet onbenoemd gelaten, want ook hij zet de rol neer zoals die werkelijk bedoeld is, maar wat Van der Vlugt laat zien in deze rol is eigenlijk met geen pen te beschrijven.

De jonge Ross Gardener (Oren Schrijver), een geslaagd zakenman, moet van de rechter na een bijna ongeluk dat hem wordt aangerekend, als taakstraf, elke week langs bij zijn bijna slachtoffer, de 86 jarige Mr. Green (Bram van der Vlugt). Deze vereenzaamde oude joodse man zit echter helemaal niet op de wekelijkse bezoekjes van deze wegpiraat te wachten. Maar wat Mr. Green ook zegt en wat Gardener ook probeert de rechter blijft bij zijn uitspraak en beiden zijn elke donderdagavond voor de duur van 6 maanden tot elkaar veroordeeld. “Wie is er nou eigenlijk veroordeeld”werpt meneer Green nog op, maar de situatie blijft zoals die is.
Het huis van Mr. Green die jaren geleden zijn vrouw heeft verloren is een zootje overal opgespaarde kranten en papieren boodschappentassen. Ross zal dat wel eens opruimen maar daar wil Green niets van weten dat is allemaal nog te gebruiken, dat gooi je niet zo maar weg. Toch weet Gardener de kloof tussen hem en Mr. Green stapje voor stapje te verkleinen. De Joodse achtergrond van beiden is daar een goed hulpmiddel voor. En zowaar Mr. Green accepteert uiteindelijk Ross zijn schoonmaakwoede, en terwijl hij die heerlijke door Ross meegebrachte soep eet, ruimt Ross op. De moeilijke relatie uit de eerste ontmoetingen kantelt steeds meer en langzamerhand zie je de band tussen de twee ontstaan, Steeds meer ontdekken ze ook over elkaar tot Ross een bekentenis doet waar Mr. Green absoluut niets van wil weten, dan smijt meneer Green, Ross het huis uit en wil hij Ross nooit meer zien, maar ja de rechter en het toezicht op de taakstraf brengt ze toch weer samen. Langzamerhand lijkt Mr. Green toch enig begrip voor Ross te krijgen, ook wordt Mr. Green steeds opener over zijn leven en vooral de liefde voor zijn vrouw. Hij vertelt in geuren en kleuren hun eerste ontmoeting en de band is weer hersteld, beter nog, er is veel meer onderling begrip, tot Ross de post opent en er een onverwachte verrassing blijkt.
Vooral in dit deel van het stuk is de onderlinge menselijke warmte tussen Ross Gardener en Mr. Green op zijn sterkst en bijna tastbaar in de zaal. Het is een waar genot deze twee geweldige acteurs hier met elkaar acterend bezig te zien

Het toneelstuk is veel meer dan zo maar een drama het is zelfs af en toe een bittere komedie met heerlijke humoristische momenten en daarbovenop vooral een mooi emotioneel diep warm en perfect gebracht toneelspel over menselijke verhoudingen.

Voor speellijst en informatie kijk op: www.vanlambaart.nl  zie ook: https://youtu.be/xBMmr-upHhw




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.